Hopp til innhold

Publikumsrekord og pris til ikke-eksisterende samisk kunstmuseum

Aldri har så mange besøkt en utstilling på Nordnorsk kunstmuseum. I tillegg er museet kårets til Årets museum 2017.

There is no Sámi dáiddamusea

Utstillingen «There is no Sámi dáiddamusea» viser kunst laget av forskjellige kunstnere i Sápmi.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Plakat There is no Sámi dáiddamusea

Plakat for «There is no Sámi dáiddamusea».

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Det som begynte som en tanke om å synliggjøre mangelen på et permanent samisk kunstmuseum, ble til en av Nordnorsk kunstmuseums største publikumssuksesser.

– Hvis vi tar med både besøket under performance-perioden som Sámi Dáiddamusea, og den mer regulære utstillingsperioden som There Is No, kommer vi opp i rekordhøye 18.426. I gjennomsnitt hadde vi 95 besøkende hver dag, skriver Nordnorsk kunstmuseum på sin hjemmeside.

There is no Sámi dáiddamusea

«There is no Sámi dáiddamusea» har hatt stor tiltrekningskraft på publikum.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Årets museum

Prosjektet var også sterkt medvirkende til at museetvant prisen Årets museum 2017 og er nominert til Norsk publikumsutvikling prisen (NPU-prisen).

Årets museum er en nasjonal museumspris som deles ut årlig i forbindelse med Det nasjonale museumsmøtet. Målet med prisen er å påskjønne godt museumsarbeid og å inspirere museer til innovativ og nyskapende virksomhet av høy kvalitet.

There is no Sámi dáiddamusea

Det finnes ikke et eget samisk kunstmuseum. Derfor mangler det et sted der den samiske samtidskunsten kan vises til publikum permanent.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Fantastisk at vi vant. Dette er en pris vi deler med RiddoDuottarMuseat og gir videre til det fiktive; Sámi Dáiddamusea. Vi vil spesielt takke RiddoDuottarMuseat for samarbeidet som har ført oss så langt sammen, sier direktør Jérémie McGowan.

There is no Sámi dáiddamusea

Utstillingen viser et bredt spekter av samisk kunst.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Storslått mønstring av samisk kunst

Nordnorsk kunstmuseum får spesielt skryt for prosjektet Sámi Dáiddamusea, som juryen kaller en storslått mønstring av samisk kunst.

I to måneder ble Nordnorsk kunstmuseum transformert til den fiktive institusjonen Sámi Dáiddamusea - Samisk kunstmuseum.

Juryen trekker fram at prosjektet peker på at norsk kulturpolitikk og kulturinstitusjoner har sviktet når det i dag ikke finnes et museum som tar et særlig og permanent ansvar for den samiske kunsten. Direktøren er klar på at prisen som Årets museum også må deles med dette samiske kunstmuseet, selv om det foreløpig ikke finnes.

There is no Sámi dáiddamusea

Etter å ha blitt vist til et rekordstort publikum i Tromsø, har kunsten nå kommet «hjem» igjen til Karasjok.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Korte nyheter

 • Bjørnefelling i Tana: – Avventer rapport

  Politiet i Finnmark etterforsker fortsatt fellingen av bjørn i Tana, og det vil ta noe tid før de vet utfallet i saken.

  – Det er tatt avhør i saken. Politiet avventer fortsatt obduksjonsrapporten, før vi kan si noe mer, opplyser politiadvokat Lisa Sneve.

  En ungbjørn ble felt mandag i forrige uke, og saken etterforskers av politiet fordi det ikke var det lokale jaktlaget som skjøt bjørnen.

  I løpet av sommeren er det funnet flere drepte og skadede sauer i Tana. Statsforvalteren i Troms og Finnmark hadde gitt fellingstillatelse på en bjørn.

  Skytteren var ute for å se etter flere drepte sauer, og har påberopt seg nødverge i saken.

  Bjørn skutt i Tana mandag 8. august 2022.
  Foto: Samuel Frode Grønmo / NRK
 • Ássan- ja bálvalusguovddáš rahppo

  Máze ássan- ja bálvalusguovddáš rahppo go bargit leat sajis, čállá Ávvir. Suohkanjođiheaddji Kent Ailo Hætta duođašta ahte 12 leat ohcan almmuhuvvon virggiide. Leat ovcci 80 proseanta virggi mat galget devdot. Hætta muitala ahte ii sáhte muitalit justta goas ássan- ja bálvalusguovddáš rahppo, muhto duođašta ahte dat dahkko nu jođánit go ožžot bargiid sadjái.

  Máze bo- og servicesenter
  Foto: Verte landskap - arkitektur
 • Oscar-akademiija átnu ándagassii

  Oscar-akademiija lea atnun eamiálbmot aktivisttas ja neavttáris Sacheen Littlefeatheris ándagassii das mo láhttejedje suinna go son goasii 50 jagi áigge dassá hilggui Marlon Brando ovddas Oscara, dieđiha BBC.

  – Indiánarat lea gierdevaš álbmot, ii leat vássán go 50 jagi, láhttesta Littlefeather.

  1973:s son njuolgosáddagis hilggui Oscara Marlon Brando ovddas Oscara buoremus neavttár bálkkašumi, man son vuittii filmmain "The Godfather". Littlefeather muitalii sártnistis ahte Brandon ii háliit váldit vuostá Oscara dan sivas go mo filbmasuorgi meannuda amerihká eamiálbmogiid ja Wounded Knee dáhpáhusaid geažil.

  Dá lei vuosttaš politihkalaš cealkámuš Oscar-lávddis. Dát dáhpáhus váikkuhii Littlefeathera eallimii go maŋŋá dáhpáhusa son vealahuvvui ja olgguštuvvui filbmasuorggis.

  Sacheen Littlefeather, Roger Moore og Liv Ullmann
  Foto: Scanpix