Hopp til innhold

Keiino strømmet 20 millioner ganger på Spotify

«Spirit in the sky» er blitt en strømme-hit.

Keiino ESC Eurovision 2019 Tel Aviv

POPULÆRE: Keiino ble publikumsfavoritter under årets Eurovision Song Contest i Tel Aviv. De er fortsatt ettertraktet på Spotify.

Foto: Andres Putting / EBU

– Det er herlig at låten er blitt tatt så godt imot og at folk fortsatt lytter til «Spirit in the sky». Det betyr veldig mye, sier en ydmyk Fred Buljo.

Han, Alexandra Rotan og Tom Hugo Hermansen utgjør trioen Keiino. Gruppa vant i vinter den norske Melodi Grand Prix og publikumsprisen i vårens Eurovision Song Contest.

Med dette blir vel dere i Keiino styrtrike?

– Jeg tror ikke akkurat det. Det er ikke så mye å tjene på strømming av låter, svarer Buljo og ler.

  • Hør Keiino-sangen «Spirit in the sky» med over 20 millioner avspillinger under:

200.000 til 800.000 kroner

Gruppemedlemmene blir kanskje ikke styrtrike, men litt penger vil det uansett komme inn på kontoene til Buljo, Rotan og Hermansen.

TONO forvalter rettigheter av opphavsrettslig art på vegne av rettighetshavere i musikkverk. Ifølge deres opplysninger betaler Spotify 1 til 4 øre per avspilling.

Med 20 millioner strømminger vil rettighetshaverne i Keiino få utbetalt et sted mellom 200.000 og 800.000 kroner.

– Det er umulig å anslå en eksakt sum. Det er nemlig så mange faktorer som virker inn, forklarer kommunikasjonssjef Willy Martinsen i Tono.

De som har skrevet låten og musikkforlaget deler på strømmeinntektene. Låtskriverne til «Spirit in the sky» er Tom Hugo Hermansen, Fred Buljo, Alexandra Rotan, Henrik Tala, Alex Olsson og Rüdiger Schramm.

– Vi får håpe det kommer inn noe penger på dette, sier Buljo når han får presentert tallene fra Tono.

KEiino på scene under første prøve

Fred Buljo under årets Eurovision Song Contest i Tel Aviv.

Foto: Pressebilde Eurovision

Kautokeino-mannen Fred Buljo er med dette den nest mest populære samiske artisten gjennom tidene. Frode Fjellheims joik/sang «Vuolie» fra Disney-filmen Frozen har 26,3 millioner strømminger.

Låten fremføres av Christophe Beck, Frode Fjellheim og Cantus.

Tanaværingen Kevin Boine er ikke langt bak Keiino på Spotify. Hans låt «Drømmeland» er strømmet rundt 12,6 millioner ganger.

Langt opp til norske toppartister

De samiske artistene har langt igjen hvis de skal oppnå like høye strømme-tall som norske toppartister.

Astrid S

POPULÆR: Astrid S har oppnådd mer enn 200 millioner avspillinger.

Foto: NRK P3

Astrid S med sangen «Hurts so good» har 210 millioner avspillinger på Spotify siden 2016.

Sigrid Raabes «Strangers» ble gitt ut i 2017 og er blitt avspilt 83,7 millioner ganger.

Aurora med «Half the world away» har 68,2 millioner strømminger.

– Joik er et internasjonalt språk

Keiino har ikke ligget på latsiden etter at de i midten av mai sikret en sjetteplass for Norge i Eurovision Song Contest.

De har spilt på en rekke festivaler både i Norge og i utlandet.

– Det er utrolig kult. Vi har spilt både i Madrid, London og Riga. Over alt opplever vi at publikum joiker med. Det viser at joik er et internasjonalt språk.

Nå jobber Keiino med sitt første album. Den skal etter planene gis ut i februar neste år, dagen før den norske Melodi Grand Prix.

Korte nyheter

  • Eksporterte kongekrabbe for 427 millioner i tredje kvartal

    Norges sjømatråd melder at den rekordhøye eksportverdien av kongekrabbe i tredje kvartal ble drevet av økte eksportvolumer som følge av økte kvoter og landinger hittil i år.

    Norge eksporterte 934 tonn kongekrabbe til en verdi av 427 millioner i tredje kvartal. Dermed økte verdien med 181 millioner sammenlignet med tredje kvartal i fjor.

    – Tredje kvartal er som regel det sterkeste kvartalet i eksporten av kongekrabbe, for da er både fangsten og etterspørselen på sitt beste, sier ansvarlig for skalldyr i Norges sjømatråd, Josefine Voraa, i en pressemelding.

    – Vi ser at etterspørselen etter levende kongekrabbe har tatt seg opp i Asia. Det er spesielt drevet av en sterk vekst til Hongkong og Kina i tredje kvartal.

    I september eksporterte Norge 295 tonn kongekrabbe til en verdi av 132 millioner. Det er en økning på 49 millioner sammenlignet med september i fjor.

    – I år er det faktisk en sterk vekst i eksportverdien av levende kongekrabbe til Hongkong og Kina på til sammen 24 millioner kroner sammenliknet med september i fjor, sier Voraa, som opplyser at det normalt pleier å være mindre eksport av kongekrabbe til Asia i september.

    Årsaken til det er at Russland da har startet sin fangstsesong på rød kongekrabbe, og de første store landingene begynner å komme inn i Asia fra Russland.

    levende kongekrabber i en fiskekasse
    Foto: Harry Johansen
  • Scenekunstdugnad på nett for Nord-Norge

    Davvi – senter for scenekunst tilsetter scenekunstner og koreograf Maria Landmark for å gjøre en dugnad for nordnorsk scenekunst på nett. Prosjektstillingen innebærer blant annet at Landmark skal oppdatere og publisere innhold til Wikipedia.

    – Scenekunstbransjen i Nord-Norge er i mange sammenheng underbelyst og underkommunisert. Det er derfor viktig at vi gir vårt bidrag til å få fram informasjon om viktige aktører i bransjen, sier Davvi-direktør Susanne Næss Nilsen og legger til:

    – At verdens største oppslagsverk nærmest er blind for mange av de kapasiteter som har, og har hatt, stor betydning for samfunnsbyggingen i nord kan vi ikke leve med.

    Davvi ønsker samtidig å gjøre et løft for kvinnelige bidragsytere på Wikipedia. Nettsiden har gjort egne undersøkelser som viser at mellom 85 og 90 prosent av bidragsyterne i dag er menn.

    Maria K. Landmark håper mange vil se nytten av å få nordnorsk scenekunst frem i lyset.
    Foto: Tanja Skoglund
  • Medrivende etterforskningsserie som dykker ned i de mystiske dødsfallene i Bay of Quinte

    APTNs prisbelønte undersøkende nyhetsprogram, «APTN Investigates», tar sikte på å avdekke sannheten bak den uforklarlige forsvinningen av to Mohawk-fiskere på Bay of Quinte for åtte år siden. Politiet fastslo at dødsfallene var tilfeldige, men familiene tror de to unge mennene ble drept. I en spesiell todelt serie med tittelen Secrets of the Bay, setter Kenneth Jackson ut for å finne ut hva som egentlig skjedde med Tyler Maracle og Matthew Fairman i denne mystiske saken full av hemmeligheter og rykter. Ifølge Ontario Provincial Police etterforskningsregistre dro de to mennene på spydfiske klokken 01:30 den 26. april 2015. Klokken 03.09 sluttet mobiltelefonene deres å kommunisere med mobilmasten.

    – Etter å ha møtt Tyler og Matthews familiemedlemmer, og med andre samfunnsmedlemmer, er det åpenbare hull i historien om hva som skjedde natt til 26. april 2015, forklarer APTN Investigates-produsent Cullen Crozier.

    – Basert på informasjonen vi har innhentet, og ut fra intervjuene vi har gjort med personer tett på saken, er det åpenbart at detaljene i politiets etterforskning og rettsmedisinerens rapport ikke stemmer.

    «APTN Investigates» er det første urfolks undersøkende nyhetsprogrammet i Canada, og vil lanseres fredag 6. oktober