Moskva bak RAIPON-valgthriller

Gregory Ledkov er valgt som ny president i den russiske urfolksorganisasjonen RAIPON etter et thrillervalg iscenesatt av Moskva.

Pavel Sulyandziga

Urfolksrettighetsaktivisten Pavel Sulyandziga trakk seg plutselig og uventet fra valget.

Foto: Pressebilde / RAIPON

Urfolksrettighetsaktivist Pavel Sulyandziga måtte trekke sitt kandidatur etter påtrykk fra Moskva.

Samtidig oppfordret Statsdumaen nestlederen i partiet Forente Russland, Gregory Ledkov, til å stille som kandidat. Ledkov er fra Yamal-Nenets autonome distrikt og er kjent som en politiker som en støttespiller for gassvirksomheten i urfolkenes tradisjonelle bosetningsområder, melder barentsobserver.com .

Sulyandziga vant første valgrunde

Den sjuende kongressen for RAIPON, som er en paraplyorganisasjon for urfolk i nord, Sibir og Det fjerne Østen, fant sted i Salekhard siste uken i mars.

Landsmøtet endte med et valgthriller, som klart viser organisasjonens langvarige tvist med offentlige tjenestemenn.

Pavel Sulyandziga fikk flertall med 190 stemmer i første runde med hemmelig avstemning. De to andre kandidatene, Gregory Ledkov og Anna Otke fikk henholdsvis 139 og 27 stemmer hver, rapporterer Kommersant .

Sulyandziga og Ledkov har to svært ulike karrierebakgrunner. Mens Ledkov snakker i tråd med statlige strukturer, er Sulyandziga en aktivist for urfolksrettigheter og medlem av FNs arbeidsgruppe for utstedelse av menneskerettigheter og transnasjonale selskaper og andre bedrifter.

I slutten av Sovjet-tiden, på 1980-tallet, var Sulyandziga vellykket i å mobilisere befolkningen i sitt hjemområde Primorsky Kray i Russlands Fjerne Østen mot myndighetenes planer om å gi tømmerlisenser til en sovjetisk-koreansk joint venture ledet av Hyundai. Siden da har han vært en av de mest frittalende urfolksaktivistene i Russland og en svært populær person i RAIPION.

Samtale bak lukkede dører

For å erklæres som vinner, må en kandidat oppnå minst to tredjedeler av stemmene. I den andre runden fikk Ledkov 153 stemmer, mens Sulyandzig fikk 200.

Så, etter en samtale bak lukkede dører, kunngjorde Pavel Sulyandziga at han trekker sitt kandidatur.

Den overraskende beslutningen førte til at rundt 50 av delegatene forlot rommet. De nektet å fortsette stemmegivningen. Noen av dem ropte: Dette er ikke rettferdig!

Når den tredje runden fant sted, ble det holdt åpen avstemning slik at alle kunne se for hvem de forskjellige stemte på. Ledkov fikk deretter fikk 232 av 307 stemmer, og vant.

– Tvunget til å trekke seg

Et delegat fortalte Kommersant at Sulyandziga tilbaketrekning av sitt kandidatur garantert kommer etter press fra regjeringens tjenestemenn iscenesatt av kongressen og som styrte valgprosessen.

Moskvas representant på podiumet i kongressen var viseordfører i Statsdumaen Sergey Zheleznyak, kjent for å ha forfattet den såkalte Den utenlandske agentloven. Denne loven tvinger medlemmer av ikke-regjerende organisasjoner (Non Governmental Organisations/NGO), som får støtte fra utlandet, om å registrere seg hos Justisdepartementet som utenlandske agenter.

Kritiske røster sier RAIPON nye president, Gregory Ledkov, vil logre med halen for hva enn Moskva og partiet Forente Russland måtte ønske.

– Han vil ikke forsvare interessene til folk, for eksempel i komplekse situasjoner med olje-og gasselskaper, uttaler et delegat.