Hopp til innhold

Vil synliggjøre brorens kamp mot staten med hundre reinhoder

– Min bror kjemper for familiearven via rettsapparatet, jeg gjør det via kunsten. Kunsten er til støtte for alle unge reindriftsutøvere som nå presses ut av næringen og kulturen sin, sier kunstner Maret Anne Sara, som er initiativtaker til et kunstarrangement i Tana denne uken.

Kunstinstallasjonen Pile o´ Sápmi med over hundre reinhoder

Kunstinstallasjonen Pile o´ Sápmi med over hundre reinhoder

Foto: Harry Johansen/NRK

Det mekkes opp til et ukeslangt kunstarrangement. Arrangementet som vil bestå av filmvisninger, kunstutstilling, artistopptreden og utendørs installasjonskunst, er en synliggjøring og en debattforespørsel om det som samtidig skjer ”rett over gata”, nemlig på Indre Finnmark tingrett.

Broren kjemper mot staten i retten

Máret Ánne Sara.

Kunstner og initiativtaker til kunstarrangementet i Tana, Maret Anne Sara

Foto: Johan Mathis Gaup

Tittelverket Pile O´ Sápmi er reist i Tana sentrum. Verket består av over 100 reinhoder. Mandag morgen møter Maret Anne Saras bror Jovsset Ánte Sara staten i Indre-Finnmark tingrett. Staten har pålagt ham å redusere reintallet til 75, men Jovsset Ánte Sara mener at fastsatt reintall er det samme som konkurs.

Kunstnerne som er med i kunstarrangementet vil rette oppmerksomheten på det som skjer i Tana denne uken.

«Det er satt av en uke til rettsaken, ironisk nok, til selveste samefolkets festuke. Vi ønsker å synliggjøre kampen som pågår og omfanget i det. Den unge reineieren står alene i retten, men saken er ubeskrivelig mye større. Den berører utallige enkeltmennesker og rammer store deler av den samiske befolkningen i indre Finnmark. Reindriftssamfunnet føler seg rettsløs og ungdommen må bruke rettssystemet for å kjempe for sin tradisjonelle kulturarv. Hva skjer i samfunnet og hvordan kan dette foregå i det stille?»

Det skriver Sara i en pressemelding om kunstarrangementet.

Jovsset Ánte Sara med sin advokat Trond P. Biti

Jovsset Ánte Sara med sin advokat Trond P. Biti kjemper mot staten i Indre-Finnmark tingrett denne uken i en rettssak om reintall.

Foto: Nils Henrik Måsø/NRK

Hentet inspirasjon fra nordamerikansk historie

Maret Anne Sara har hentet inspirasjon til installasjonen Pile o´ Sápmi fra den nordamerikanske historie. På 1800-tallet utryddet nærmest europeere bøffelstammen på 50 millioner dyr. Det var en bevisst strategi, beordret fra øverste styringshold. Kolonistene ville ha landet, men landet var befolket. Bøffelfolket sto i veien. Beordrelsen, strategien, var enkel men effektiv, eliminer det folket lever av og folket vil forsvinne. Bakgrunnen for navnet Pile o´ Bones var trofé-fjellene som kolonistene laget av oppstablede bøffelhoder.

Kunstarrangementet og tittelverket i Tana kaller Sara derfor Pile O´ Sápmi.

«Det er ingen hemmelighet at reindrifta kjemper en hard kamp for å beskytte reinbeiteland mot statens pågående indutrisatsing. Jeg forsøker å knyte skjerfet tettere men jeg vet at vi står i veien. De vil ha landet, Sápmi som vi kaller det. Reinen som vi lever av, står stablet framfor meg. Staten er i gang med tvangsredusering av rein, med en reduksjonsmodell som struper rekruttering til framtidig reindrift. Det isende gufset er uunngåelig. Pile O´ Sápmi. Reinen som vi lever av, står stablet framfor meg. Staten er i gang med tvangsredusering av rein, med en reduksjonsmodell som struper rekruttering til framtidig reindrift. Det isende gufset er uunngåelig. Pile O´ Sápmi.».

Maret Anne sara

Dette verket er et av flere i utstillingen Oaivemozit/Galskap/Madness av Maret Anne Sara, som vises i Tana denne uken. Tema for utstillingen er reindriftas hverdag, eller kamp.

Foto: Elle Gaup / NRK

Utstilling og filmvisninger

Den offisielle åpningen til kunstarrangementet er kl. 18 i kveld på Galleri Martin, Miljøbygget. Åpningsnummeret er av Elle Márjá Eira. Det er også utstilling hele uka hvor «Oaivemozit/Galskap/Madness» av Maret Anne Sara vises, og også noen utvalgte bilder av Iris Egilsdatter.

I tillegg er det eget filmprogram fra mandag til torsdag, hvor mange filmer av samiske filmskapere vises, blant annet filmen "Jahki ii leat jagi viellja" av Mai-Lis Eira, som har finnmarkspremiere og filmen "Badjealbmá čalmmiiguin" av Aslak Paltto, som har norgespremiere.

Korte nyheter

 • Ođđa mánáidgirji almmuhuvvon

  Maŋŋebárgga geassemánu 18. beaivvi almmuheigga girječálli guovttos Tone Elvebakk ja Janne Olsby fas ođđa girjji guovtti sámi dohká Elle ja Ánddá birra.

  Girji «Elle ja Ándá murjemin» lea viđát girji ráiddus, mas beasat lohkat dohkáid vásáhusaid birra. Dán girjjis deaivvadat maid cuoppomáttuin, man muhtumat jáhkket ahte gávdno, ja earát fas eai.

  Tone Elvebakk og Janne Olsby
  Foto: Tone Elvebakk
 • Lærere skal få faglig påfyll av kvensk og norskfinsk kultur

  Statsforvalteren i Troms og Finnmark inviterer lærere i Troms og Finnmark som underviser kvensk eller finsk som andre språk til den årlige fagsamlingen i oktober i Vadsø.

  Det meldes på Statsforvalteren sin nettside.

  Ifølge nettsiden er hovedtema for samlingen kvensk og norskfinsk kultur og samfunn.

  – Dere får faglig påfyll, omvisning på Vadsø museum – Ruija kvenmuseum og det blir anledning til erfaringsutveksling.

 • Dálkkasváili Eurohpas

  Les på norsk:

  Norggas váilo erenomážit hormonalaš- ja diabetes dálkasat mii maid geavahuvvo dálkkasin go olbmot ruoidnadit. Nu lea guhkit áiggi leamaš. Dan muitala Apotehka searvvi fágadirektevra, Hanne Andresen.

  Dát mielddisbuktá ahte 1500 pasieantta eai oaččo iežaset dálkasiid juohke beaivvi. Dan čájeha kártenbargu maid Apotehkalaš searvi lea dahkan.

  - Dálkkasváili vásihuvvo stuorra váttisvuohtan daidda máŋggaid čuohteduháhiidda pasieanttaid geat jahkásaččat buohccájit, ja maiddái apotehkaide.

  Apotehkalaš searvi deattuha liikká ahte 97 proseanta norgalaččain ožžot daid dálkasiid maid galget.

  Medisiner i apotekhylle
  Foto: Scanpix