Hopp til innhold

Trekker seg på grunn av skittent spill, hersketeknikker og manipulasjon

Charis Ann Gullickson gikk inn i styret i Nordnorsk kunstmuseum med et håp om å utgjøre en positiv forskjell. Etter elleve måneder har hun fått nok.

Charis Gullickson

TREKKER SEG: Charis Ann Gullickson godtar ikke det skitne spillet i styret til Nordnorsk kunstmuseum.

Foto: Kenneth Hætta

– Det har vært belastende å delta i et styrerom preget av skittent spill, tilsidesettelse av vanlig moral og etikk, og bruk av hersketeknikker og manipulasjon, skriver Gullickson i en pressemelding.

Grete Ellingsen, statsråd i kommunal- og moderniseringsdepartementet

KJENNER SEG IKKE IGJEN: Styreleder Grete Ellingsen.

Foto: Torbjørn Tandberg

Hun har vært ansattrepresentant i Nordnorsk kunstmuseums styre siden april 2020. Hun har vært ansatt i museet siden 2008.

– Jeg kjenner meg overhodet ikke igjen i hennes beskrivelse, sier styreleder Grete Ellingsen til NRK.

Også Sigrid Høyforsslett Bjørbæk og vara Ina Otzko opplyser i dag de trekker seg.

Administrasjonsleder Bodil Kjelstrup trakk seg i februar.

Direktøren ble plutselig sparket

For ett år siden fikk den tidligere museumsdirektøren, Jérémie McGowan sparken og måtte gå på dagen.

McGowan selv hevder han ble sagt opp fordi han satset på samisk kunst. Det er det flere som har støttet ham i. Likevel endte oppsigelsen i rettssak, som direktøren tapte.

Jérémie McGowan

STRIDENS KJERNE: Tidligere direktør Jérémie McGowan.

Foto: Marius Fiskum

I 2017 laget Nordnorsk kunstmuseum et fiktivt samisk kunstmuseum, vant prisen for Årets museum og oppnådde publikumsrekord, med McGowan som direktør.

– Jeg opplever et styreflertall i utakt med befolkningen. Et styreflertall som ikke evner å ha museets samfunnsrolle og kunstens premisser i fokus, skriver Gullickson.

Styrelederen noterer at to styremedlemmer og et varamedlem oppnevnt av kunstnerorganisasjonene og de ansatte har valgt å stille sine plasser til disposisjon. Hun sier at de begrunner med at det vil være bedre for utviklingen av museet.

– Nye styremedlemmer vil bli oppnevnt og inntil da vil styret uansett være beslutningsdyktig. Styret fortsetter arbeidet med å utvikle museet i tråd med sitt formål, uttaler Ellingsen.

Betent sak

Denne saken er skikkelig betent. Stortingsrepresentant Cecilie Myrseth (Ap) uttalte seg offentlig og ble truet med søksmål.

Kulturdepartementet velger ut tre av seks styremedlemmer og tre av seks varamedlemmer.

Stortingets muntlig spørretime

TRUET MED SØKSMÅL: Stortingsrepresentant Cecilie Myrseth.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Myrseth ber kulturministeren rydd opp i det hun kaller for kaos. Kulturminister Abid Raja (V) vil ikke kommentere saken.

– Jeg tror alle som har fulgt saken synes den er absurd. Spesielt de siste dagene hvor man ytrer seg i en offentlig debatt, og blir av museets advokat bedt om å trekke uttalelsen, sier Myrseth.

Samisk kunstnerforbund ønsker å avslutte samarbeidet med Nordnorsk kunstmuseum om utdeling av Savio-prisen.

Forbundet mener det er lunkne holdninger til samisk kunst i museets styrende organer.

Spleis for McGowan

Kulturprofiler har startet en Spleis-auksjon for McGowan. Målet er å samle inn over en halv million kroner.

Martha Otte

STØTTER MCGOWAN: Martha Otte.

Foto: Sigve Nedredal/frilanser

Tidligere varamedlem i Nordnorsk kunstmuseum-styret og pensjonert festivalsjef, Martha Otte er en av fire som står bak.

– Vi er veldig opptatte av at Jérémie ikke skal bli stående alene med prosessen, sier Otte.

I skrivende stund er det samlet inn 156.383 kroner.

Mari Boine

STØTTER MCGOWAN: Mari Boine.

Foto: Heiko Junge / NTB

Den samiske verdensstjernen Mari Boine støtter innsamlingen.

– McGowan har stått opp for samisk kunst. Han har synliggjort den på en forbilledlig måte, mener Boine.

Hun mener at holdningene i denne saken er skremmende.

– Vi må ta avstand til slike anti-samiske holdninger som ligger i bunnen. Jeg tror McGowan gikk inn i et minefelt, som er der, men som vi ikke snakker om. Derfor vil jeg støtte ham. Han bør ikke stå alene, understreker Boine.

Korte nyheter

 • Eai vel báhtareaddjit Stuorravuovddi bokte

  Dássái eai leat vel boahtán báhtareaddjit dahje migránttat Stuorravuovddi bokte Ruoššas Norgii.

  Gávcci jagi dassái bođii njuolggadusrievdadus ja dárkileappot teaksta, mii sáhttá dagahit ahte eai oppanassiige boađe.

  Nansen instituhta seniorduŧki Arild Moe navdá, ahte Ruošša ii háliit olgoriikalaččaid johtit guovllus gos sis leat olu militeara čiegusvuođat.

 • Álbmotválljejuvvon politihkkárat Fovse-ášši birra

  NRK čálii gieskat ahte Norgga Duopmársearvvi mielas lea ráđđehus atnán beare guhkes áiggi čuovvolit Fovse-duomu, ja sii ballet ahte dat sáhttá čuohcat luohttámuššii riektestáhtii.

  NRK lea jearran maid politihkalaš bellodagat Stuoradikkis oaivvildit duopmáriid vuorjašumi birra.

  – Mii vuordit ahte ráđđehus boahtá Stuorradiggái ja čilge movt sii háliidit sihkkarastit ahte olmmošvuoigatvuođat doahttaluvvojit Fovse-áššis, ja ahte jođánit gávdnet čovdosa, dadjá Ingvild Wetrhus Thorsvik, Gurutbellodaga stuorradiggeáirras.

  Stáhtaministtar vástida Duopmársearvái ahte Oljo- ja energiijadepartemeanttas lei árrat oktavuohta bieggafápmofitnodagaiguin ja boazodoaluin, muhto ovddasvástádus sihkkarastit boazodoalu vuoigatvuođaid lea stáhta duohken.

  – Mun sáhtán dáhkidit ahte mu ráđđehus dahká dan maid sáhttit gávdnat čovdosa dán hui váttes áššái, dadjá stáhtaministtar Jonas Gahr Støre (Bb) reivvestis.

  – Lea áibbas dohkketmeahttun ahte ráđđehus guokte jagi maŋŋel duomu ii leat vel fuolahan ahte olmmošvuoigatvuođarihkkumat loahpahuvvojit, lohká Lars Haltbrekken, Sosialisttalaš gurutbellodaga stuorradiggeáirras.

  – Áigegeavaheapmi lea šaddagoahtán stuora noađđin dán áššis, ja Ovddádusbellodat vuordá ahte ráđđehus jođánit buktá čovdosa, dadjá Terje Halleland, Ovddádusbellodaga energiijapolitihkalaš ovddasteaddji.


  NRK lea maid jearran nuoraidbellodagain maid sii oaivvildit Fovse-ášši birra.
  – Dál lea badjeláiggis ahte ráđđehus, gulahaladettiin guoskevaš boazodolliiguin, njulge boasttuvuođa riektan, dadjá AUF:s nubbijođiheaddji, Gaute Skjervø.

  – Jus šaddá presedeansan ahte eat čuovvul Alimusrievtti duomuid, de álgit mii sulastahttit riikkaid maiguin mii eat liiko buohtastahttit iežamet, dadjá Synnøve Kronen Snyen, Sosialisttalaš Nuoraid jođiheaddji.

  Loga bellodagaid vástádusaid áššis.

  Jonas Gahr Støre i Dubai
  Foto: Truls Antonsen / NRK
 • Viejega har fått akseptert bud på barnehagebygg

  Bygget der den lulesamiske barnehagen Viejega mánájgárdde holder til på Drag i Hamarøy, har vært til salgs i drøyt en måned. Nå er det klart at Viejega AS blir eieren av bygget, etter at de har fått akseptert bud på barnehagebygget.

  – Vi er fornøyd med å ha sikret eierskapet til bygget for videreføring av vårt tilbud som lulesamisk barnehage. Det gir forutsigbarhet fremover for planlegging og gjennomføring av det daglige språkarbeidet, sier styreleder Jørgen Kintel til NordSalten avis.

  Kintel ønsker ikke å uttale seg om kjøpesum til avisa, men sier at alt er lånefinansiert.

  Bygget ble ferdigbygd og tatt i bruk oktober 2020, og har vært eid av Husbanken etter at barnehagen Vuonak mánájåroj i stiftelsen Árran ble konkurs i juni 2022.

  Viejega AS ble etablert av foreldregruppa i barnehagen, og har drevet barnehage i samme bygg siden oktober 2022.

  Det var NordMegler AS som bisto Husbanken i forbindelse med salget av eiendommen på Hamnes på Drag.

  Styret i den lulesamiske barnehagen har tidligere uttalt at når de startet opp, var de full av ideer og at det er masse ting de har lyst til å komme i gang med. Med usikkerheten om eiendomsforholdene avklart er det grunn til å tro at styret nå kan konsentrere seg mer om faglig utvikling av barnehagen, skriver NordSalten avis.

  Lulesamisk barnehage Viejega
  Foto: Elena Junie Paulsen / NRK