Hopp til innhold

Prislapp 40 millioner: Bygget kan ikke brukes på grunn av mangler

Vannlekkasje fra taket. Mangler i brannsikkerheten. El-skap utsatt for støv. Hoveddør som ikke åpnes.

Honna Havas

Museumsleder Honna Hovas håper Østsamisk museum snart kan åpnes.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Dette er noen av de 43 avvikene lederen for Østsamisk museum har sendt til Kulturdepartementet. Brevet sendte hun 15. juli i år, men noe svar har museumslederen ennå ikke fått.

– Alvorlig for gjenstandene

– Vi forventer at det blir framdrift i forhold til avvikene. 15 av disse har med brannsikkerhet å gjøre. I tillegg er vannlekkasjen i taket svært alvorlig. Dette kan føre til problemer i forhold til de kulturhistoriske gjenstandene andre institusjoner vil låne til oss. Vi kommer jo til å være ansvarlig for disse gjenstandene, forteller Honna Havas til NRK.

Grunnsteinen ble lagt ned 22. august 2007 . Etter planen skulle Østsamisk museum i Neiden i Sør-Varanger åpnes i løpet av 2008 eller senest 2009.

– Det er ikke tvil om at dette bygget skulle vært bygd for lenge siden, sa daværende statsråd Bjarne Håkon Hanssen under den høytidelige grunnsteinnedleggelsen.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Østsamisk Museum

Østsamiskmuseum

Ikke komfortabel

Åpningen av bygget er utsatt en rekke ganger. Fortsatt våger verken museumslederen, byggherren Statsbygg eller oppdragsgiver Kulturdepartementet komme med dato for åpning.

Sommeren 2010 gikk totalentreprenøren konkurs. Ansvarlig for prosjektet i Statsbygg, Arne Christian Blix liker ikke situasjonen.

– Vi er ikke komfortable med den utviklingen prosjektet har hatt. Utbedringene av feil og mangler har blitt krevende og har tatt uforholdsmessig lang tid, sier han til NRK.

Museumslederen vil ikke bruke ordet skandale.

– Det kan være at andre vil bruke det ordet, men jeg synes det er beklagelig at det skal ta så lang tid for Statsbygg å få rettet opp manglene. Vi varslet allerede i mars at det var lekkasje i taket, men fortsatt er det ikke gjort noe, sier Havas.

Departementet: - Ikke akseptabelt

I Kulturdepartementet har de ennå ikke svart på brevet som lister opp feil og mangler på bygget som koster omlag 40 millioner kroner.

Lubna Jaffery Fjell

Statssektretær Lubna Jaffery.

Foto: Kyrre Lien / Scanpix

Statssekretær Lubna Jaffery svarer på vegne av kulturministeren:

– Det er trist at de har måttet vente så lenge, og det er ikke akseptabelt at dette har tatt så lang tid. Nå håper jeg at man får på plass de siste manglene slik at man får tatt bygget i bruk, sier hun til NRK.

Jaffery sier en del av problemene skylde Statsbygg. Departementet skal i løpet av kort tid møte Statsbygg. Hun avviser at departementet legger skylda på andre.

– Noen av forsinkelsene skyldes Statsbygg, og andre årsaker ligger hos eksterne aktører. Dette er ikke akseptabelt, sier hun.

– Det er absolutt ikke snakk om noen ansvarsfraskrivelse. Det er slik at Statsbygg er byggherre, og ansvar for å reise dette bygget. Dermed er det ingen ansvarsfraskrivelse fra Kulturdepartementet på denne saken, sier statssekretæren.

Ingen overskridelser

Prosjektansvarlig Arne Christian Blix mener budsjettrammen for Østsamisk museum vil holde.

– Nei, det blir ingen overskridelse av kostnadsrammen, sier han.

Han sier dette om de 43 feilene og manglende Østsamisk museum har pekt på.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Østsamisk museum er ikke tatt i bruk

Mye arbeid gjenstår før utstillingene er klar på museet.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Disse har ikke medført forsinkelser for museets muligheter til å ta bygget i bruk. Når vi nå har oversikt over de budsjettmessige forholdene knyttet til trykkøkningsanlegg for sprinkler, vil vi ta en gjennomgang av de tingene museet påpeker. Ikke alle forholdene er mangler ved bygget. Noen er å betrakte som ønsker fra brukeren. Vi vil gjennomføre de nødvendige tiltak som kostnadsrammen gir rom for, sier Blix.

Museumsleder håper prosessen blir god framover, og at museet kan tas i bruk.

– Nå må vi bare jobbe målbevisst mot målet. Det som også er en utfordring for oss, er at vi er så få ansatte. Dette gjør at vi trenger en god del tid til planleggingen og utformingen av utstillingene vi skal ha her, sier Honna Havas til NRK.

Korte nyheter

  •  Saksordfører etter høring om fornorskning: - Viktig å få frem nyanser 

    Kontroll- og konstitusjonskomiteen holdt i går kveld en åpen høring om rapporten fra sannhets- og forsoningskommisjonen. Representanter for samer, kvener, skogfinner og norskfinner deltok på høringen.

    Under høringen ble det stilt mange spørsmål for å få en bedre forståelse av det som er sendt inn i skriftlige høringer, sier Svein Harberg (H) som er saksordfører i Kontroll- og konstitusjonskomiteens behandling av rapporten. Han syns det var en veldig fin høring.

    – Der fikk vi flere nyanser fram om hva som er ulikhetene eller uenighetene, og hva de er enige om. Det var verdifullt for oss, sier han.

    Han opplevde at det som ble lagt frem skaper en god spenning mellom de forskjellige meningsytringene. Sametinget vektla litt forskjellige ting, men sto samlet om de store, viktige tingene sier han.

    – Og jeg syns òg vi har fått en annen forståelse av den diskusjonen som til tider har vært mellom de forskjellige kvenske og norskfinske foreningene. På hva det er de er uenige om, og hva de kan være enige om, sier han.

    Han sier også at de skogfinske innteressene, som ble sist presentert hadde en del felles med de kvenske og norsk-finske.

    Svein Harberg
    Foto: Mette Ballovara / NRK
  • Ønsker å sette opp 33 vindturbiner i reindriftsområde

    Loga sámegillii.

    Holmen energi vil sette opp 33 nye vindturbiner i Örnsköldsvik kommune, hvor Vilhelmina norra sameby har vinterbeite. I samebyens område er det flere vindkraftverk, og hvis det kommer en til, så vil det være svært skadelig for reindrifta, mener reindrifsutøver Neila Fjellström.

    – Vi har tilpasset oss så mye allerede, så nå er det slutt. Vi har ingen reserver å gå til noen steder, sier Fjellström.

    – Så er det ikke bare vindkrafta i området. Holmen driver et stort skogbruk i dette området, noe som gjør at arealene våre har vært utnyttet i lang tid. Vi har ikke lenger mulighet til å flytte, sier reindriftsutøver Margret Fjellström.

    Forsvaret, som også bruker arealene, har ikke sagt ja til utbygging av mer vindkraft. Men de sier at det vil ha konsekvenser også for deres drift.

    Det melder SVT Sápmi.

    SVT Sápmi har vært i kontakt med Holmen energi, de ønsker ikke å kommentere saken nå.

  • Háliidit cegget 33 bieggajorri boazodoalloguvlui

    Les på norsk.

    Holmen energi háliida cegget 33 ođđa bieggaturbiinna ruoŧabeale Oorestarei gildii, gos Vilhelmina norra čearus lea dálveguohtun. Čearu guovlluin leat máŋga bieggafápmorusttega, ja jos boahtá okta vel, de dat lea sidjiide stuorra vahát, dadjá boazodoalli Neila Fjellström.

    – Mii leat heivehan iežamet ovdánahttima mielde, nu ahte dát lea min loahppa. Mii leat geavahan visot liigeeatnamiid, dadjá Fjellström.

    – Holmen doaimmaha maid stuorra meahccedoalu guovllus, ja dat mearkkaša ahte min eatnamat leat geavahuvvon guhká, ja mii eat beasa šat sirddašit, muitala boazodoalli Margret Fjellström.

    Suodjalus, mii maid geavaha seamma eatnamiid, eai leat vel mieđihan bieggafápmorusttega huksemii. Muhto dadjet ahte sin doaibma maid boahtá váikkuhuvvot.

    Dan dieđiha SVT Sápmi.

    SVT Sápmi lea váldán oktavuođa Holmen energi:an, muhto sii eai hálit kommenteret ášši dál.