Hopp til innhold

Lege anbefaler folk å stå mens de ser på TV

Hennes beste råd er å ikke sitte eller ligge i ro fordi det kan være farlig.

Anita Monsen Pedersen og Lisa Marie Sveløkken Snare

TRENING: Her viser Lisa Marie Sveløkken Snare en ny øvelse for Anita Monsen Pedersen på gymsalen på Indre Kåfjord (IK) skole.

Foto: Johan Ánte Utsi / NRK

Anita Monsen Pedersen

GIR RÅD: Anita Monsen Pedersen ber alle som mistenker at de har blitt smittet til å sjekke seg.

Foto: Johan Ánte Utsi / NRK

– Vi må ta vare på folkehelse uansett om det er korona eller ikke.

Det sier kommuneoverlege Anita Monsen Pedersen i koronafrie Kåfjord kommune.

Hun har en liten treningsøkt på Indre Kåfjord skole med venninnen sin, Lisa Marie Sveløkken Snare, som er lærer på skolen.

De trener mens barna leker.

Legen syns det viktig å holde seg aktiv på egen hånd eller sammen med venner.

– Hva med å møtes for en liten tur istedenfor en kopp kaffe eller te, slik man kanskje gjorde før pandemien. Det vil være med på å holde aktivitetsnivået oppe, sier Monsen Pedersen.

Oppreist kropp er også en aktivitet

Faktisk så kan det å stå oppreist mens man ser på TV gi helseeffekter.

– Man forebygger smertetilstander og holder funksjonsnivå med balanse og koordinasjon oppe. Humøret blir bedre. Øker du pulsen bare litt, altså går litt fortere, ser man heldige effekter på blodtrykk, blodsukkeret og kolesterol.

Om man først kommer seg over den første kneika å komme seg ut daglig, er fortsettelsen lettere, forklarer Anita.

– Kroppen er skapt for å være i aktivitet, så når du fortsetter vil kroppen ha mer, da aktiviteten gir energi, og plutselig, etter 3 år, kan du se tilbake å se at oi, her har mye skjedd, legger hun til.

Anita Monsen Pedersen brenner for folkehelsa er opptatt av å nå frem til de som er mest inaktive.

Anita Monsen Pedersen brenner for folkehelsa er opptatt av å nå frem til de som er mest inaktive.

Vår tids tause morder

Fysioterapeut og førsteamanuensis Therese Brovold ved OsloMet har tidligere uttalt at inaktivitet er en av vår tids tause mordere.

– Vi vet at inaktivitet øker risikoen for både hjerte- og karsykdommer, overvekt og fedme, uttalte Brovold på slutten av 2020 til oslomet.no (ekstern lenke)

Fysioterapeut og førsteamanuensis ved OslomMet, Therese Brovold

ISOLASJON: Fysioterapeut og førsteamanuensis ved OsloMet, Therese Brovold trekker frem at sosial isolasjon under pandemien kan påvirke de eldre.

Foto: OlsoMet

Lite bevegelse i hverdagen bidrar til dårligere humør, redusert livskvalitet og mindre sosial deltakelse, ifølge Brovold.

– I tillegg kan langvarig sosial isolasjon og det å ikke kunne besøke familie og venner påvirke den psykiske helsen til mange eldre, sa Brovold til OsloMet.

Åpnet og stengte samfunnet

Kåfjord kommune er en av de få kommunene som ikke har hatt koronasmitte, siden viruset ble påvist i Norge for ett år siden.

Men etter en lang periode med smitteverntiltak, oppfordret Anita kommunens politikere å åpne opp samfunnet igjen for cirka en måned siden.

Da var hun bekymret over de eldre. En lengre periode med lave smittetall i Troms og Finnmark var et av hennes hovedargumenter.

Gorsa

GORSA: I Kåfjorddalen er det en bru, som har fått det samiske navnet «Gorsa», som betyr djup kløft på norsk. Det er en turistattraksjon, men er også godt besøkt av de lokale.

Foto: Jan R. Olsen

– Da anså vi at det var forsvarlig å åpne opp for folkehelsetilbudet, på grunn av at det er snakk om å ta vare på både fysisk og psykisk folkehelse, sier Pedersen.

Men gleden var kortvarig, kun 10 dager senere etter at de åpnet opp, måtte de stenge igjen etter at det ble påvist smitte i Tromsø kommune.

– Vi var usikre på om det var det muterte viruset, og fikk signaler om at det kunne være det. Da valgte vi å heller være føre var og stenge ned, sier Pedersen.

Smittefriheten kan være flaks

Flaks kan ha vært en faktor over hvilke kommuner som har hatt smitteutbrudd mener overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet.

Men han viser også til innbyggertall, befolkningstetthet og kommunens smitteverntiltak som avgjørende faktorer.

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet

LITE TRAFIKK: Små kommuner som har sluppet helt unna pandemien kan skyldes lite trafikk fra byer med mye smitte, mener Preben Aavitsland.

Foto: Tor Erik Schrøder

– Dette er en sykdom som smitter når folk møtes. Da er det naturlig at kommuner med små befolkninger har små epidemier, utdyper Aavitsland.

Lav terskel for å være aktiv

For å klare å holde seg aktiv har venninnene et godt råd til alle sammen, å trene sammen.

– Å ha en treningspartner kan være god motivasjon til å faktisk komme seg ut. Det er veldig viktig å motivere vennene sine og de du har rundt deg, sier Lisa Marie Sveløkken Snare.

Treningsavtalene fungerer godt.

– Når vi har avtalt med hverandre at i dag blir det gymsalen, da har vi avtalt det og da blir det som regel det. Man skal ha en veldig dårlig dag for å unnslippe det, avslutter Anita Monsen Pedersen med et smil.

Korte nyheter

  • Budsjettløft for samiske museer

    Sametingsrådet foreslår økt støtte til alle de samiske museene i sitt reviderte budsjett for 2024.

    Alle de seks museumssiidaene vil motta et økt fast driftstilskudd tilsvarende én stilling, noe som utgjør 450 000 kroner for 2024.

    Dette vil bli fulgt opp med ytterligere 900 000 kroner i 2025-budsjettet.

    – De samiske museene blir veldig viktige i oppfølgingen av Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport, spesielt i arbeidet med å formidle fornorskningshistorien, sier sametingsråd Runar Myrnes Balto (NSR).

    Dette løftet kommer som en respons på at de samiske museene lenge har vært underfinansierte sammenlignet med tilsvarende norske museer, skriver Sametinget i en pressemelding.

    I tillegg til den faste økningen, vil det også bli gitt flere engangsbevilgninger til museene for spesifikke prosjekter.

    Til det lulesamisk senteret Árran julevsáme guovdásj gis det 300 000 kroner til arbeid med Hans Ragnar Mathisens kunstsamling. Saemien Sijte får 700 000 kroner til å gjøre sin hovedutstilling ferdig. Várdobáiki får 100 000 kroner til sin utstilling «Hillá - min muitalusak». Riddo Duottar Museat får 550 000 kroner til forberedelse og planlegging av nytt museumsbygg i Karasjok.

    – Jeg er veldig glad for at vi nå får til et første løft til de samiske museene, til tross for at vi fremdeles venter på regjeringens samiske kulturløft, sier sametingsråd med ansvar for kultur, Maja Kristine Jåma (NSR).

    Árran lulesamisk senter
    Foto: EILIF ASLAKSEN / NRK
  • Etterlyser mer forskning på vold i det samiske samfunnet

    Det var stor enighet i Stortinget under behandlingen av «Opptrappingsplan mot vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner».

    Et tilleggsforslag fra regjeringspartiene og SV, der Stortinget ber regjeringen påse at overgrepsutsatte barn gis rett til et akuttilbud og et likeverdig helsetjenestetilbud som voksne overgrepsutsatte, ble enstemmig vedtatt.

    Under debatten ble det også påpekt behov for bedre tilbud på dette feltet til den samiske befolkning.

    Irene Ojala, som er valgt inn på Stortinget fra Finnmark for lista Pasientfokus, minnet om at det blant annet er behov for mer forskning på vold i det samiske samfunnet.

    «– Det er dessverre slik at samiske kvinner er mer utsatt for partnervold enn ikke-samiske kvinner. Også samiske menn utsettes for vold i nære relasjoner. Hvorfor er det sånn, og hvordan møtes menn som er utsatt for vold? Det er noe vi også må forske på og finne ut av. Det finnes lite forskning på vold i det samiske samfunnet totalt sett», sa Ojala under debatten.

    Opptrappingsplanen inneholder et eget kapittel om vold og overgrep i samiske samfunn.

    I samarbeid med Sametinget er det utviklet tiltak som blant annet skal styrke språk og kulturforståelsen i politi og hjelpeapparatet, etablere et eget barnehustilbud tilrettelagt for samiske barn og bidra til at voldutsatte i den samiske befolkningen får et likeverdig tilbud.

    Irene Ojala sitter på Stortinget for Pasientreiser. Hun er svært kritisk til at Finnmarkssykehuset foregriper Helse Nords behandling av dagkirurgien i Alta.
    Foto: Privat
  • Fotballdag med Bodø/Glimt i Hamarøy

    Torsdag 20. juni inviterer The Quartz Corp og Bodø/Glimt til fotballdag på Drag i Hamarøy med fotballskole for barn og unge og trenerforum.

    Industribedriften The Quartz Corp i Hamarøy og FK Bodø Glimt inngikk partnerskap i desember, for en treårs periode fra 2024 til 2026.

    hovedtillitsvalgt Tommy Kristensen ved The Quartz Corp AS (TQC) på Drag i Hamarøy.
    Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK