Henrik (17) kan tjene stort hvis pappa blir sint

Sønnen Henrik og pappa Stein Joks har en spesiell avtale som skal føre til suksess i Offroad Finnmark.

Henrik Arntzen Joks og Stein Joks

Henrik Arntzen Joks og Stein Joks var skikkelig gira før start i går. – Terrengsykling er knallhardt, men veldig artig, er de enige om.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Stein Joks

Stein Joks (48) vant Offroad Finnmark i 2012, første gang han stilte opp.

Foto: Dragan Čubrilo / NRK

– Vi har gjort en avtale om at jeg skal betale 500 kroner til Henrik for hver gang jeg kjefter på ham underveis i løpet, forteller Stein Joks til NRK.

Tanaværingen og sønnen Henrik Arntzen Joks sykler på samme lag i årets Offroad Finnmark 300 km. Det knallharde sykkelrittet startet i Alta i Finnmark torsdag kl. 18.

De representerer Sirbmá IL Sykkel. Det lille idrettslaget stiller med tre lag i årets Offroad Finnmark 300, et jentelag og to herrelag.

Familien Joks stiller sterkt i årets løp. I tillegg til Henrik og Stein, stiller Henriks søster Martine (19) i dameklassen og mamma er handler for lagene. Hun tar vare på utstyr, mat og slikt før, under og etter løpet.

Deltar for å lære

I Offroad Finnmark er det krav om at deltakeren skal være fylt 18 år for å være med. Pappa Stein søkte om at sønnen Henrik skulle få dispensasjon fra regelen, og fikk ja fra arrangørene.

– Vi satser på å komme så høyt opp på lista som overhodet mulig, men Henrik er med i år først og fremst for å lære. Derfor er det viktigste dette året å komme i mål, forklarer pappa Stein.

Sirbmá IL Sykkel, Offroad Finnmark 2016

Disse stiller i Offroad 2016 for Sirbmá IL Sykkel. Bak fra venstre Stein Joks, Ole Henrik Somby, Henrik Arntzen Joks og Ole Georg Pettersen. Foran Martine Joks og Siri Strand.

Henrik Arntzen Joks er med dette tidenes yngste deltaker i Offroad Finnmark.

– Jeg vet at det blir ekstra utfordrende i år fordi det har regnet så mye i sommer. Det kommer til å være mye gjørme og vann over alt, men jeg skal klare det, lover 17-åringen.

– Ikke terge pappa

Henrik forteller at han har trent godt og forberedt seg skikkelig for å komme i mål i det som av mange regnes som en av verdens hardeste langløp på sykkel.

– I hele vinter har jeg trent mye på ski og deltatt i skirenn. Jeg har også trent mye styrke og syklet for å være mest mulig klar til de utfordringene jeg står overfor, sier Henrik.

– Og så har vi fisket laks, legger pappa Stein til.

Offroad Finnmark 2016

Du kan ikke være fin på det hvis du vil stille opp i Offroad Finnmark. Deltakerne må tåle både et blodslit, smerte og gjørme. Masse gjørme. Og enda mer av det andre.

Foto: Dragan Čubrilo / NRK

Du blir ikke fristet å terge pappa litt under løpet for å tjene litt ekstra penger?

Nei, det gjør jeg nok ikke, svarer Henrik kontant.

Vi vet ikke om pappa eller Henrik kom med noen upassende gloser torsdag kveld da de fikk punktering bare 5 km fra start, men de er ventet i mål i løpet av dagen i dag.

Vinnerne av Offroad Finnmark ventes å komme i mål cirka klokken 12, både de som har syklet 700 og 300 km. Henrik og Stein Joks er akkurat nå på 3. plass.

Tracking, Offroad Finnmark

Det er mulig å følge alle syklistene via en egen app under årets Offroad Finnmark. Her sjekker Martine Joks, Siri Strand, Stein Joks og Henrik Arntzen Joks om trackingen fungerer.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK