Hopp til innhold

Nye rap-låter fødes under beitekrisen

Mihkku Laiti (17) har hatt en stri vinter med fôring av rein, studier og produksjon av ny musikk.

Loga ášši sámegillii.

Mihkku Laiti mater rein

MATER REIN: Mihkku Laiti og hans familie har hatt et svare strev med å kjøre ut fôr og mate reinen sin denne vinteren. – Det er usedvanlig mye snø, sier han.

Foto: Privat

Mihkku Laiti

RAPPER: Mihkku Laiti skriver tekster om det han er opptatt av.

Foto: Arctic Photos

– Denne vinteren har det vært vanskelig å få tid til alt det jeg holder på med. Til tider er det svært hektisk, men man har alltid tid til det man elsker å gjøre. Da blir det tid til musikken også, forklarer Mihkku Laiti til NRK.

16. april gir han ut ny musikk på Spotify og iTunes under artistnavnet Yungmiqu.

Den unge mannen fra Utsjok lengst nord i Finland har selv skrevet tekstene, laget musikken og spilt inn bakgrunnsmusikken til alle sine rap-sanger.

– En av sangene jeg har skrevet er om beitekrisen, der jeg forteller om hvordan jeg opplever det. Denne låta er ennå ikke publisert, opplyser Laiti.

– En spesiell og vanskelig vinter

I midten av mars gikk landbruksministeren i Norge ut med at reindriften opplever en alvorlig beitekrise på grunn av mye snø. Dette har ført til tidenes krisepakke til næringen.

Også i Finland sliter reinen med å skaffe seg nok mat.

– Mye snø gjør at reinen er i dårlig stand. Den klarer nesten ikke å bevege seg og derfor har vi måttet fôre dem i store deler av vinteren. Det er hardt, men vi skal nok stå han av, sier Mihkku Laiti optimistisk.

Mihkku Laiti

OFTE UTE PÅ VIDDA: Her er Mihkku Laiti ute for å speide etter reinflokken.

Foto: Privat

Han studerer ved Musikkakademiet i hjemkommunen, samtidig som han går på videregående skole der.

Mihkku Laitis plan er å studere ved et velrennomert musikkakademi i Helsingfors og bli musiker.

– På grunn av koronakrisen har det blitt hjemmestudier. Akademiet skulle også hatt noen konserter, men disse er naturligvis avlyst eller utsatt, forteller Laiti.

Spiller flere instrumenter

Mihkku spiller både bassgitar, gitar, piano, slagverk og klarinett. Men det meste av musikken til sine egne låter lager han på datamaskinen sin.

– Bare til en av låtene har jeg spilt med «skikkelige» instrumenter. Noen vil sikkert hevde at jeg er flink til synge, men jeg vet ikke helt om det stemmer, sier Mihkku og ler.

Mihkku Laiti ja Ailu Valle

SAMARBEID: Mihkku Laiti har under produksjonen av de nye låtene samarbeidet med den kjente samiske rapperen Ailu Valle.

Foto: Arctic Photos

De musikalske forbildene til Mihkku Laiti er den samiske rapperen Amoc og den finske rapperen Pyhimys.

– Pyhimys er helt rå. Han skriver tekster om alt. Noen ganger om politikk og andre ganger om utfordringer i sitt eget liv. Dette formidler han på en særdeles god måte.

Mihkkus mor, Annukka Hirvasvuopio-Laiti, er en høyt utdannet og kjent sanger. Hun betyr mye for sønnen.

– Jeg har vært med henne på konsertturneer helt siden jeg var i bleier og hun er en god rådgiver. Hennes interesse for musikk stimulerer meg og gjør meg glad, sier Mihkku Laiti.

Ovllá Järvensivu og Annukka Hirvasvuopio-Laiti

BETYR MYE: Mamma Annukka Hirvasvuopio-Laiti er en av forbildene til Mihkku Laiti.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

Korte nyheter

 • Váldon lobihis dronagirdimis

  Politiiját dollejedje olggos go ožžo dieđu das, ahte olmmoš lei girdimin dronain Telegrafbuktas Romssas.

  Telegrafbukta lea dakkár guovllus Romssa gieddas gos ii leat lohpi girdit dronain.

  Politiijat gávdne dronapilohta dan botta go drona lei áimmus. Drona fertii seaivut ja lea duoguštuvvon. Dál leat politiijat ásahan ášši dán dáhpáhusa vuođul.

  Nærbilde av drone
  Foto: Eirik Haukenes / NRK
 • Boazonjuovahat gáibida Rema 1000 fitnodagas miljonbuhtadusa

  Reinslakteriet AS, ovddeš Min Boazu, lea váidán Rema 1000 fitnodaga ja gáibida sis unnimuasat 28 miljon ruvnnu buhtadussan massán dietnasa ovddas.

  Giđđat 2021 álggahuvvui soahpamuš Reinslakteriet AS (ovddeš Min Boazu) ja Rema 1000 gaskkas, mii galggai bistit vihtta jagi.

  Soahpamuša mielde galggai Reinslakteriet AS oažžut 12 proseantta dietnasa. Rema 1000 galggai oastit njuovahagas 17.500 bohcco jahkái.

  Rema 1000 celkkii eret soahpamuša jo skábmamánus 2022. Sin čilgehus lei ahte «soahpamuš rihkkojuvvui» ja «njuovahaga heajos ekonomalaš dilli».

  Dál gáibida Reinslakteriet AS buhtadusa.

 • Konkursbegjæring mot Reinslakteriet

  Få dager etter det ble kjent at Reinslakteriet AS krever erstatning av Rema 1000, meldte avisa iFinnmark at Industrikulde AS begjærer Reinslakteriet AS konkurs.

  – Konkurs begjæres på grunn av at man har uoppgjort krav i størrelsesorden 1,8 millioner kroner, som ikke er betalt, sier advokat Ingar Nordmo Olsen som representerer Industrikulde AS.

  Industrikulde AS har levert tjenester som fryserom og service på kjøle- og fryseanlegg. Den første ubetalte fakturaen er fra høsten 2022, og Industrikulde har gitt flere varsler om tilbakebetaling.

  – Det er fortsatt ikke gjort opp, og da har man valgt å begjære selskapet konkurs, sier Olsen.

  Konkursbegjæringen vil behandles 28. mai i Nord-Troms og Senja tingrett.

  NRK har ikke lyktes å få svar fra Reinslakteriet, men til iFinnmark forteller styreleder i Reinslakteriet AS, Lasse Johnsen Kvernmo, at han stiller seg uforstående til konkursbegjæringen.

  Min Boazu - rein skav
  Foto: Dan Robert Larsen