– Vi har aldri vært i nærheten av å registrere et så høyt smittenivå som vi har gjort den siste uken.
Slik startet byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap) pressekonferansen der det er varslet strengere tiltak i hovedstaden.
– Smitten stiger i alle bydeler, men det er store forskjeller i smittetrykk mellom bydelene. Det er ingen tvil om at vi er inne i en tredje smittebølge. Den skilles fra de andre fordi den er drevet av muterte og mye mer smittsomme virusvarianter, sa Johansen.
Han sa at den såkalte trafikklysmodellen i småskolen ikke ser ut til å ha vært tilpasset en situasjon med mer smitte mellom barn.
Byrådslederen sa også at de faglige råd byrådet har fått fra helsemyndighetene ikke har vært samstemte. Han sa tiltakene som nå innføres er basert på egne vurderinger i Oslo etter innspill fra helsemyndighetene.
Innfører de tøffeste tiltakene noensinne
– Dette vil samlet sett være de mest inngripende tiltakene i Oslo i løpet av pandemien. Det er tøft, det er vanskelig og det er nødvendig, sa Johansen.
Han sa videre at Oslo for første gang innfører differensierte tiltak på bydelsnivå (se i punktlisten).
Her er tiltakene byrådet innfører:
- Heldigital undervisning for ungdoms- og videregående skole fra 17. mars til påskeferien.
- Forbud mot mer enn to besøkende i private hjem.
- Barnehager og aktivitetsskoler stenger i påskeuka.
- Det blir hjemmeskole for femte til syvende trinn i bydelene Grorud, Stovner, Alna, Bjerke, Gamle Oslo, Grünerløkka og Søndre Nordstrand.
- Alle strenge tiltak i Oslo videreføres til 9. april.
- Rødt nivå gjenopptas på skoler etter påske.
Johansen innrømmet at det å innføre hjemmeundervisning i skolen er ett av de mer inngripende tiltakene som mange vil være uenige i. Han sa også at det å legge bånd på besøk i egne hjem er strengt.
– Det var utenkelig bare for kort tid siden. Samtidig er det én ting denne pandemien har lært oss: Livet er uforutsigbart. I dag har vi bestemt å gjøre det vi mener er riktig for å slå ned smitten, sa Johansen før han avsluttet med en appell til egne innbyggere:
– Hvis alle følger reglene og rådene, kan vi sammen slå ned smitten og åpne samfunnet igjen.
Mener besøksforbudet tøyer grensene
Jusprofessor Hans Petter Graver mener det er på grensen til hva smittevernloven kan brukes til å forby flere enn to besøkende i privathjem.
– Loven gir adgang til å begrense sosial omgang der folk er samlet, og jeg tror ikke det var private hjem de tenkte på da loven ble laget, men i det offentlige rom.
I koronatiden har det vært mange anbefalinger når det gjelder private samlinger, men ikke så mange forbud, som det Oslo nå nedlegger mot å være flere enn tre samlet på privaten.
Byrådsleder Raymond Johansen svarer at det ikke er optimalt.
– Det er et krevende juridisk grunnlag for dette, men det aller viktigste er at folk reduserer kontakten med hverandre, sier Johansen.
Helsebyråd Steen: – Står i den mest alvorlige situasjonen
Også helsebyråd Robert Steen understreket den alvorlige situasjonen hovedstaden står i.
– Oslo er en tettpakket by, trangere enn noe annen kommune i Norge. Har hatt de strengeste tiltakene, likevel står vi i den mest alvorlige situasjonen. Antall sykehusinnleggelser går i taket, er seksdoblet på få uker. De som legges inne er yngre, også folk født på 90-tallet, sa Steen.
Robert Steen fortalte om en seksdobling i sykehusinnleggelser på få uker.
Foto: Vidar RuudHan sa videre at smitten øker mest i de yngste aldersgruppene, fra 6 til 12 år.
Mellom 30 og 40 prosent melder at smittested nå er barnehage og skoler. Det er nytt i Oslo.
Thorkildsen: – Veien ut går gjennom vaksiner
Inga Marte Thorkildsen (SV) sa hun hadde forståelse for at ytterligere innskrenkninger for folk er belastende i en by som har hatt strenge tiltak siden november i fjor.
Samtidig var Thorkildsen klar på at de ansatte i barnehager og skoler er i ferd med å knele på grunn av koronapresset.
– For noen er budskapet i dag en stor sorg, for andre er den en stor lettelse. Jeg tror det vil komme kritikk uansett. Men vi lener oss tungt på faglige råd. Veien ut er gjennom vaksiner, sa Thorkildsen.
Inga Marte Thorkildsen vil ha krisepakke fra regjeringen til barn og unge.
Foto: Christopher Isachsen Sandøy / NRKHun sa også at bydelene som er hardest rammet vil få 1 300 ekstra vaksiner. Samtidig opplyses det om at tallet på elever i karantene har gått fra 2 000 og 9 000 på få uker.
– Jeg har stått på denne talerstolen flere ganger og sagt at det siste vi ønsker er stengte skoler. Så det er tungt å komme med denne beskjeden i dag. Det er likevel mye vi gjør annerledes nå enn da vi stengte alt tidlig i pandemien, sa Thorkildsen.
Thorkildsen ba også om at regjeringen legger frem en reell krisepakke for barn og ungdom.