Tok opp RAIPON-nedleggelse med Russlands ambassadør

Utenriksminister Espen Barth Eide har tatt opp RAIPON-saken med russiske myndigheter.

Vladimir Putin og Espen Barth Eide

RAIPON er overbevist om at grunnen til nedleggelsen av politisk motivert. Her president Vladimir Putin og utenriksminister Espen Barth Eide.

Urfolksorganisasjonen er beordret nedlagt av russiske myndigheter.

«Jeg har tatt opp RAIPONs situasjon med guvernøren i Murmansk og Russlands ambassadør i dag. Også tatt opp i Moskva», tvitret utenriksministeren onsdag kveld.

Embetsmannskomiteen i Arktisk råd, som er samlet i Haparanda i Nord-Sverige, er bekymret for at urfolk i Russland ikke representeres. I en enstemmig uttalelse gis den russiske arktiske ambassadøren i oppdrag å forsøke å få RAIPON inn i rådet.

– Vi uttrykker uro over utviklingen og har gitt i oppdrag til den russiske arktiske ambassadøren å ta opp saken i Moskva med jusitisdepartementet, som har besluttet å suspendere RAIPON, sier Gustaf Lind til SR Sámi Rádio.

Dmitry Berezhkov

Dmitry Berezhkov.

Foto: RAIPON

Upopulær rettighetskamp

Visepresident Dmitry Berezhkov i RAIPON tror at hovedgrunnen til at RAIPON ikke tillates å ytre seg og avholde møter er deres mangeårige kamp for urfolks rett til land og vann.

Dmitry Berezhkov forteller at kommersielle selskap uten urfolks viten blant annet har fått lov til å kjøpe fiskerettigheter i områder der urfolk har fisket i hundrevis av år.

Det er uklart om RAIPON får delta i møtene i Arktisk råd.

Uakseptabelt

Onsdag var Barents regionråd samlet på Voksenåsen i Oslo. Aili Keskitalo beklaget på det sterkeste beslutningen fra russiske myndigheter.

– Jeg vil også uttrykke helt personlig at jeg er sterkt rystet over Russland beslutning om å forby Raipons virksomhet, men at jeg har et håp om at aktørene i Barentssamarbeidet kan bidra til at det etableres en dialog mellom russiske føderale myndigheter og Raipon slik at denne uakseptable situasjonen løser seg, sa Aili Keskitalo.

– Vi forstår at dette er en midlertidig beslutning, og har derfor forventninger til at saken vil løse seg. Vi appellerer til deltakerne i Barentssamarbeidet om et engasjement for denne saken.

Korte nyheter