Hopp til innhold

– Vanskelig situasjon

Barentssekretariatet frykter at RAIPON-nedleggelse vil svekke internasjonalt urfolkssamarbeid.

RAIPON og Barentssekretariatets leder Rune Rafaelsen (innfelt)

Rune Rafaelsen i Barentssekretariatet er i kontakt med både det samiske miljøet og RAIPON for å få informasjon om hva som skjer videre.

Foto: NRK-montasje / Scanpix/Barentssekretariatet

– Vi vet ikke ennå hvilke konsekvenser dette vil ha, men det er nærliggende å tro at det vil skape problemer. Det sier seg selv at dersom man ikke har verken bankkontoer eller en lovlig organisasjon, så vil organisasjonen sakte, men sikkert bli svekket, sier leder Rune Rafaelsen i Barentssekretariatet til NRK.

Det var Barentssekretariatet som i går kunne melde at det russiske Justisdepartementet har beordret at paraplyorganisasjonen for små urfolk i nordområdene, Sibir og det russiske fjerne østen, «Russian Association of Indigenous Peoples of the North» (RAIPON), må opphøre sin virksomhet med den begrunnelse at deres vedtekter strider mot russisk lov.

Barentssekretatiatet som samarbeider med urfolksorganisasjonen, har blant annet fått beskjed om at RAIPONs bankkontoer vil bli stengt på ubestemt tid, og at deres organisasjonsrett dermed vil bli tatt fra dem.

– Tilbakeslag for urfolkssamarbeid

Barentsekretariatet, som drives med midler fra Utenriksdepartementet, underskrev i fjor en offisiell samarbeidsavtale med RAIPON på Norges ambassade i Moskva. Den avtalen har man ønske om å fornye fra neste år, men det kan bli vanskelig dersom RAIPON ikke lenger er en lovlig organisasjon.

Rafaelsen sier at det fortsatt er mye som er uklart, og at de derfor må avvente situasjonen. Ifølge Rafaelsen vil det være et møte i Haparanda i nord-Sverige i morgen der RAIPON også vil delta der denne saken vil være tema.

– RAIPON har vært en av de viktigste nettverksbyggerne på russisk side når det gjelder det folkelige urfolkssamarbeidet vi har. Det at organisasjonen ikke lenger er operativ, er et tilbakeslag.

Rafaelsen sier at man fra norsk side ikke kan la seg stoppe av dette og at det viktigste for Barentssekretariatet er å styrke de demokratiske tradisjonene. De har sendt notater til Utenriksdepartementet med deres syn på saken, men det politiske i saken er det regjeringen som må ta seg av.

– Vi må forsøke å få videreført samarbeidet til tross for at vi er inne i en problematisk og usikker tid, sier han.

Nenets reineiere, urfolk i Russland

RAIPON representerer 41 urfolksgrupper i Russland, blant annet nenetser, vepser og samer.

Foto: STAFF / Reuters

Presidententens innstramming

Russiske myndigheter har advart russiske NGO-er om å samarbeide for tett med vestlige organisasjoner, og president Vladimir Putin har den siste tiden fått igjennom en rekke kontroversielle lover.

Denne sommeren ble blant annet en ny lov vedtatt som stempler alle uavhengige organisasjoner som utenlandske agenter dersom de får pengestøtte fra utlandet, og allerede da var bekymringen stor fra samisk hold at det kunne skape problemer for urfolkssamarbeid på tvers av landegrensene.

Barentssekretariatets leder Rune Rafaelsen sier at «spionlovene» ikke omfatter deres samarbeid da ingen norske penger blir sendt til Russland, og at de prosjektene som det samarbeides om, er finansiert også fra russisk side.

– Kan dette føre til at det blir et brudd i samarbeidet mellom de russiske samene og samene i de nordiske landene?

– Nei, det tror jeg ikke. Vi må kunne løse dette på en konstruktiv måte tror jeg. Men det er klart at akkurat nå ser det ikke så veldig bra ut.

Rune Rafaelsen legger ikke skjul på at det er en usikker tid i vente.

– Vi ser at usikkerheten sprer seg også i RAIPONs ledelse og de er veldig vâre på situasjonen. Dersom de ikke følger regelverket og beordringen, så kan det få konsekvenser for dem personlig. Det er en vanskelig situasjon for dem, sier han.

Korte nyheter

  • Daniel Ailo med da TIL gikk videre i cupen

    Karasjokingen Daniel Ailo Sakshaug Bær (17) fikk sin A-lags debut i kveld for Tromsø idrettslag (TIL) da de knuste Fløya borte 6-0 i andre runde i cupen.

    17-åringen kom inn i andre omgang på stillingen 3-0. Han markerte seg ganske tidlig etter at han kom inn.

    Kampen ble dekket av Terje Mo Hanssen og han skrev i sitt referat:

    72'Spillerbytte hos Tromsø. Yaw Paintsil går av, erstattes med Daniel Ailo Sakshaug Bær.

    79'Gult kort, Daniel Ailo Sakshaug Bær, Tromsø.

    87'Bær slår inn fra venstre, men innlegget er for høyt for Ba inne i feltet.

    – Det er veldig artig å få mulighet til å spille sammen med de større guttene. Jeg er litt spent, sa Sakshaug Bær til NRK før kampen.

    Daniel Ailo Sakshaug Bær
    Foto: Pressebilde / TIL
  • Daniel Ailo med i TILs A-lagstropp

    Karasjokingen Daniel Ailo Sakshaug Bær er tatt ut i TILs A-lagstropp som i kveld spiller cupkamp mot Fløya.

    Han spiller til daglig i TILs andrelag i 4. divisjon.

    – Det er veldig artig å få mulighet til å spille sammen med de større guttene. Jeg er litt spent, sier Sakshaug Bær til NRK.

    Han har allerede i rundt en måned trent med A-laget.

    – Det har blitt noen treninger med A-laget og noen med B-laget. Det har gått veldig bra, sier han.

    Sakshaug Bær vet ennå ikke om han får spille i kveld, men håper i det minste på et innhopp.

  • Samehets.no la rabáduvvam

    Les på norsk.

    Uddni Sámedikken lij sierra dållam gå næhttabielle samehets.no rabáduváj.

    Sámedikkeráde Runar Myrnes Balto rahpamsárnen gijtij gájkajt gudi li rádijt vaddám ja viehkedam næhttabielijn barggam.

    Guoradallama vuosedi juohkka niellja sáme nálsodimev ja vasjev vásedi, ja danen le dát næhttabielle ásaduvvam.

    Åssudakdirekterra politijjadirektoráhtan Bjørn Vandvik javllá sijáj mielas li ilá binná ássjijs ma politijjaj diededuvvi.

    – Mijá ulmme l nav vaj sáme dán næhttabiele baktu vuojnni unugis vásádusájt la máhttelis gujddit, javllá Vandvik.

    Bagádallam la oarjjel-, julev- ja nuorttasámegiellaj ja dárogiellaj, ja danna oattjo diedojt gejna máhtá guládallat gatjálvisáj sáme nálsodime ja rasisma birra.

    Bjørn Vandvik på Sametinget. Han er avdelingsdirektør i Politidirektoratet
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK