Hopp til innhold

– Vi trenger de i aller høyeste grad

Rusmisbrukerne sine egne organisasjoner, RIO og Marborg, varsler nedbemanning og mindre aktivitet i landsdelen, fordi de har mistet store tilskudd til driften.

Tove Karoline Knutsen (Ap(

Tove Karoline Knutsen (AP) vil prøve å løfte frem rusomsorgens brukerorganisasjoner.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Hvert år får Marborg og RIO (Rusmisbrukernes interesseorganisasjon) penger fra Helsedirektoratet til driften, men pengene strekker ikke til. Derfor bruker organisasjonene mye tid og ressurser på å finne andre finansieringskilder.

Siden Helsedirektoratet ikke gir fylkesmennene anledning til å gi penger til drift, og Troms har avslått en søknad på 230.000 kroner, rammes organisasjonene ekstra hardt i år.

– I og med at dette tilskuddet fra fylkesmannen nå går bort fordi det ikke helt har fulgt retningslinjene, så er det veldig viktig at vi nå ser hva vi kan gjøre for å løfte de to organisasjonene, sier stortingsrepresentant for AP, og medlem i helse- og omsorgskomiteen, Tove Karoline Knutsen.

– De gjør veldig viktig arbeid i rusomsorgen og vi trenger de i aller høyeste grad, sier hun.

KS, Kommunenes Interesseorganisasjon, mener de frivillige organisasjonene er svært viktige. Regionlederen i nord, Magne Nicolaisen, sier til NRK at de bør få bedre og enklere driftsvilkår.

Viktige brukerorganisasjoner

Tove Karoline Knutsen lover ikke penger i sommer, men sier at hun skal følge opp saken.

– Jeg har snakket med helsedepartementet og jeg kommer til å følge dette opp. Jeg tenker at vi får slå alle gode krefter sammen, sier Knutsen.

Fylkeslege i Troms, Svein Steinert, sier at brukerorganisasjoner innenfor rusmedisin og rusomsorg kanskje er de viktigste i forhold til andre pasientgrupper.

– Så hvis vi skal komme videre i arbeidet med å forebygge rus, og gi god behandling, så er vi helt nødt til å ha brukerorganisasjonene med oss, sier Steinert.