– Har ikke kastet kortene

Senterpartiets Anne Toril Eriksen Balto avviser at det er de som er skyld i nok et politisk samarbeidsbrudd.

Anne Toril Eriksen Balto

Ordførerkandidat Anne Toril Eriksen Balto jublet for tidlig. Ennå har ikke Senterpartiet inngått flertallssamarbeid.

Foto: Privat

– Vi er fortsatt åpen for samarbeid med partier som ønsker å støtte vår politikk. Det er ennå mange dager til konstituering og vi har ikke lagt fra oss muligheten til å sikre oss ordførervervet.

Det sier en ordknapp ordførerkandidat Anne Toril Eriksen Balto til NRK Sápmi.

Om tre dager skal det nye formannskapet i Karasjok kommune konstituere seg, men ennå er det usikkert hvem som blir ordfører og hvilke partier som vil danne flertall.

I helga ble nemlig det andre forsøket fra Senterpartiet om å danne et flertallsstyre brutt.

Anne Toril Eriksen Balto avviser at det er Senterpartiet som har kastet kortene i det politiske spillet som nå foregår i Karasjok, slik som både Venstre og Karasjoklista har hevdet .

– Vi har underveis hatt fruktbare samtaler med Karasjoklista og har ved to anledninger kommet frem til gode flertallsavtaler. Vi må bare beklage at Karasjoklista begge ganger har valgt å bryte ved å kreve en av partene fjernet, skriver Anne Toril Eriksen Balto i en pressemelding.

Synes det er uforståelig

For tre uker siden inngikk Senterpartiet, Karasjoklista, Høyre og Flyttsamelista en samarbeidsavtale som ville sikret konstellasjonen flertall. Partiene ble enige om å støtte Senterpartiets Anne Toril Eriksen Balto som ordfører i kommunen.

Avtalen ble så brutt. En ny avtale uten Høyre, men med Venstre ble så inngått. Nå er også denne avtalen brutt.

– Vi hadde undertegnet et avtale der vi alle var enige, men et døgn senere viste det seg at ikke alle var like fornøyd likevel. Da kan ikke vi tvinge parter til å fortsette med et samarbeid som de ikke ønsker.

– Vi har hele tiden forholdt oss til de avtalene som er gjort, sier Eriksen Balto.

Hun ønsker ikke å si noe om hva som er årsaken til bruddet, men synes situasjonen er uholdbar og ganske så uforståelig.

– Det er veldig mye rot og nå må vi rydde opp. Det skal ikke være mulig at man i det ene øyeblikket er enige om en avtale, for så i neste å være uenig, sier hun.

– Ingen kommentar

Sissel Gaup i Karasjoklista vil verken bekrefte eller avkrefte om det er tilfelle at det er de som har brutt samarbeidsavtalene, slik som Senterpartiet sier.

Hun konstaterer at Senterpartiet har utpekt Karasjoklista som syndebukk.

Sissel Gaup

Sissel Gaup i Karasjoklista vil ikke kommentere påstandene om at det er de som har brutt samarbeidet.

Foto: Piera Balto / NRK

– Jeg har ingen kommentar til det. Det er en påstand som Senterpartiet må ta på sin egen kappe og selv svare på. Vi synes at det er beklagelig at det ikke ble enighet om politisk flertallssamarbeid, men vi ser ikke på det som om at det er vår skyld, sier Sissel Gaup.

Både Senterpartiet og Karasjoklista sier at de begge fortsatt er åpen for politisk samarbeid med hverandre dersom det skulle bli aktuelt.

Karasjoklista er også i samtaler med Arbeidpartiet sier Gaup, uten at hun ønsker å si noe mer om det.

– Situasjonen er veldig beklagelig. Det er de store partiene som har hatt regien på flertallssamarbeid og de har ikke tatt et stort nok ansvar med å få til et flertall, sier hun.

Fra Senterpartiet ønsker man ikke å si noe om man vil vurdere et politisk samarbeid med Arbeiderpartiet slik som Karasjoklista vil vurdere.

Avventer situasjonen

Kirsten G. A. Appfjell-Eira fra Flyttsamelista var ikke selv tilstede under helgas møte der samarbeidet ble brutt. Hun sier at de har iallefall ikke trukket seg.

– Situasjonen er veldig uoversiktelig nå og vi vet ikke helt hva som skjer fremover. Vi vil avvente situasjonen for å se hvem som kan få til å danne et flertall. Vi har ikke trukket oss fra tidligere samarbeid, sier Appfjell-Eira til NRK Sápmi.

NRK Sápmi har i skrivende stund ikke lyktes med å få en kommentar fra Venstre, men i en pressemelding skriver Nils Nilsen Gaup at de har forsøkt å være løsningsorienterte under forhandlingene med Senterpartiet.

Heller ikke Arbeiderpartiet i Karasjok har svart på NRKs henvendelser foreløpig.

Korte nyheter

 • Niehkostipeandda evttohas

  Nuorra sámi artista okta 400 nuoras Norggas gii dán jagi niehkostipeandda, Drømmestipendet 2022 sáhttá vuoitit. Guovdageaidnulaš Elina Ijäs lea nuorra sámi artista ja lávllačálli, gii lea evttohas gilvvus mas kulturdoaimmaheaddjit miehtá Norgga leat mielde. 50 evttohasa fidnejit niehkostipeandda mas galget fuomášuvvon lágašguovllus ja olles rikkas, dasa lassin fidne juohke stipeanddavuoiti 30.000 kruvnna. Lea Norsk kulturskoleråd ja Norsk Tipping mat juhket stipeandda mas boahttemánus árvvoštallagohtet evttohasaid. De miessemánus ja geassemánus álmmuhit dan 50 vuoiti.

  Drømmestipendet
  Foto: Skjermdump
 • Støtter demonstrasjon i Oslo

  Folk i kultursektoren gjennomfører i dag en demonstrasjon utenfor Stortinget. Det er en protest mot de strenge smitteverntiltakene som rammer scener og teatre over hele landet.

  Teatersjef Rolf Degerlund støtter alle dem som møter opp på Eidsvolls plass kl. 12.00 i dag. Ingen fra det samiske nasjonalteatret Beaivváš vil være der, da de står midt i prøver på stykket "Ellos eatnu! - Nullpunkt" som har premiere i Alta den 4. februar. Stykket omhandler en annen demonstrasjon, nemlig Alta-aksjonen som ble gjennomført for over 40 år siden.

  – Vi vet ikke om vi får gjennomført vår planlagte turné slik smitteverntiltakene er nå, sier en oppgitt Degerlund. Han sier det er ubegripelig at shoppingsentre kan ha over 200 mennesker inne samtidig, men ikke teatre.

  – Det er vel ikke dokumentert et eneste smittetilfelle i en teatersal hittil, sier Degerlund.

  Rolf Degerlund teatersjef ved Beaivváš Sámi Teahter
  Foto: Frode Grønmo / NRK
 • Ådå vanntsaj Buks-Bereta namáv vaddi

  Råmså universitiehta ådå vanntsa Buks-Bereta namáv oadtju - «Buks-Berret». – Hiebalasj lij merragátkujna namáv vanntsaj vaddet, javllá prorektor Camilla Brekke (gåvån).

  Beret Johanna Paulsdatter Dypvand lij merrasábme Giehtavuonas, ja jådij Ufuohttaj. Sån lij oajvve guollárijda gå Lofåhtan lidjin guollimin. Riegádij jagen 1794, jámij jagen 1868.

  Lågå aj: Lip åvddåla ássjev tjállám kujna birra gut ietjas Buks-Beretijn buohtastahttá. Lågå dánna.

  Camilla Brekke
  Foto: UiT