Vil ha Helga som sametingspresident

I den sørsamiske valgkretsen signaliserer de at den tidligere nestlederen i Arbeiderpartiet, Helga Pedersen, er ønsket som partiets presidentkandidat til Sametinget.

Helga Pedersen

Til nå har Østre valgkrets i Finnmark og Sørsamisk valgkrets gitt tydelig beskjed om hvem de vil ha som presidentkandidat for Arbeiderpartiet.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Vi har gjort et valg om å fronte Helga som presidentkandidat for Arbeiderpartiet, sier Tor Enok Larsen i Sørsamisk Sosialdemokratisk Forum.

Det var sist lørdag at partiets medlemmer i den sørsamiske valgkretsen var samlet til nominasjonsmøte i Steinkjer.

Helga Pedersen har takket ja til å bli foreslått som Arbeiderpartiets førstekandidat i Østre valgkrets til neste sametingsvalg. Hun stiller seg også disponibel til å bli Arbeiderpartiets presidentkandidat til Sametinget.

– Vil vise at vi støtter henne

Hvem som blir Arbeiderpartiets sametingspresidentkandidat avgjøres først på partiets samepolitiske konferanse i Tromsø 19. og 20. november.

Partikollegaer i sør ønsker imidlertid å være tydelige allerede nå på at de helst vil ha den tidligere fiskeriministeren fra Tana i Øst-Finnmark som ny leder av Sametinget etter valget neste år.

– Vi vil gjerne signalisere allerede nå at sørsameområdet støtter opp om Helga sitt kandidatur til dette vervet, sier Larsen.

Kappfjell på topp

Nominasjonsmøtet ga også fornyet tillit til John Kappfjell, som er nominert på første plass på Arbeiderpartiets sametingsvalgliste i sørsameområdet.

Kappfjell har også representert partiet på Sametinget i inneværende periode.

På de to neste plassene på lista finner vi Eva Nordfjell og Thomas Wæhre Kappfjell.

Sametingsvalget arrangeres samtidig som stortingsvalget høsten 2017; mandag 11. september.