NRK Meny
Normal

Lørdag vrakes hun trolig av sine egne

Vibeke Larsen (Ap) har hatt det knalltøft etter at hun ble sametingspresident. Nå vil ikke hennes partifeller at hun skal fortsette.

Sametingspresidenten i Studio Sápmi

Sametingspresident Vibeke Larsen fortalte i denne ukas Studio Sápmi på NRK1 om hvor sårende reaksjonene mot hennes nyttårstale har vært for henne. – Når folk reagerer på at du ikke kan snakke samisk, så kritiserer de samtidig mennesket. Språket er jo en del av et menneske, forklarer Larsen.

Foto: Tanja Linnea Eriksen Norbye / NRK

– Jeg registrerer at jeg ikke har tillit. Ellers har jeg ikke behov for å si noe i forkant av møtet, sier en svært skuffet og sterkt forkjølet Vibeke Larsen (45) til NRK Sápmi.

Larsen har vært sametingspresident bare en drøy måned. I den korte tiden har hun rukket å få mye pepper både i media og i sosiale medier fordi hun holdt sametingspresidentens nyttårstale kun på norsk, og ikke på samisk.

Sametingsrådet

SAMETINGSRÅDET: Fra venstre Mariann Wollmann Magga (Ap), Lars Filip Paulsen (H), Vibeke Larsen (Ap), Ronny Wilhelmsen (Ap) og Inger Eline Eriksen (Árja).

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Nå er hun sametingspresident på ni måneders oppsigelse og Vibeke Larsen er skuffet over at hennes eget parti ikke støtter henne.

– Jeg synes det er merkelig, sier hun.

Intriger, rot og maktkamp

Før jul skjedde det et maktskifte i Sametinget bare ni måneder før neste sametingsvalg. Maktskiftet skjedde i forbindelse med plenums behandling av Sametingets budsjett for 2017.

Norske Samers Riksforbund (NSR) ble kastet ut av sametingsrådet. Arbeiderpartiet, Høyre og Árja inngikk et samarbeid og overtok styringen av Sametinget.

Vibeke Larsen (Ap) ble da valgt til president, med Ronny Wilhelmsen som visepresident.

Ronny Wilhelmsen og Helga Pedersen

Ronny Wilhelmsen og Helga Pedersen ble 20. november i fjor valgt som henholdsvis visepresidentkandidat og presidentkandidat for Arbeiderpartiet.

Foto: Thor Thrane / NRK

Helga Pedersen ble 20. november i fjor valgt som Aps presidentkandidat og Ronny Wilhelmsen som visepresidentkandidat under den samepolitiske konferansen i Tromsø.

Pedersen hadde advart mot maktovertagelsen, og hun valgte å trekke seg som presidentkandidat siden hun ikke ble lyttet til.

Satser på Wilhelmsen og Erke

Valget av Arbeiderpartiets kandidater skjer under en ekstraordinær samepolitisk konferanse i Lakselv i Porsanger i Finnmark på lørdag.

Valgkomiteen i Arbeiderpartiets samepolitiske råd hadde møte mandag. Ronny Wilhelmsen (46) fra Alta ble innstilt som presidentkandidat til sametingsvalget. Elisabeth Erke (54) fra Tana ble innstilt som visepresidentkandidat.

Wilhelmsen ble innstilt med seks stemmer mot én, mens valget av Erke var enstemmig.

Elisabeth Erke (Ap)

Valgkomiteen mener at Elisabeth Erke er en bra kandidat for visepresidentvervet i Sametinget.

Foto: Harry Johansen

Før møtet i valgkomiteen var det meldt inn kandidater fra fem valgkretser:

Elisabeth Erke, Østre valgkrets; Kåre Olli, Ávjovárri valgkrets; Ronny Wilhelmsen, Nordre valgkrets; Vibeke Larsen, Vesthavet valgkrets; John Kappfjell, Sørsamisk valgkrets.