Hopp til innhold

10 tips til et plastfritt friluftsliv

Store mengder plast ender stadig opp langs turstier og strender, til tross for mange ryddeaksjoner. Men hvordan kan vi unngå det, og hva skal til for å leve et plastfritt turliv?

Veronica Skotnes

Veronica Skotnes bruker fritiden sin til å gå på tur. Da finner hun ofte plast og annet avfall liggende i naturen.

Foto: Rasmus Svensson / Privat

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Det viktigste vi kan gjøre er å fjerne plasten før den havner i naturen, altså begrense forbruket vårt av plast.

Det sier Veronica Skotnes som studerer arktisk friluftsliv i Alta. På både blogg og Instagram deler hun tips og triks til hvordan man kan leve et bærekraftig friluftsliv. Hun mener alle har et ansvar for å holde naturen fri for plast og annet avfall.

Veronica Skotnes

Skotnes bruker Instagram-profilen sin for å rette oppmerksomhet mot et mer bærekraftig friluftsliv.

Foto: Rasmus Svensson / Privat

– Det handler om at hvis alle plukker litt, så kan vi fjerne utrolig masse.

– Hvis man tenker på naturforvaltning så er det jo det at plast aldri forsvinner fra naturen vår. Det havner i maten vår, i økosystemet vårt, og det tar liv av veldig mange økosystem.

Derfor har hun laget en liste over ti tips for et plastfritt turliv:

1. Lag egen turmat

Ute på tur finner man ofte plast på avveie i form av emballasje. Du har sikkert vært på tur og funnet rester etter energibarer, nøtteposer, drytech osv. Denne formen for engangsplast kan lett sløyfes ved å lage egen turmat.

2. Velg naturlige klær

Unngå å kjøpe et nytt plagg med plastinnhold. Dette er klær som er laget av, eller inneholder, syntetiske stoffer som fleece, polyester, akryl, nylon, Gore-Tex osv. Velg heller naturfibermaterialer som norsk ull eller økologisk bomull, om du må kjøpe nytt.

3. La bilen stå

Den desidert største kilden til mikroplast i Norge er utslipp fra bildekk. Små partikler fra dekkene slites gradvis ned og slippes ut i naturen når vi kjører bil.

4. Sjekk hygieneprodukter

Flere hygieneprodukter som tannkrem, såpe, deodoranter, sjampo og lignende inneholder mikroplast. Dette kan også gjelde enkelte produkter som markedsføres til å være designet til turbruk.

5. Velg et plastfritt turkjøkken

Mange turprodukter rettet til friluftskjøkkenet er laget av plast, slik som kopper, tallerkener, flasker, bestikk og sporker, for å nevne noen. Velg heller bestikk og servise laget av stål, bambus eller tre.

6. Kutt engangsprodukter

Omtrent halvparten av plasten som produseres i dag blir produsert til engangsbruk. Typiske engangsprodukter som brukes mye på tur er plastposer. En drybag kan erstatte mange plastposer og holde klærne dine tørre samtidig.

7. Ta godt vare på det du har

Selv om syntetiske produkter vil kunne slippe ut plastpartikler under bruk og slitasje, er det likevel under produksjon at det meste av mikroplast slippes ut. Det totale forbruket vårt må minskes. Ikke lag søppel av ting som fortsatt er brukbare!

8. Tenk før du kjøper

Er dette produktet virkelig noe du trenger? Store deler av produktmarkedet rettet mot friluftsliv inneholder plast i en eller annen form, og nordmenn er på toppen når det gjelder forbruk av sport og friluftsutstyr.

9. Spør forhandleren

Det kan være vanskelig å finne tydelig informasjon om produktinnhold, i et hav av betegnelser og sertifiseringsordninger, som ofte gir rom for smutthull og falsk markedsføring. Et godt råd er derfor å spørre forhandleren om man er usikker. Det er aldri galt å spørre!

10. Plukk plast!

Sist men ikke minst, ta med deg plast du finner ute! Plastavfall finnes over alt, ikke bare i havet og langs strender. Derfor må du være med på å plukke også når du er på tur i fjellet, i skogen eller i lysløypa.

Veronica Skotnes

– Det handler om at vi skal fjerne det før det havner i naturen, og ikke etter at skaden først har skjedd, sier Skotnes.

Foto: Rasmus Svensson / Privat

Skjult plast

Skotnes ønsker å sette fokus på den skjulte plasten man kanskje ikke tenker over. Dette gjelder både matvarer og klærne vi bruker.

– Det er helt umulig for en person å leve plastfritt i dag. Alt du kjøper på butikken er pakket inn i plast, sier Skotnes og legger til:

– Det er også sånn at de fleste friluftsklær inneholder plast på en eller annen måte. Gore-Tex er jo en form for plast, fleece er en form for plast og veldig mange bomullsklær er impregnert med en plastimpregnering.

Hun håper derfor at flere vil følge tipsene hun kommer med.

Veronica Skotnes

I 2019 sov Veronica Skotnes nesten hundre netter utendørs, og kan derfor mye om hva man må ha med seg på tur.

Foto: Privat

– Plukk det du finner

Til helgen starter kampanjen «En tur med mening», i forbindelse med friluftslivets uke. Kampanjen går ut på at man plukker med seg søpla man finner underveis på turen. Skotnes mener det er viktig med en slik kampanje som involverer alle.

– Det er en veldig lett kampanje å være med på, fordi du trenger ikke nødvendigvis å dra på stranda og plukke flere tonn med plast, men det handler om å plukke opp det du finner i naturen.

Derfor har hun også et ekstra tips for alle som ferdes i naturen:

– Et tips jeg kan gi er å alltid ha med seg en søppelsekk på tur, eller i hvert fall en søppelpose. Da er du klar når du kommer over plast i naturen, for det kommer man stort sett alltid over.