Nordlysets farger skal danse over ny Tana bru

Været trenger ikke lenger spille på lag dersom du vil se «nordlysfargene» i mørket. Det vil den nye Tana brua sørge for når den står ferdig om noen år.

Nordlyset danser over Tana bru

Bilde av eksisterende bru. Nybrua skal plasseres cirka 100 meter oppstrøms fra eksisterende bru.

Foto: Fran Martin Ingilæ

Nybrua som Solberg-regjeringa mener bør få plass i neste års statsbudsjett , skal etter planen få en dynamisk lyssetting. En egen indikator skal gjøre det mulig å forandre farge og styrke slik nordlyset gjør det.

– Da skal man i mørketida kunne nyte nordlysets farger selv om det er overskyet, forklarer en fornøyd ordfører i Tana, Frank Martin Ingilæ.

Det er han som har lansert ideen om å lyssette brua med en nordlysindikator.

  • Se video:
    – Ny Tana bru må få en dynamisk lyssetting som kan skifte farge og styrke etter behov, for eksempel på Samefolkets dag, 6. februar, sier ordfører Frank Martin Ingilæ i Tana.

– Denne vil sørge for en egen fargedans over brua på nattehimmelen, riktignok ikke så spektakulær som nordlysdansen er. Slik vil den nye brua garantert bli et yndet fotoobjekt for turister og fotoentusiaster, gliser ordføreren i Tana.

– Skaper skjønnhet

Ingilæ er selv en ivrig fotograf, og er ofte på jakt etter nordlys.

– Hver gang jeg fanger et spektakulært nordlys hopper hjertet ekstra. Det blafrende lyset skaper en skjønnhet som er vanskelig å forklare med ord. Slik blir også nybrua, gliser Ingilæ.

Ideen om dynamisk lyssetting, har han også hentet fra den årlige vinterfesten i Tana i forbindelse med Finnmarksløpet.

Når hundekjørerne ankommer Tana, blir de møtt med opplyste is-skulpturer. Spektakulær lyssetting fører til at hundekjørere og publikum kan kjenne samspillet mellom naturen.

Også lyssettinga på nybrua kan føre til samme opplevelse, tror ordfører Frank Martin Ingilæ.

Tid for fornyelse

Helt siden han første gang ble valgt som ordfører, har han iherdig jobbet for å få etablert en ny bru over Tanaelva. Den gamle Tana brua som nærmer seg 70 år, er utslitt og er ikke dimensjonert for dagens trafikk.

Gamlebrua tar ikke hensyn til myke trafikanter, og er derfor farlig å gå over.

Forholdene blir helt annerledes når nybrua står ferdig. Gående og syklister vil få egne felter på begge sider av kjørebanen. Gelenderet på hver side av brua, vil få led-lys.

– Bevegelsessensoren vil sørge for lun lysstemning når du går over brua, forklarer Ingilæ ivrig.

Samiske farger på Samefolkets dag

Arbeidet med nybrua blir igangsatt neste år dersom Solberg-regjeringa får gjennomslag for sitt statsbudsjettforslag.

– Når brua er ferdig, skal den garantert bli lyssatt i sameflaggets farger, rødt, grønt, gult og blått, på samefolkets dag, 6. februar. Jeg gleder meg stort til denne dagen. Hele tettstedet vil få et løft med nybra, gliser ordføreren i Tana, Frank Martin Ingilæ.