– Til våren står museet klart til bruk

Statsbygg lover nå at bygget til Østsamisk museum i Neiden kan åpnes for fullt til våren.

Østsamisk Museum i Neiden

Østsamisk museum i Neiden i Sør-Varanger.

Foto: Østsamisk museum

– Bygget kan være ferdig med dette sprinkelanlegget i løpet av våren, fortrinnsvis i mai/juni, lover sivilarkitekt Arne Blix i Statsbygg til NRK.

Trøbbel med et sprinkelanlegg har gjort at bygget ikke har blitt godkjent for full bruk.

Offisiell åpning utsatt flere ganger

Østsamisk museum skulle etter de opprinnelige planene blitt offisielt åpnet allerede for to år siden. Den offisielle åpningen har imidlertid blitt utsatt flere ganger fordi bygget ikke er godkjent i henhold til brannforskriftene.

I brannforskriftene kreves det blant annet et sprinkelanlegg, det vil si noen rør i taket hvor det skal sprutes ut vann hvis det begynner å brenne. Problemet ved Østsamisk museum i Neiden er at vanntrykket er altfor dårlig.

Nå lover Blix at disse problemene snart skal være løst, men han vet ikke når den offisielle åpningen kommer til å bli.

– Åpningsdatoen er det ikke opp til oss å sette. Det må museumsstiftelsen og museet sette, men jeg tror jeg kan garantere at bygget skal stå ferdig i mai/juni, lover Blix.

Ventet lenge på ferdigstillelsen

Honna Havas

Daglig leder Honna Havas.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Daglig leder ved Østsamisk museum, Honna Havas, har lenge ventet på den dagen de endelig kan åpne dørene for publikum.

Hun sier at selv om Statsbygg lover å gjøre ferdig bygget til våren, så er det likevel vanskelig nå å si når det blir offisiell åpning av museet.

– Det er helt klart at før de tekniske anleggene er på plass, så kan vi ikke sette opp en åpningsdato. Derfor vil datoen for når vi kan åpne museet for publikum være avhengig av fremdriften i dette arbeidet, forklarer Honna Havas.