NRK Meny
Normal

Ønsker flere veinavn på samisk - men nå er det for sent å foreslå

Tospråklige Tysfjord kommune risikerer at bare én av tolv veier får samisk navn. Nå er det opp til politikerne å avgjøre det hele.

Pål Strøm Jensen

Teknisk sjef i Tysfjord kommune, Pål Strøm Jensen, ønsket at det ble foreslått flere samiske veinavn.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

– Jeg er skuffet over at det ikke kom inn flere forslag på samiske veinavn siden vi er en tospråklig kommune, og det satses mye på samisk språk her.

Det sier teknisk sjef i Tysfjord kommune, Pål Strøm Jensen, som ønsker å se mange flere samiske veinavn.

– Hvis vi kjører til Nord-Sverige så ser man samiske skilt overalt. Jeg savner at det er slik også her i Nord-Salten.

Vedtas etter påske

Tysfjord kommune jobber med å sette navn på alle veier i kommunen etter krav fra myndighetene. Fristen var første januar i år.

I 2012 ble kommunedelsutvalgene bedt om å utarbeide forslag på veinavn, som da foreslo at alle veier i kommunen skal ha norske navn. Det er kommunedelsutvalgenes forslag som danner grunnlaget for veinavnene.

Etter at saken har vært på offentlig høring to ganger har innbyggerne foreslått en rekke samiske veinavn.

– Administrasjonen har ikke foreslått noen av veinavnene, så alle forslagene kommer enten fra kommunedelsutvalgene eller fra innbyggerne direkte, forklarer teknisk sjef, Pål Strøm Jensen.

Nå har administrasjonen sendt saken til behandling i formannskapet 31. mars, som er det organet som skal vedta de endelige navnene.

– Opp til politikerne

Nå er det for sent å sende inn flere forslag og det er opp til politikerne i formannskapet å bestemme hva som skal skje med denne saken, forklarer teknisk sjef.

– Nå er det opp til politikerne om de vil gå for forslagene som er kommet inn, eller om de vil sende saken tilbake til administrasjonen for å få utarbeidet flere samiske veinavn, avslutter Pål Strøm Jensen.

Dette er forslagene

Dersom administrasjonens forslag går gjennom vil ni av 109 veier i Tysfjord få samisk navn. Det vil si at én av tolv veier får samisk navn.

Dette er resultatet etter andre gangs høring, og administrasjonens behandling:

  • Hundholmen - Haukøy - Skjellesvik/Eidet - Skarberget: 11 norske navn. Ingen samiske forslag.
  • Storjord og omegn: 17 norske navn. Ingen samiske forslag.
  • Musken: To samiske navn. Ingen norske forslag.
  • Drag og omegn: 24 norske og sju samiske navn (pluss fem flere samiske forslag der administrasjonen foreslår å gå for det norske forslaget)
  • Kjøpsvik har 48 norske veinavn fra før, og ingen samiske. Det er ikke utarbeidet noen nye forslag.

I tillegg ble det foreslått en rekke veinavn på samisk i første høringsrunde som ikke er tatt med videre til den endelige innstillingen.

Les hele saksfremlegget her: Gatenavn i Tysfjord kommune