Skandalebygg ennå ikke i bruk

42 millioner kroners bygget til Østsamisk museum i Neiden sto ferdig for tre år siden, men er ennå ikke åpnet.

Østsamisk Museum i Neiden

Østsamisk museum har utviklet til å bli et skikkelig skandaleprosjekt.

Foto: Østsamisk museum

– Det er jo en tragedie og en skandale at at de ennå ikke har klart å få åpnet Østsamisk museum, sier sametingsråd Vibeke Larsen (Ap).

Larsen skal i dag møte Statsbygg for å diskutere status for skandaleprosjektet.

Offisiell åpning utsatt flere ganger

Selve bygget til Østsamisk museum i Neiden i Sør-Varanger sto ferdig i november 2008, men det er fortsatt ikke full aktivitet der. Byggeprosjektet kostet 42 millioner kroner, men problemer med blant annet vannlekkasje fra taket, el-skap utsatt for støv og sprinkelanlegget har ført til at bygget ikke er blitt godkjent til full bruk. Hele 43 avvik er meldt til Kulturdepartementet .

Sametingsrådets medlem, Vibeke Larsen.

Sametingsråd Vibeke Larsen (Ap).

Foto: Harrieth Aira / NRK

Grunnsteinen ble lagt 22. august 2007 og bygget til Østsamisk museum skulle etter de opprinnelige planene blitt offisielt åpnet allerede for snart tre år siden. Den offisielle åpningen har imidlertid blitt utsatt flere ganger blant annet fordi bygget ikke er godkjent i henhold til brannforskriftene.

Senest i januar i år lovte statsbygg at museet skal åpnes for fullt til våren .

– Bygget kan være ferdig med dette sprinkelanlegget i løpet av våren, fortrinnsvis i mai/juni, lovte sivilarkitekt Arne Blix i Statsbygg til NRK 17. januar 2011. Snart et år etter dette løftet er bygget ennå ikke klar til bruk.

I brannforskriftene kreves det blant annet et sprinkelanlegg, det vil si noen rør i taket hvor det skal sprutes ut vann hvis det begynner å brenne. Problemet ved Østsamisk museum i Neiden er at vanntrykket er altfor dårlig.

– Åpningsdatoen er det ikke opp til oss å sette. Det må museumsstiftelsen og museet sette, men jeg tror jeg kan garantere at bygget skal stå ferdig i mai/juni, lovte Blix i januar i år.

– Byggeentreprenøren gikk konkurs

Blix forklarer at uheldige omstendigheter har ført til problemer med ferdigstillelsen av bygget. Et av problemene er at byggeentreprenøren som skulle stå for selve byggingen gikk konkurs. Blix beklager imidlertid at det har vært så liten fremdrift i sluttfasen av prosjektet.

– Jeg synes at det er uheldig at det har tatt så lang tid. Det skal jeg være den første til å innrømme, sier Blix.

Sametingsråd Vibeke Larsen tror at noen av problemene kommer av at bygget har stått ubrukt så lenge. Nå håper hun virkelig at bygget skal kunne åpnes til neste år.

– En del av de skadene som er på bygget har nok kommet nettopp av at bygget ikke er tatt i bruk. Jeg har et optimistisk håp om at vi skal få bygget klart til åpning til neste år, sier en optimistisk Vibeke Larsen.

Honna Havas

Museumsbestyrer Honna Havas.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Museumsbestyrer Honna Havas mener at det hele er veldig trist, men hun nekter å bruke ordet skandale.

– Vi er veldig lei av det hele fordi situasjonen er veldig vanskelig for museet, sier Honna Havas.

Dette har sametingsråd Vibeke Larsen full forståelse for.

– Så mye plager som de har hatt opp gjennom årene, er det ikke vanskelig å forstå at hun er frustrert, sier Larsen.