Hopp til innhold

Spektakulær åpning av Äʹvv Saa ́mi mu ́zei

Det blir både musikk, dans, filmfremvisning og taler under ettermiddagens offesielle åpning av det østsamiske museet i Neiden.

Støttekonsert for Kallak

Niko Valkeapää er en av artistene som står på scenen i under dagens museumsåpning. Her er han sammen med Georg Buljo.

Foto: Ewa-Mari Hedman / NRK Sápmi

Arrangementet starter klokken 17 med offisiell åpningsseremoni, som består av taler og nøkkeloverlevering fra staten til museet.

Talene er ved ordfører i Sør-Varanger kommune Rune Rafaelsen, sametingspresident Vibeke Larsen (Norge), sametingspresident Tiina-Sanila Aikio (Finland), statssekretær Anne Karin Olli (Kommunal- og moderniseringsdepartementet) og museumsleder Honna Havas ved Ä´vv.

Nøkkelseremoni

Under nøkkelseremonien overleveres museets nøkkel fra statssekretær Anne Karin Olli (KMD) til Statsbyggs administrerende direktør Harald Vaagaasar, som til slutt gir den til den eldste skoltesamen i Neiden, Terje Enbusk.

Etter nøkkelseremonien fremføres et nykomponert verk, «Äʹvvceeʒʒaž» av Mio Negga, sammen med tre skoltesamiske solister.

Terje Enbusk

Terje Enbusk (83) er Neidens eldste skoltesame. I ettermiddag skal han ut på ærefullt oppdrag. Han skal ta i mot den symbolske nøkkelen til det nye museet.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

Vertene for åpningsarrangementet er Karina Mathisen, Jelena Porsanger og Seija Sivertsen.

De tre skoltesamiske vertene benytter skoltesamisk, norsk, finsk og russisk språk under arrangementet.

Kultur- og kunst vandring

Etter den offisielle åpningen vil publikum kunne delta i en kultur- og kunstvandring inne på museet og på museets uteareal.

Under vandringen kan publikum oppleve kvadrill dans fra Sevettijärvi i Finland eller en prisvinnende film av skoltesamisk regissør.

Filmen «Kuun metsän Kaisa» (Kaisa's Enchanted Forest) fra 2016 har vunnet flere filmpriser.

Skoltesamiske lyder fra taigaen er et lokalt musikkinnslag fra Pasvik og Sevettijärvi med Trygve Beddari, Anne Margaret Nilsen og Hanna-Maaria Kiprianoff.

Hanna-Maaria Kiprianoff

Hanna-Maaria Kiprianoff fra Svettijärvi i Finland er en av de lokale artistene i kveldens konsert.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Språkminne – er et akustisk kunstperformans av Espen Sommer Eide. Eide spiller på sitt hjemmebygde munnspillaktige instrument, ’The Wind Whistler’ – her kommer lydlige kvaliteter i det skoltesamiske språket til uttrykk. Fremføringen er basert på kunstverket «Språkminne» som er inne på museet.

Den andre kunstfremføringen er Omasum – ved Geir Tore Holm og Matti Aikio. Museets dørhåndtak, Omasum - en organisk form som henter inspirasjon fra bladmagen til reinen, er støpt i messing, samenes hellige metal.

Fremføringen baserer seg på Holms undersøkelser til verket.

Avslutningskonsert

Kvelden avsluttes med utekonsert med Gájanas og Niko Valkeapää band.

Gájanas kombinerer etnisk progressive musikk med Samisk joik. Bandmedlemmene kommer fra Utsjok og Enare.

Gájanas ble kåret som årets folkemusikkorkester i 2017 av Kaustinen Folkemusikk Festival. Består av Hilda Länsman, Nicholas Francett, Kevin Francett og Erkki Feodoroff.

Niko Valkeapää har vunnet flere priser blant annet Spellemannsprisen i 1995.

Valkeapää sin musikk har et solid fotfeste i samisk tradisjon. Hans musikk har preg av moderne elektronika-influert voksenpop, i tillegg til den tradisjonelle joiken. Her sammen med Georg Buljo, Per Willy Aaserud, Helge Harstad og Tom Rudi Torjussen.

Åpningen produseres i samarbeid med Samovarteateret og Pauliina Feodoroff.
Åpningsprogrammet gjennomføres med støtte fra Norsk Kulturråd, Kulturdepartementet, Kommunal og moderniseringsdepartementet, Sámediggi/Sametinget, Statsbygg, Finnmark fylkeskommune, Barentssekretariatet og Sør-Varanger kommune.

Korte nyheter

 • Samiske artister får koftekrav og taleforbud

  Kautokeino-baserte Risten Anine Kvernmo Gaup (32) jobber fulltid som joiker, skuespiller og kulturformidler. Hun slutter seg til artist Ella Marie Hætta Isaksen (24) som i VG torsdag tok et offentlig oppgjør med eventbyrået All-In og andre arrangørers koftekrav.

  – Hvis arrangør har vært veldig ufin, har jeg sagt nei til oppdrag. Hvis jeg merker at jeg blir invitert som en maskot. Som når jeg får beskjed om å ikke snakke mellom låtene.
  Kilde: VG.

 • Barna må ut. Tømmer barnehagen etter konkurs

  I dag kom kjennelsen fra Salten tingrett som dermed åpnet konkurs i Vuonak mánájåroj AS på Drag i Hamarøy.

  Advokat Øyvind J Eidnes er valgt som bobestyrer.

  – Advokaten har meddelt at barnehagen skal stenges i dag og vil ikke bli drevet videre av bostyrer. En eventuell gjenåpning må skje av nye eiere. Bygget og eiendommen vil bli som ventet abandonert (overført) til Husbanken og Sparebanken Narvik, som da vil beslutte om salg.

  – Ansatte skal gi beskjed til foreldrene om å hente ungene senest ved dagens slutt.

  Dette skriver Árran på sin nettside i dag.

  Ved dagens slutt i dag hadde foreldrene møtt opp for å tømme barnehagen for personlige eiendeler.

  Vuonak mánájåroj konkurs
  Foto: Sander Andersen / NRK
 • Vil ikke granske Kautokeino kommune

  Statsforvalteren i Troms og Finnmark vil ikke granske om politikerne i Kautokeino kommune har brukt rollen som lokalpolitiker til å skaffe seg personlige goder og fordeler.

  I forrige uke vedtok kommunestyret i Kautokeino at de vil be om gransking etter at kommunedirektøren har sendt ut varsel om kritikkverdige forhold som kan innebære korrupsjon blant lokalpolitikerne.

  Statsforvalteren skriver til NRK:

  Det ligger utenfor Statsforvalterens ansvars- og myndighetsområde å gjennomføre gransking av hele eller deler av kommunestyrets medlemmer. Dersom det er mistanke om at folkevalgte har gjort seg skyldig i straffbare handlinger, må dette følges opp med politianmeldelse, siden det er politiets oppgave å etterforske dette. Det naturlige kan ofte være at kommunens kontrollutvalg håndterer slike saker, og eventuelt henter inn ekstern kompetanse og bistand dersom det skulle være nødvendig.