Hopp til innhold

– Et formidabelt arbeid er gjort

Over 200 samiske kulturminner er registrert. Det er resultatet av mange års innsats i et område der det samiske har vært skjult.

Knut og Toril Sivertsen, Beiarn

Knut og Torill Sivertsen foran et lydhørt publikum som fikk både høre og se om deres prosjekt om registrering av kulturminner i pitesamisk område på norsk side.

Foto: Sander Andersen / NRK

– Når jeg og mitt søskenbarn satt i Bukkhågen for en del år tilbake og pratet om gamle dager, fant vi ut at vi må jo spørre noen for å få rede på mer. Så finner vi ut at det ikke er noen å spørre lenger.

Slik betegner Knut Sivertsen fra Tollådalen i Beiarn i Nordland den bedrøvelige situasjonen de var i når det gjelder den pitesamiske historien fra området på norsk side.

Dette var kimen til et initiativ med oppstart i 2008. Kimen som la grunnlaget for mangeårig søking og registrering av samiske kulturminner i det pitesamiske området.

I dag har Knut Sivertsen, sammen med sin kone Torill Sivertsen, registrert over 200 samiske kulturminner i det aktuelle området.

Mye gjenstår

Torsdag i forrige uke fikk over 40 frammøtte være med på deler av deres reise i den samiske kulturens rike gjennom foredrag, bilder og kart.

Foredraget ble gjennomført på Nordland nasjonalparksenter i Saltdal.
– Et veldig stort arbeid er gjort, men mye gjenstår, konkluderer ekteparet med.
De har gjort et møysommelig arbeid i mange år med registrering i Saltdal, Meløy, Beiarn og deler av Rana kommuner.

– Med den jobben som er gjort vil vi vise at dette området har vært brukt av samer i generasjoner. Og vi vil vise betydningen av dette for kommende generasjoner. Det er så viktig å få frem historien, sier Knut Sivertsen.

Les også: Nå får vi kanskje ta tilbake en tapt identitet

Sidsel bakke, Knut og Torill Sivertsen

Prosjektene de har gjennomført har blant andre Sametinget finansiert. Og fra Sametinget, her ved seniorrådgiver Sidsel Bakke, får Torill og Knut Sivertsen en oppmerksomhet som takk for godt utført arbeid.

Foto: Sander Andersen / NRK

Hør mere om dette kulturminneprosjektet her i Julevmagasijnna.

Fortsatt her

Odd Magnar Lekang (91) fra Misvær i Nordland, var blant tilhørerne som hadde tatt turen til nasjonalparksenteret i Saltdal for å få med seg det arbeidet, som ekteparet Sivertsen har gjort.

Lekang er full av lovord om et prosjekt som viser at den samiske historien i området fortsatt er levende.

Odd Magnar Lekang

Odd Magnar Lekang (91) sier dette viser at det samiske har vært og fortsatt er i området. Og han mener at dette foredraget må nå ut til flere.

Foto: Sander Andersen / NRK

– Det er et uvurderlig arbeid de har gjort. Det at de tar vare på kulturminnene er verdifullt for våre etterkommere. De fortjener honnør for et formidabelt arbeid.

Odd Magnar Lekang

Den samiske historien er fortsatt her, sier Lekang og viser blant andre til stedsnavnprosjektet i pitesamisk område som ble utført for noen år tilbake.

Les mer her om truede språk

Olof Anders Kuhmunen

Olof Anders Kuhmunen var også blant tilhørerne. Kuhmunen har bodd på Saltfjellet nesten hele sitt liv, og han er imponert over det arbeidet ekteparet Sivertsen har fått gjennomført, og sier at arbeidet er svært viktig i kulturhistorisk sammenheng.

Foto: Sander Andersen / NRK

Korte nyheter

  • Konsernajođiheaddji lea fuolastuvvan Davvi-Norgga fibersihkarvuođa geažil

    Girdijohtolat sihke duorastaga ja bearjadaga bissehuvvui sihke Mátta- ja Davvi-Norggas teknihkalaš hástalusaid geažil ja go sárasneahtta boatkanii. Dat dagahii moivvi girdišiljuin, go girdit maŋŋonedje. Avinor lea šállošan dáhpáhusaid, maid eai loga gullat oktii.

    GlobalConnect konseardnadirektevra Per Morten Torvildsen lea fuolas go Norgga digitála vuođđostruktuvra, ja erenomážit Davvi-Norgga sárasneahta, ii leat doarvái buorre.

    Torvildsen oaivvilda ahte Norga ii leat doarvái bures ráhkkanan vuorddekeahtes dáhpáhusaide ja ahte servodatekonomiija čalmmiin ii sáhte doarjut Davvi-Norgga fiberneahta viiddideami ja buorideami.

    Jan-Gunnar Pedersen, Avinor girdisihkkarvuođa konseardnajođiheaddji, lohká ahte sárasfierpmádatstruktuvra mii Avinoras lea sin bálvalusaid várás, lea dohkálaš, ja lea dohkkehuvvon sin atnui.

    Guktuid dáhpáhusaid isket dárkilit, ja Avinor lea árvvoštallagoahtán mii lea mannan boastut.

  • Bođii 65:in turn EM:as

    Les på norsk.

    Peder Funderud Skogvang bođii 65:in dán jagi turn Eurohpá-meašttirgilvvuin Riminis Itálias.

    Dan čállet Norges Gymnastikk- og Turnforbund iežaset neahttasiidduin.

    Pederis ledje moadde boasttuvuođa, mat dagahedje ahte ii šaddan dat buoremus gilvu dán vuoro, čállá searvi. Almmáiolbmuid junior ja senior gilvvut leat miessemánu 24. beaivvi rájes gitta 28. beaivái.