Feiret 17. mai med kake ved reinflokken

Reineier John Anders Sara stjal showet under NRKs nasjonaldags-sending «Gratulerer med dagen!»

Familien til reineier John Anders Sara feirer nasjonaldagen ved reinflokken.

SE INNSLAGET: – En samekniv kan brukes til mangt, fastslår John Anders Sara i det han skjærer marsipankaka med den lange kniven.

– Det er viktig å vise mine norske venner respekt for nasjonaldagen. Denne marsipankaka er til ære for dem, sier reineier John Anders Sara fra Karasjok.

På direktesendingen brukte han sin nitommers samekniv til å skjære opp kaka. Det så brutalt ut, men kaka smakte like godt for det.

Simle og reinkalv

AVHENGIG AV MORA: En halvtime etter fødselen springer reinkalven avgårde for å dilte etter simla. Det er mange farer som lurer.

Foto: Jan Helmer Olsen / Golleaja

12-åringen Karen Ellen Anne Sara var også med i direktesendingen fra Kåfjord i Nordkapp kommune.

– Jeg syns det er kult å feire 17. mai. Men det er mye mer spennende å være her sammen med de nyfødte reinkalvene, sier hun.

Karen Ellen Anne Sara og John Anders Sara

ARBEIDSDAG: For pappa John Anders Sara (56) er 17. mai en helt vanlig arbeidsdag. Karen Ellen Anne (12) syns det er litt kult med feiring.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Reineieren har også avslappet forhold til Norges grunnlovsdag.

– Jeg gikk i tog helt til jeg var i femte klasse. Etter det hoppet jeg av, sier han.

– Krevende situasjon

Vanligvis er det nesten helt bart på den norske nasjonaldagen.

Det spesielle i år er at det fortsatt er uvanlig mye snø på sommerbeitelandet.

Derfor må både reinbukker, drektige reinsimler og reinkalver mates.

– De nyfødte kalvene er ennå ikke så sterke. Denne våren trenger de vår hjelp mer enn noen gang før, forklarer reineier John Anders Sara til NRK.

Per Iver Sara

KNALLHARD JOBB: Per Iver Sara er en av dem som har jobbet hver eneste dag siden januar med å fôre reinen. En slik sekk veier 800 kilo.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Sommerhytta til familien ligger i Smiervuotna (Smørfjord) i Porsanger kommune.

I dag sto de opp rundt klokken fem på morgenen.

De har kjørt 70 km med bil til det stedet der reinfôret ligger. Dette er fraktet med snøskuter til flokken.

Hovedflokken er på fjellet i nærheten Gávkevuotna (Kåfjord) i Nordkapp kommune.

Vinteren har ennå ikke sluppet taket. Man må nesten helt ned til fjæra for å finne barflekker.

– Situasjonen er krevende. Alle reineierne her jobber sammen for å kjøre ut fôr dag og natt, forklarer John Anders Sara (56) til NRK.

Magnus Ovhed

SNØEN BLIR LIGGENDE: Meteorolog Magnus Ovhed kan ikke trøste de som er lei snøen.

Foto: Hanneke Luijting

I vinter har det vært mye snø i hele Nord-Norge og store deler av Trøndelag.

Dette har ført til at regjeringen har måttet bevilge titalls millioner kroner for å hjelpe næringen ut av krisen.

For de værsyke er det ikke mye trøst å få fra Værvarslinga i Nord-Norge.

– Snøen kan bli liggende en god stund i Troms og Finnmark og deler av Nordland.

Det sier vakthavende meteorolog Magnus Ovhed til NRK.

Prisbelønnet bedrift

I 2012 etablerte John Anders Sara og hans kone Karen Utsi Sara familiebedriften Skodi Rein.

Selskapet selger reinkjøttprodukter hovedsakelig til turistmarkedet. Bedriften er blitt en stor suksess.

John Anders Sara og Karen Utsi Sara

FAMILIEBEDRIFT: John Anders Sara og hans kone Karen Utsi Sara driver bedriften Skodi Rein.

Foto: Skjermdump / Skodi Rein

2016 ble tørket Reinkjøtt fra Skodi Rein hedret med Spesialitet-merket under den store mat- og landbruksmessen Grüne Woche i Berlin.

I 2017 fikk de prisen som «Årets reinkjøttformidler» (ekstern lenke) av Landbruks- og matdepartementet.

I 2018 vant bedriften gull for beste produkt under norgesmesterskapet for kjøttprodukter.

– På grunn av koronakrisen har salget gått drastisk ned, men vi klarer oss. Vi har forholdsvis små kostnader. Derfor trenger vi ikke en enorm omsetning, sier John Anders Sara.

John Anders Sara

EN PUST I BAKKEN: John Anders Sara har funnet en knøttliten barflekk der han kan hvile seg litt.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK