NRK Meny
Normal

– Vi vil reagere

Urbefolkningsorganisasjonen RAIPON vil ikke gi seg. I dag fremmer de saken sin overfor Arktisk råd.

Rodion Sulyandziga, avdelingsleder i RAIPON

Avdelingsleder Radion Sulyandziga i urfolksorganisasjonen RAIPON sier at de vil fremme saken sin overfor russiske myndigheter de kommende dager.

Foto: Jonas Sjøkvist Karlsbakk / Barentssekretariatet

I dag møtes Arktisk råd i Haparanda i Nord-Sverige, og under dagens møte vil representanter for ICC fremme saken om nedleggingstruede RAIPON overfor arktiske myndigheter der de vil be dem om å reagere.

– Politisk motivert

– Jeg tror det vil være til hjelp for oss, det er viktig, sier avdelingsleder Radion Sulyandziga i urfolksorganisasjonen RAIPON.

Den russiske justisministeren har beordret at all aktivitet i RAIPON nå må opphøre med den begrunnelse at deres vedtekter er i strid med russisk lov.

Organisasjonen har flere ganger forsøkt å endre vedtektene uten at det har hjulpet. Avdelingslederen i RAIPON er overbevist om at den egentlige årsaken er politisk motivert og at russiske myndigheter ønsker å stanse deres arbeid.

– Det var en kort, men presis beskjed som kom fra departementet, nemlig at nå skal organisasjonen legges ned, sier Sulyandziga til NRK.

Vil ikke la seg stoppe

Avdelingslederen understreker at de ikke vil la seg stoppe av dette.

– Jeg tror vi må være forsiktige nå og ikke handle i panikk. Vi kan ikke arrangere noen offentlige møter eller demonstrasjoner, men det betyr ikke at vi gir opp.

De neste dagene vil organisasjonen på vegne av russiske urfolk, sende et brev til både president og statsminister der de ber myndighetene om å snu i saken.

– Det finnes bare to muligheter. Enten vil de la RAIPON fortsette aktiviteten eller så vil de likvidere RAIPON, sier Radion Sulyandziga til NRK.

HØR HELE INTERVJUET: