Ny avtale sikrer at samisk kunst vises i Oslo-samenes nye storstue

Styreleder Per Olav Nymo i Samisk hus Oslo er fornøyd med at de kritthvite veggene i de nye lokalene deres snart skal prydes med samisk kunst.

Per Olav Nymo

Styreleder i Samisk Hus Oslo, Per Olav Nymo. venter spent på kunst fra RDM.

Foto: Privat

Museumsstiftelsen RidduDuottarMuseat og Samisk hus Oslo har nylig inngått en samarbeidsavtale, som sikrer at innkjøpt samisk kunst vil være tilgjengelig for de som besøker de nye lokalene i Dronninges gate 8b.

Samisk hus vil snart flytte inn i de nye lokalene og den offisielle åpningen blir lørdag 21. oktober.

– Vi gleder oss både til å ta i bruk de nye lokalene og å kunne vise samisk kunst til publikum i hovedstaden, sier Nymo til NRK.

Stort år for samisk kunst

I 2017 har samisk kunst blitt løftet opp på et internasjonal arena mer enn noen gang før. Dette gjennom blant annet Tråante 2017, Performansen «Sámi Dáiddamusea» og utstillingen «There is No» i Tromsø og flere samiske kunstnere representert på verdens største kunstutstilling, Documenta 14 i Athen og Kassel, Tyskland.

RidduDuottarMuseat (RDM) ønsker å fortsette synliggjøringen av samisk kunst, og har inngått en treårig samarbeidsavtale med Samisk hus i Oslo.

Gry Fors

Kurator Gry Fors mener det er viktig at den samiske kunsten blir vist til publikum og at den ikke blir liggende i et kunstmagasin i Karasjok i Finnmark.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– RDM har på denne måten fått en utstillingsarena for samisk kunst i hovedstaden. Ved kunstens tilstedeværelse i Oslo kan RDM styrke arbeidet med å realisere et samisk kunstmuseum, dette ved å visualisere hva samisk kunst er i det nasjonale kunst- og kultursentrum som hovedstanden er, uttaler utstillingskurator Gry Fors i en pressemelding.

Utstillingsåpning

Sametinget har gjennom årenes løp kjøpt inn samisk kunst for å kunne vise disse til både det samiske folket og andre kunstinteresserte.

På grunn av at det fremdeles ikke eksisterer et eget samisk kunstmuseum, oppbevares de 1325 verkene i et kunstmagasin i Karasjok i Finnmark.

There is no Sámi dáiddamusea

Mange samiske verk har i sommer blitt vist i Nordnorsk kunstmuseum i Tromsø. Utstillingen «There is no» førte til ny publikumsrekord for kunstmuseet.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Vår første utstilling på Samisk hus åpner 21. oktober i forbindelse med åpningen av nye Samisk hus i Oslo. Her vil blant annet sametingspresidenten, ordføreren i Oslo, representanter for kulturrådet og kulturdepartementet være tilstede, opplyser Nymo.

Den første utstillingen på Samisk hus Oslo viser verk fra noen av de samiske kunstnerne som var representert under Documenta 14. Utstillingen vil vise verk av Synnøve Persen, Britta Marakatt-Labba (vinner av Savio-prisen 2017), Hans Ragnar Mathisen og Iver Jåks.