Rammet av mugg og lekkasjer – nå lover regjeringen 115 millioner til nytt bygg

SNÅSA: Stortingsrepresentant André Skjelstad (V) dro til sørsamisk område med en stor nyhet i innerlomma. Nyheten ble møtt med gledestårer.

Saemien Sijte

Slik så arkitektene i 2017 for seg at bygget blir seende ut.

Foto: Illustrasjon TYIN tegnestue Arkitekter AS

Statsbudsjettet har år etter år vært en stor skuffelse for det sørsamiske samfunnet.

I over 30 år har de krysset fingrene for at staten endelig skal gi penger til et nytt bygg til det sørsamiske museet og kultursenteret «Saemien Sijte».

I dag skjedde det.

– Det er vanskelig å tro. Men jeg er overlykkelig. Det har vært en lang prosess, sier direktør for Saemien Sijte, Birgitta Fossum som var oppløst i tårer under seansen.

Sørsamisk senter «Saemien Sijte» får nå seks millioner kroner, og totalt 115,5 millioner kroner frem til 2021.

Skjelstad, fylkesrepresentantene Tove Evindsen (V) og Tore Kristiansen (Frp), sammen med gruppeleder for fylkestinget i Trøndelag Pål Sæter Eiden (H), hadde æren med å overrekke nyheten til museet fredag morgen.

– Endelig skal vi få komme i gang med bygging. Vi har jobbet i 32 år med prosjektet, sa museumsdirektør Fossum før gledestårene begynte å strømme på.

– Mange turer til Oslo

Det var åpenbart at både museet og det sørsamiske folket hadde ventet lenge på denne nyheten. I museets inngangshall var det nærmest ikke et tørt øye å spore.

– Dette er en utrolig stor dag. Det er en stor dag for det sørsamiske miljøet i Trøndelag, men også nasjonalt, sier stortingsrepresentant Skjelstad.

Champagnen sprettes for Saemen Sijte

Etter tårene måtte boblene finnes frem slik at bevilgningen kunne feires. Dette skålet Birgitta Fossum (t.h.) og ansatt ved Saemen Sijte, Lise Dunfjell Ågård.

Foto: Anders Boine Verstad / NRK

Pengene har vært svært etterlengtet. For blant lekkasjer, mugg og helsefarlig radongass prøver man å berge truet språk og kultur.

– Det har vært mange skuffelser, mye kamp og mange turer til Oslo. Det å endelig stå her og være med i statsbudsjettet er så stort, sier Fossum.

Senteret er i en noe stusslig forfatning og er konstruert på brakker og det som lokalbefolkningen kaller en «støypkloss». I 2021 blir det et splitter nytt museum på Horjemstangen ved Snåsavatnet. Dette er på motsatt side av innsjøen i forhold til dagens bygg.

Slik var forfatningen til bygget i 2017 når NRK fikk en rundtur:

Birgitta Fossum inspiserer lekkasjeskader på Saemien Sijte

SE VIDEO: NRK fikk i 2017 en omvisning av senterdirektør Birgitta Fossum på det sørsamiske kultursenteret og museet «Saemien Sijte» på Snåsa.

Har ansvar for unik kultur

Senteret arrangerer innimellom kurs i det utrydningstruede sørsamiske språket, og har også museumsansvaret for hele det sørsamiske området på norsk side.

Området omfatter søndre deler av Nordland, Trøndelag, og nesten hele nordlige del av Sør-Norge.

I likhet med andre samiske grupper, har sørsamene tidligere i historien vært utsatt for en brutal fornorskningspolitikk av norske myndigheter.

Kostnadsrammen for et nytt bygg er på 140 millioner kroner, hvorav 30 millioner tidligere er gitt og brukt til forprosjektering og utredninger.

Korte nyheter

 • Positiiva koronaiskkus Sámedikkis

  Sámedikki dievasčoahkkimis Álttás lea ovtta olbmos positiiva koronaiskkus. Buot čoahkkinoassálastit ávžžuhuvvojit válddihit iskosiid. Seminára mii álggii diibmu gávccis lea digitálalaš. Eatnašat čuvvot čoahkkima digitálaččat. Dušše sii, geat iskosa váldet, besset dievasčoahkkinlatnjii.

 • Bådådjo giellahálddašansuohkan

  Ihttin galgá Bådådjo gávpotstivra mearridit ahte galgá Bådådjo šaddat sámi giellahálddašansuohkan. Jus dohkkehit dan, de sáhttá Bådådjo šaddat dat leat sihke Nordlándda fylkaoaivegávpot ja vel dat vuosttaš ja áidna gávpot mas lea dát stáhtus. Go lea sámi giellahálddašansuohkan, de lea dárogiella ja sámegiella dássiduvvon.

  Bodø by sentrum
  Foto: Sondre Skjelvik / NRK
 • Rektorat mearridit doaibmabijuid

  Oahpaheaddjit háliidit ahte rektorat mearridit koronadoaibmabijuid skuvllas, ovdalii go ahte suohkanat galget mearridit. Go njoammun lassána ja vel go olu oahpaheaddjit leat eret buozalmasvuođa geažil, ja vel go váilot vikárat, de dagaha dat stuora hástalusaid skuvllain ja mánáidgárddiin. Oahppolihtu dieđuid mielde de háliidit oahpaheaddjit ahte rektor mearrida juohke skuvllas doaibmabijuid, ovdamearka dihte geahpeduvvon oahpahusáigi.

  Skoleklasse
  Foto: Leif Bryne/Flicr