Hopp til innhold

Reintallsrettsak: Ung reindriftsutøver baner vei for de andre

I dag startet rettsaken i Indre Finnmark tingrett hvor den unge reindriftsutøveren Jovsset Ánte Sara har anmeldt staten i reintallssaken. Han er den første reindriftsutøveren som går rettens vei med fastsetting av høyeste reintall.

Jovsset Ante Sara vil måtte leve i det uvisse etter at staten anket saken om reintall.

Jovsset Ante Sara kjemper for levebrødet sitt.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Det skriver Avvir.no .

Reindriftstyret har fastsatt høyeste reintall til mange siidaandeler i Finnmark, og de har fått like store slaktekrav prosentvis. Det reintallet som de hadde oppført 31. mars 2012 er grunnlaget for reintallet.

Jovsset Ante Sara (24) har fått fastsatt reintallet sitt til 75 rein. Han mener det vil være den sikre konkurs å redusere reintallet sitt så mye og at staten ikke kan bestemme at han skal slakte reinflokken sin til 75.

Sara er den første som går rettens vei i reintallssaken, men også andre reineiere har vist interesse for søksmål mot staten etter vedtakene om tvangsreduksjon av reintall . Dommen i denne rettssaken som går denne uken kan være avgjørende for om andre også går rettens vei.

Mener vedtak er i strid med folkeretten

Hovedtema i retten blir om staten har brutt internasjonale konvensjoner om menneskerettigheter. Saras advokat Trond P. Biti mener reduksjonen som er fastsatt, er i strid med folkeretten.

– Fastsatt reintall for den unge reineieren gjør at det er helt umulig for ham å dyrke sin kultur. Det er sikker rett at folkeretten også verner den økonomiske dimensjonen. Realiteten vil være at reineieren ikke har noen forutsetninger til å utøve sin reindrift. Han vil med aktuelle reintall bli slått konkurs om han fortsetter i næringen, skriver Biti i stevningen.

David mot Goliat

Regjeringsadvokat Ida Thue sier til Ávvir at vedtaket er gyldig da det ikke er bestemt høyeste reintall til siidaandelen,men kun et prosentvis slaktekrav.

Rettsaken varer i tre dager og NRK Sápmi følger saken.

Korte nyheter

  • Tapte i sak om millioner i erstatning for rovdyrskade

    Tirsdag kom Borgarting lagmannsrett med dommen i en sak hvor reineiere fra Reinbeitedistrikt 6 Várjjatnjárga i Øst-Finnmark har gått til sak mot staten ved Klima- og miljødepartementet, skriver rovdyr.org.

    Reineierne, som ikke pålegges saksomkostninger, planlegger å anke til Høyesterett. De mener staten urettmessig har avkortet to millioner kroner i rovdyrskadeerstatning

    Tvisten oppsto da reinflokken fra Reinbeitedistrikt 6 Várjjatnjárga beitet i nabodistriktet lengre enn tillatt, og staten avkortet erstatningen for rovviltskader.

    Retten mener bruddet på reindriftsloven økte risikoen for rovviltskader og støtter statens avkorting.

    Lagmannsretten delte seg i synet på avkortingens omfang, hvor flertallet støtter statens avgjørelse, mens mindretallet argumenterer for delvis avkorting.

    Reineierne Aslak Niilas Smuk og Ante Erik Smuk med advokat Knut Helge Hurum i lagmannsretten i oktober.
    Foto: Svein Egil Hatlevik
  • Cindy Woodhouse Assembly of First Nations nationála hoavdan

    Cindy Woodhouse (40) válljejuvvui duorastaga Assembly of First Nations (AFN) nationála hoavdan, čállá CBC.

    Woodhouse lea Manitobas eret, gos son lea leamaš regionála hoavda.

    Son lohpida garrasit bargat buoredit mánáid dili, ássandili, ekonomalaš ovdáneami, dáhkádusaid ja eará áššiid mat gusket báikegottiide.

    Son lohpida dáid áššiid ovddidit federála eiseválddiide.

    – Kanáda. Dii ehpet sáhte vajálduhttit First Nations olbmuid. Dii viežžabehtet ruđaid min eatnamiin. Dalle fertebehtet maid minguing bargat ovttas buoredit eallindilimet, lohká Woodhouse.

    Assembly of First Nations lea Kanáda eamiálbmot (indián) hoavddaid nationála organisašuvdna.

    Cindy Woodhouse lea nubbi nissonolmmoš, gii jođiha dán organisašuvnna. Vuosttaš lei RoseAnne Archibald (2021-2023).

    Cindy Woodhouse
    Foto: CPAC
  • Sør-Varanger kommune legger ned Samisk Råd

    Kommunestyret i Sør-Varanger kommun vedtok å legge ned Samisk Råd og Klimarådet, skriver Sør-Varanger Avis.

    Vedtaket fikk knapt flertall.

    Mariann Wollmann Magga er leder for Samisk Råd i Sør-Varanger. Hun viser til samarbeidsavtalen med Sametinget og mener at avviklingen av Samisk Råd i praksis er å sable ned grunnlaget for denne avtalen.

    – Samisk Råd er en nødvendig ressurs i vår kommune, som må sies å være en av de hardest fornorskede kommunene i landet, uttaler Wollmann Magga til Sør-Varanger avis.

    Ansiktsbilde av Mariann Wollmann Magga i kofte utendørs
    Foto: Åse Pulk / Sametinget