Hopp til innhold

– Frykter for min egen helse

Pasienter hevder de ikke blir tatt på alvor ved Finnmarksklinikken i Karasjok og mener de blir sykere av å være der.

Kjell Rune Nilsen

Kjell Rune Nilsen føler seg ignorert ved Finnmarksklinikken.

Foto: Rune Berg

Flere pasienter som er til behandling for rus ved Finnmarksklinikken i Karasjok mener de blir sykere av å være der. Årsaken er at de ikke føler de blir tatt på alvor når de tar opp kritikkverdige forhold.

Finnmarkslinikken er en offentlig institusjon med døgnbehandling og ruspoliklinikk for mennesker med rusmiddelavhengighet.
Kjell Rune Nilsen og flere andre pasienter NRK har snakket med mener de ikke får den nødvendige respekten de ønsker ved klinikken.

– Vi har skrevet massevis av avvik som ikke blir tatt hensyn til. Og vi får aldri noen tilbakemeldinger. Om vi har noe å klage på, får vi beskjed om å skrive et avvik, sier Nilsen.

Nilsen sier han føler seg utilpass og til tider redd.

– Jeg frykter for min egen helse. Jeg går bare og vurderer fra dag til dag om jeg skal skrive meg ut. Når folk sier ifra her, så blir de kjapt lukket munnen på, sier han.

– Utallige avviksskjema

Nilsen har sendt brev til fylkesmannen i et forsøk på å få gjort noe med forholdene som han mener er uverdig. Forholdene som tas opp er alt fra enkle utfordringer som renhold, at de ansatte er for lite sammen med pasientene, dårlige bygg og andre enkle hverdagsproblemer.

– Vi har hatt flere møter om dette, med personalet og ledelse og vi har skrevet utallige avviksskjema. De lover at det skal bli bedre, men når neste person kommer på jobb, har de ikke fått beskjed om endringer. Man vet ikke hvem man skal forholde seg til. Til slutt orker ikke pasientene å si noen ting, sier Nilsen.

– Dette må vi ta alvorlig


– Det som pasienten påstår, er slik som pasienten opplever det. Da må vi ta det alvorlig. En av påstandene er at vi ikke hører på dem, og da må vi sørge for at vi lytter til dem på en bedre måte enn vi har gjort, sier kommunikasjonssjef i Helse Finnmark, Ivar Greiner.

I brevet til Fylkesmannen skriver Kjell Rune Nilsen at situasjonen ved klinikken gjør at de faktisk blir sykere enn de er.

– Konsekvensen er at folk bare oppholder seg her, og så er det tilbake til det samme gamle livet de kom fra, og kanskje enda verre. Det fordi det har bygd seg opp en frustrasjon og gjerne en aggresjon som gjør at livet blir hardere når de drar herfra, sier Nilsen.