Nye rap-låter fødes under beitekrisen

Mihkku Laiti (17) har hatt en stri vinter med fôring av rein, studier og produksjon av ny musikk.

Loga ášši sámegillii.

Mihkku Laiti mater rein

MATER REIN: Mihkku Laiti og hans familie har hatt et svare strev med å kjøre ut fôr og mate reinen sin denne vinteren. – Det er usedvanlig mye snø, sier han.

Foto: Privat

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Mihkku Laiti

RAPPER: Mihkku Laiti skriver tekster om det han er opptatt av.

Foto: Arctic Photos

– Denne vinteren har det vært vanskelig å få tid til alt det jeg holder på med. Til tider er det svært hektisk, men man har alltid tid til det man elsker å gjøre. Da blir det tid til musikken også, forklarer Mihkku Laiti til NRK.

16. april gir han ut ny musikk på Spotify og iTunes under artistnavnet Yungmiqu.

Den unge mannen fra Utsjok lengst nord i Finland har selv skrevet tekstene, laget musikken og spilt inn bakgrunnsmusikken til alle sine rap-sanger.

– En av sangene jeg har skrevet er om beitekrisen, der jeg forteller om hvordan jeg opplever det. Denne låta er ennå ikke publisert, opplyser Laiti.

– En spesiell og vanskelig vinter

I midten av mars gikk landbruksministeren i Norge ut med at reindriften opplever en alvorlig beitekrise på grunn av mye snø. Dette har ført til tidenes krisepakke til næringen.

Også i Finland sliter reinen med å skaffe seg nok mat.

– Mye snø gjør at reinen er i dårlig stand. Den klarer nesten ikke å bevege seg og derfor har vi måttet fôre dem i store deler av vinteren. Det er hardt, men vi skal nok stå han av, sier Mihkku Laiti optimistisk.

Mihkku Laiti

OFTE UTE PÅ VIDDA: Her er Mihkku Laiti ute for å speide etter reinflokken.

Foto: Privat

Han studerer ved Musikkakademiet i hjemkommunen, samtidig som han går på videregående skole der.

Mihkku Laitis plan er å studere ved et velrennomert musikkakademi i Helsingfors og bli musiker.

– På grunn av koronakrisen har det blitt hjemmestudier. Akademiet skulle også hatt noen konserter, men disse er naturligvis avlyst eller utsatt, forteller Laiti.

Spiller flere instrumenter

Mihkku spiller både bassgitar, gitar, piano, slagverk og klarinett. Men det meste av musikken til sine egne låter lager han på datamaskinen sin.

– Bare til en av låtene har jeg spilt med «skikkelige» instrumenter. Noen vil sikkert hevde at jeg er flink til synge, men jeg vet ikke helt om det stemmer, sier Mihkku og ler.

Mihkku Laiti ja Ailu Valle

SAMARBEID: Mihkku Laiti har under produksjonen av de nye låtene samarbeidet med den kjente samiske rapperen Ailu Valle.

Foto: Arctic Photos

De musikalske forbildene til Mihkku Laiti er den samiske rapperen Amoc og den finske rapperen Pyhimys.

– Pyhimys er helt rå. Han skriver tekster om alt. Noen ganger om politikk og andre ganger om utfordringer i sitt eget liv. Dette formidler han på en særdeles god måte.

Mihkkus mor, Annukka Hirvasvuopio-Laiti, er en høyt utdannet og kjent sanger. Hun betyr mye for sønnen.

– Jeg har vært med henne på konsertturneer helt siden jeg var i bleier og hun er en god rådgiver. Hennes interesse for musikk stimulerer meg og gjør meg glad, sier Mihkku Laiti.

Ovllá Järvensivu og Annukka Hirvasvuopio-Laiti

BETYR MYE: Mamma Annukka Hirvasvuopio-Laiti er en av forbildene til Mihkku Laiti.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 22.10.2021
3 277
Smittede siste 7 dager
121
Innlagte
893
Døde
4 195 734
Vaksinerte

Korte nyheter

 • “Årets kvalitetsfisker” vuoiti

  Gilivuotnalaš Daniel Lauritzen lea vuoitán Norges Råfisklaga “Årets kvalitetsfisker” bálkkašumi. Son eaiggáduššá ja lea skihpahoavda «Tinder» nammasaš fatnasis. Bálkkašumi olis lohket su vuovdit guoli ja gonagasreappá máilmmidásis. - Dát lea erenoamáš, muhto maid somá go mu ruovttubáikái lean mielde sihkkarastimin bargosajiid, lohká bálkkašumi vuoiti Daniel Lauritzen. Son fidne maid 50.000 kruvnna ruhtavuoitun.

  Daniel Lauritzen på båten «Tinder» er kåret til Årets kvalitetsfisker for sitt arbeid med å levere fisk og kongekrabbe i verdensklasse.
  Foto: Amalie Oda Harland / Norges Råfisklag
 • Ovttasbargošiehtadusa Murmánskkain

  Romssa ja Finnmárkku fylkaráđi jođiheaddji Bjørn Inge Mo dáhttu ođđa ovttasbargošiehtadusa kránnjá fylkkain Murmánskkain Ruoššas. Dát bođii ovdan Norgga ruošša ovttasbargobeivviid olis ikte. Gaskariikkalaš ovttasbargu lea fylkkagieldda deháleamos doaibma, go mii geat orrut davvin mis leat oktasaš hástalusat ja vejolašvuođat, lohká Mo.

  Bjørn Inge Mo (AP), fylkesrådsleder Troms og Finnmark fylkeskommune.
  Foto: Lars Åke Andersen
 • Vuoitán Gullsekken bálkkašumi

  Marja Mortensson Trio lea vuoitán dán jagi Gullsekken 2021 bálkkašumi. Sii vuitet beannot čuohte duhát kruvnna, suorggis jagi mátkkoštanbuvddaheapme. Lea Den kulturelle skolesekken mii juohká dáid bálkkašumiid. Máttasámi artista Marja Mortensson ja su joavku leat maid ovddet jagi vuoitán Spellemannbálkkašumi dainna buvttadeamen maid leat fievrredan ja ovdanbuktán skuvllain Norggas. Marja Mortensson Trios leat Marja Mortensson, Daniel Herskedal ja Jakop Janssønn.

  Daniel Herskedal, Marja Mortensson, Jakop Janssønn og Kringkastingsorkesteret
  Foto: Ellen Agneta Norvang