Ingen aktivitet på Østsamisk museum

Østsamisk museum sto ferdig i fjor, men det er fortsatt ingen aktivitet der. Den offisielle åpningen er utsatt med halvannet år og museets styre er frustrert.

Østsamisk museum
Foto: Statsbygg

Det nye østsamiske museet i Neiden sto ferdig i november i fjor. Siden har det stått tomt.

Tana og Varanger museumssiida, som ble stiftet tidligere i år, er ansvarlig for driften av de samiske museene i Tana og Varanger.

Tove-Lill Labahå Magga

Styreleder i Tana og Varanger museumsiida Tove Lill Labahå Magga er frustrert over at østsamisk museum fortsatt står tomt.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Styreleder i Tana og Varanger museumsiida Tove Lill Labahå Magga er frustrert.

– Kritikkverdig

– Det er kritikkverdig at prosessen har tatt så lang tid fra bygget ble planlagt til det sto ferdig. Og det er under enhver kritikk at bygget ennå ikke er tatt i bruk, sier Labahå Magga.

Det er på grunn av brannforskriftene at bygget ikke kan tas i bruk. Forskriftene krever blant annet at det skal komme vann fra et rør i taket, hvis det skulle begynne å brenne, men dårlig vanntrykk hindrer dette.

Daglig leder Honna Havas er lite fornøyd med at bygget ennå står tomt.

– Lokalsamfunnet og skoltesamfunnet begynner å bli utålmodige, de lurer på når bygget skal tas i bruk.

– Gir ikke opp

Hege Njaa Rygh, kommunikasjonsdirektør i Statsbygg.

Hege Njaa Rygh, kommunikasjonsdirektør i Statsbygg.

Foto: Tor Richardsen / Scanpix

Statsbygg er byggherre, og der forstår de godt skoltesamenes utålmodighet.

– Vi er selv ikke fornøyd med at det oppstår slike situasjoner som gjør at vi bruker lengre tid enn planlagt på fedigstilling av bygget, men vi kan ikke gi opp før alt er på plass. Vi vil jo at dette museet skal opp å stå, slik vi har planlagt, sier kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, Hege Njaa Rygh.

Statsbygg tror de har funnet en løsning på problemet, men inntil noe blir gjort, må dørene være låst.

Bygget blir åpnet offisielt i september neste år.

Korte nyheter

 • Tjielgga rávtjádagáv dal buktá

  Visská dásse la vádádiededimen gå de ållo rásjov ja slahtev Nordlándan ja Råmsån buktá. Diededibme l dijstak ideda rájes gitta gasskavak idedij, diedet dálkkedievnastus yr.no. Vuordedahtte buktá 30-60 mm. Dajna de buktá tjielgga rávtjádagáv. Helgelátten bájkálattjat 60-90 mm rássjo jali slahtte.

  Rávtjádahka
  Foto: yr.no
 • Eai vuordde nu olu goargŋut ruoššaluosaid boahtte jagi

  Romssa ja Finnmárkku stáhtahálddašeaddji ođđa raportta vuođul eai vuordde nu olu goargŋut ruoššaluosaid Finnmárkku ja Romssa jogaide. Eaktodáhtolaš joavkkut ja searvvit bivde badjel 100 000 ruoššaluosa Romssas ja Finnmárkkus 2021:s. Jáhkkimis dát lea geahpedan 1–2 miljon ruoššaluosa goargŋuma 2023.

 • Nedskalerer feiring av samenes nasjonaldag

  Det blir likevel ikke noen storstilt feiring av samenes nasjonaldag i Trondheim. Dermed utsettes konserter, utstillinger, matfestival, samisk marked og flere andre arrangementer.

  – Vi har jo hatt ambisjoner om en hel del tusen besøkende, og det er klart at det kan vi ikke gjøre nå, sier Stig Vikan.

  Han er leder for Tråanten Saemien Dåehkie, som er en paraplyorganisasjon for samiske lag og foreninger i Trondheimsområdet.

  Med det smittetrykket som fortsatt er i Norge, tror han at mange fortsatt vil unngå større offentlige arrangementer på grunn av stor smittespredning.

  Det ville heller ikke være et alternativ å måtte plukke ut et begrenset antall folk som får delta på kulturarrangementene.

  – Vi skal være åpne og inkluderende for alle, så derfor utsettes det meste, og så arrangerer vi i stedet en samisk vårfest i Trondheim, sier han.

  Dato for vårfesten er ikke bestemt. Det er heller ikke avgjort hva slags markering som vil gjennomføres i Trondheim 6. februar.

  Dette er noe av det som nå planlegges:

  – Flagging og belysning av Rockheim

  – Lunsj i regi ordføreren i Trondheim (avhengig av retningslinjer for smittevern)

  – Utendørsmarkering på Elsa Laula Renbergs plass med taler

  – Gudstjeneste i Nidarosdomen

  Loga davvisámegillii dás.

  Nidarosdomen
  Foto: Linda Bjørgan / NRK