Sykkeldrømmen knust for Tromsø-duo

Tromsø-syklistene lå an til å vinne verdens tøffeste terrengsykkelritt. Nå må de heie konkurrentene frem fra sidelinja.

Einar Bjørn og Andreas Setting

Tromsø-duoen hadde en klar ledelse da 30 mil var tilbakelagt.

Foto: Geir Stian Altmann Larsen / Offroad Finnmark

Einar Bjørn og Andreas Setting som utgjør Team ASEB fra Kvaløya, ledet den lengste distansen av OffroadFinnmark på 700 kilometer onsdag kveld. Da hadde duoen allerede tilbakelagt 30 mil i ulendt terreng og i svært dårlig vær.

På etappen på vei inn til Kautokeino merket Einar Bjørn at kneet stadig ble vondere.

– Jeg kjente en murring i kneet tidlig, som bare ble verre og verre. Jeg spiste piller mot smertene underveis og jeg forsøkte å bytte sko, men det hjalp ikke stort, sier han til NRK.

Klarte ikke å tråkke lenger

Lagkameratene syklet inn til sjekkpunkt i Kautokeino like før klokken 17 onsdag. Etter en pause på tre timer, med litt mat og søvn, la de i vei mot Alta om kvelden.

Til tross for at de var veldig slitne etter en hard etappe, var de begge fortsatt innstilt på å opprettholde ledelsen på nesten to timer.

Men da vi var på vei opp Beskades slo kneet seg helt vrangt, og jeg klarte ikke å tråkke med venstrebenet med full kraft lenger. Det var full stopp.

I morgentimene torsdag avgjorde lagkameratene at de måtte bryte.

– Jeg må innrømme at jeg er utrolig lei meg nå, fordi dette sykkelrittet var et av de største målene for meg og Andreas i år. Vi måtte gå mange runder med oss selv fordi vi hadde et realistisk håp om å vinne et av de tøffeste og mest ekstreme rittene. Det er veldig ergerlig å måtte bryte når man ligger så godt an.

De kom seg til Gargia, hvor de ble hentet av konene deres i sekstiden torsdag morgen. Bjørn, som ikke har hatt noen problemer med kneet tidligere, har ikke vært hos legen ennå.

Einar Bjørn og Andreas Setting

Tromsø-duoen var ved godt mot da de ankom sjekkpunkt i Kautokeino. Noen timer senere ble det klart at seieren ville glippe.

Foto: Claus Joerstad

Ekstreme forhold

Både Bjørn og Setting har deltatt i det tøffe rittet flere ganger tidligere, men aldri under slike forhold som det har vært i år.

– Det har vært ekstremt vått, med bløte spor og store elver som vi måtte krysse. Det har vært de dårligste forholdene noensinne. Jeg måtte hjelpe lagkameraten over Masi-elva, for den var ekstremt stor på grunn av mye vann.

Gir fruene æren

Mens lagkameraten Andreas Setting nå er på vei tilbake til Tromsø, skal Einar Bjørn tilbringe noen dager i Alta sammen med kona Vibeke Guddingsmo.

– Vi skal heie på dem som sykler 300 kilometer og som kommer inn til mål.

– Vil du delta på rittet flere ganger?

– Akkurat nå vet jeg ikke, det må nesten tida vise. Kona har allerede sagt at hun stiller opp om jeg vil prøve meg igjen. Fruene våre er et uvurderlig støtteapparat. Uten dem hadde vi nok aldri i livet deltatt på det her, sier Bjørn.