Hopp til innhold

– Dette er den beste løsningen

Finnmarksklinikken i Karasjok foreslås lagt ned. Rusbehandlingstilbudet skal sentraliseres til Alta og Lakselv.

Finnmarksklinikken i Karasjok

Finnmarksklinikken i Karasjok foreslås lagt ned. Styret i Helse Nord behandler saken tidlig i desember.

Foto: Tor Egil Johansen / NRK

– Det viktigste fokuset for meg er først og fremst pasienten. Morgendagens organisering mener jeg er den beste fremtidige løsningen for pasientene, sier direktør Hans Petter Fundingsrud i Helse Finnmark.

Helse Finnmark foreslår å legge ned Finnmarksklinikken i Karasjok, som per i dag tilbyr behandling for rusmisbruk. De tolv sengeplassene foreslås flyttet til de psykiatriske døgnenhetene i henholdsvis Lakselv og Alta.

Fundingsrud sier at planen er å investere 100 millioner kroner i Alta der man skal bygge fem nye psykiatriske plasser. Sengeplassene som nå er i Karasjok blir fordelt likt mellom Alta og Lakselv, og de seks plassene skal da gå til rusarbeid.

Nedleggelsen – eller flyttingen av Finnmarksklinikken ble kjent i media for et år siden . Finnmarksklinikken har et særlig ansvar for å ivareta samiske pasienter, og flere, både tidligere pasienter og fagmiljøer, reagerte sterkt på flytteplanene da det ble kjent.

– Svekker ikke samisktilbudet

Assisterende direktør i Helse Finnmark, Hans Petter Fundingsrud

Hans Petter Fundingsrud i Helse Finnmark mener at sentralisering er den beste løsningen for pasientene.

Direktør Hans Petter Fundingsrud i Helse Finnmark sier at nedleggelsen av Finnmarksklinikken i Karasjok ikke vil svekke det samiske tilbudet.

– Vi forholder oss til arbeidsgruppas innstilling, alle høringsnotatene og ikke minst dialogen vi har hatt med de tre kommunene Tana, Porsanger og Karasjok. Alle de argumenterer godt for at det samiske perspektivet blir ivaretatt fra kommunalt ståsted, så da føler vi oss rimelig trygg på det, sier Fundingsrud.

– Å samle tilbudet innen psykisk helsevern for voksne og rusbehandling i Lakselv som en del av SANKS, vil bidra til å gi et godt tilbud til den samiske befolkningen, fortsetter han.

Leder Inger Lise Bjerknes ved Finnmarksklinikken sier til NRK at forslaget er nytt for henne og de ansatte ved klinikken, og ønsker ikke å uttale seg noe mer om saken i dag.

Karasjok mister arbeidsplasser

Forslaget som er lagt frem for styret, innebærer at Finnmarksklinikken blir lagt ned i 2016. Arbeidsgruppen startet arbeidet med dette allerede i fjor, og opprinnelig hadde gruppa foreslått å flytte tilbudet i Lakselv til Karasjok, noe som ville medført fjerning av arbeidsplasser. Istedet blir det motsatt.

– Dette er mest hensiktsmessig, vi ønsker å samle fagmiljøene. Porsanger får færre psykiatriske plasser, da noen blir erstattet med rusplasser. Totalt sett blir det derfor ikke flere arbeidsplasser i Lakselv, sier direktøren.

Med det nye forslaget vil Karasjok kommune miste 21 arbeidsplasser, men Helse Finnmark vil arbeide for at de ansatte ved Finnmarksklinikken beholder jobben, men på annet sted. Forslaget ligger to år frem i tid, noe som gir Helse Finnmark tid til å komme opp med gode løsninger, sier Fundingsrud.

– Vi skal blant annet opprette flere rusteam, et i Hammerfest og et i Kirkenes. I tillegg skal vi bygge opp rusteamene som vi allerede har, blant annet i Alta. Innenfor fagmiljøene vil det være arbeidsplasser som kan rekruttere de som i dag jobber innenfor rusfeltet.

Forslaget innebærer at behandlingen for voksne innen psykisk helsevern og rusbehandling samles i Lakselv, mens tilbudet til barn og unge, samt somatisk tilbud som spesialistlegesenteret, blir i Karasjok. Endelig beslutning tas av styret i Helse Finnmark 5. og 6. desember i år.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK