Storfavoritten Keiino innfridde: – Takk til dem som har brøytet vei

OSLO SPEKTRUM (NRK): Nok en gang skal joiken ut i verden, denne gangen med gruppen Keiino.

Keiino har nettopp fått seiersbeskjeden

BESKJEDEN: Slik reagerte den norsk-samiske musikkgruppen da de fikk vite at de skal til Eurovision i Tel Aviv i mai.

Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Storfavoritten Keiino innfridde favorittstempelet og trakk det lengste strået i den norske MGP-finalen. De slo ut Adrian Jørgensen i gullfinalen.

Keiino vant den norske MGP-finalen i 2019. Låta «Spirit in the Sky» ble nummer seks i den internasjonale finalen.

Da de fikk beskjed om at de skal til Eurovision, hoppet samtlige medlemmer i luften. Det var ikke en eneste sur mine å spore. Da et samlet pressekorps møtte gruppen på scenen, var de fortsatt i ekstase.

– Ollu giitu, Sápmi, sa en overlykkelig Fred Buljo fra scenen.

Dermed skal de konkurrere mot 40 andre land, så fremt de kommer seg videre til den internasjonale finalen i Tel Aviv i mai. Da skal de fremføre låten «Spirit In The Sky» for over 200 millioner mennesker.

– Ta kulturarven ut i verden

Etter å ha summet seg litt med journalistene flokket rundt seg, valgte Fred Buljo, den ene av tre i gruppen, å takke dem som har tråkket den samiske veien.

Uten deres hjelp mener Kautokeino-mannen at de ikke kunne stått på scenen. Han takket Elle Márjá Eira som var inne i et musikalsk samarbeid til filmen «Den 12. mann», Ella Marie Hætta Isaksen, Mari Boine og den svenske artisten Sofia Jannok.

– Det gir meg så mye motivasjon til å ta kulturarven videre til resten av verden. Det er så artig at den blir så godt mottatt, sier Buljo.

– De som har brøytet vei har gjort det så mye lettere for oss andre, fortsatte Buljo.

KEiiNO under MGP-generalprøven

OPPTREDEN: Slik så det ut da Keiino sto på scenen under MGP-showet lørdag kveld.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Skal joike foran 200 millioner

Sangen «Spirit In The Sky» blander både pop og joik og sangen handler om de kampene folk må kjempe for å være seg selv.

Gruppen får nå en travel tid frem mot den internasjonale finalen, men de lover også at folk skal få sin bit av dem før den tid.

– Vi skal ut på en lang turne og vi vil representere Norge på en best mulig måte og ta seieren, sier Tom Hugo før Buljo følger opp:

– Vi representerer tre ulike deler av landet, og jeg håper de føler en viss stolthet over oss, sier Buljo.

Joik har vært to ganger i Eurovision

Joik har to ganger tidligere vært i den internasjonale Eurovision-finalen. Første gang var i 1980 da Mattis Hætta og Sverre Kjelsberg hadde landeplagen «Sámi ædnan».

I 2000 var Johan Sara jr. og Roger Pontare i Eurovision-finalen for Sverige med låten «When Spirits Are Calling My Name»

Denne gang spås det at Keiino kan være blant favorittene også i den internasjonale finalen. Der skal de joike for over 200 millioner seere over hele verden.

Eurovision 2019 går av stabelen i den israelske byen Tel Aviv, med første semifinale den 14. mai. KEiiNO skal kvalifisere seg i semifinale 2 den 16. mai. Selve finalen er den 18. mai.

(RETTELSE: NRK har i en tidligere versjon skrevet at Fred Buljo takket Stjernekamp-vinner Ella Marie Hætta Isaksen for å ha banet vei for samiske artister. NRK har vært i kontakt med Buljo som sier han også mente å takke Elle Márjá Eira. NRK beklager feilen.)

Korte nyheter

 • Giellafestiválavahkku boahtte jagi

  Romssas áiggošedje boahtte jagi doallat giellafestiválavahku, muitala Gáisi gielddaguovddáža jođiheaddji Niklas Labba. – Dás galggašii leat girjjálašvuohta, musihkka, málesteapmi ja nu ain. Mii áiggošeimmet gielain dahkat festivála, čilge Labba. Dán vahkus dollo Sámi giellavahku miehtá Sámi. Ulbmilin lea lokte sámegielaid árvvu, ja buoridit máhtu sámi gielaid ja kultuvrra birra olles servodagas.

  Niklas Labba
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK
 • Går av etter to år som fylkesråd

  – Jeg har bedt om å fratre som fylkesråd fra første november. Dette har jeg gjort etter en samlet vurdering av de to år som har vært, og veien fremover. Det meddeler fylkesråd for plan, økonomi og kultur i Troms og finnmark fylkeskommune Anne Torill Eriksen Balto (Sp) på sin Facebookside. Eriksen Balto legger noe av skylden for sin avgang på sammenslåingen av Finmark og Troms fylkeskommuner, og hun er lei seg for at sammenslåingen har mange priser. Nå håper hun bare at Finnmark blir godt representert i den forholdsvis nye fylkeskommunen.

  Anne Torill Eriksen Balto
  Foto: Monika Falao pettersen / NRK
 • Må vel bytte navn på plakaten

  Skulle Finland komme til å arrangere Eurovision song contest en gang til, så må de vel endre logoen. For Språkrådet oppfordrer deg til å bruke de svenske navnene på finske steder og byer. – Svensk er sidestilt med finsk som offisielt språk i Finland, men svensk er et mindretallsspråk som er under økende press. Der stedsnavn i Finland har både en svensk og en finsk form, anbefaler Språkrådet å velge den svenske formen, skriver Språkrådet på sin nettside. Men Språkrådet får pepper for sine anbefalinger. Les mer om det her.

  Eurovision Song Contest Helsingfors