– Jeg ser frem til samtalene med Dalai Lama når vi møtes i Oslo. Under min audiens hos Dalai Lama vil jeg derfor invitere ham til Sametinget og Karasjok. Jeg anerkjenner Tenzin Gyatso, den 14. Dalai Lama, som sitt folks fremste åndelige leder siden 1951, skriver Keskitalo i en
– Dersom Dalai Lama har anledning til å besøke Sametinget igjen, skal han vite at han vil bli tatt imot som den åndelige leder av sitt folk han er. Dalai Lama har et viktig og nødvendig budskap å fremføre. Vi trenger å høre det, og Sametinget har talerstolen, forklarer Keskitalo.
I kronikken fremhever sametingspresidenten at tibetanerne og samene har felles sak i arbeidet med å styrke folkenes og menneskenes rett til frihet og beskyttelse for sin kultur og sitt samfunnsliv.
- Les også:
- Les også:
- Les også:
– Jeg er flau over å være norsk borger
Dalai Lama er ikke bare Tibets statsoverhode, han er også tibetanernes åndelige og spirituelle leder. Han er leder for den største buddhistiske trosretningen, Gelugpa.
Statsminister Erna Solberg (H).
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpixI slutten av april bestemte imidlertid den norske regjeringen seg for å takke nei til invitasjonen om å møte Dalai Lama under hans opphold i Norge.
Stortingspresident Olemic Thommessen forklarer regjeringens standpunkt med at det er for å ha mulighet til å jobbe for verdier som menneskerettigheter og klimaspørsmål overfor kinesiske myndigheter.
Statsminister Erna Solberg (H) understreker i dag at
Tidligere leder av Tibetkomiteen, Chungdak Dawa Koren, sier
når hun ser Norges behandling av Dalai Lama.Tidligere leder i Ibetkomiteen, Chungdak Koren.
Foto: NRK– Dersom Dalai Lama visste dette, tror jeg han ville avlyst besøket, sier Koren.
Koren har tidligere arrangert en rekke av Dalai Lamas besøk i Europa. Også denne gangen var hun med på å sende invitasjonen til Norges-besøket. Nå angrer hun.
– Ja, jeg angrer. Vi ville nå fram til ungdom med Dalai Lamas budskap, men nå ble fokuset noe helt annet, sier Koren.
Hun var også med på å arrangere Dalai Lamas norgesbesøk i 2007, den gang sammen med Tibetkomiteen på Stortinget.
– Det var veldig vellykket, og statsminister Bondevik tok imot oss, forteller Koren.
Seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) slakter regjeringens Lama-håndtering.
NUPI-forsker Henrik Thune.
Foto: Presse / Presse– Det kan ikke framstå slik at Kina dikterer Norge. Ingen får respekt av slikt - ikke omverdenen, ikke oss selv, og neppe kineserne heller, sier Henrik Thune til Aftenposten og kaller håndteringen for «moralsk svakt og realpolitisk kortsiktig».
Thune skjønner godt hvorfor tibetanernes statsoverhode og åndelige leder Dalai Lamas besøk til Norge denne uken har blitt et
– Gjestfrihet overfor Dalai Lama er ikke en uvennlig handling overfor Kina. Det er en anerkjennelse av at en politisk løsning for Tibet krever to parter villige til å lytte til hverandres budskap, understreker Keskitalo.
– Et veiskille i norsk politikk
Professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, Frank Arebrot roser sametingspresident Aili Keskitalos beslutning om å invitere Dalai Lama til Sametinget.
– Samtidig er jo det i en viss forstand en håndsrekning til den norske regjering. Kina kan jo umulig ha noe i mot at Dalai Lama møter sametingspresidenten. Da møter han jo da en representant for en annen urbefolkning, og tibetanerne er jo utvilsomt urbefolkning i Tibet, sier han til
Han mener Keskitalos invitasjon til Dalai Lama gir regjeringen mulighet for å henvise til at han møtte en representant for den norske urbefolkningen. Derfor tror Aarebrot det er helt uproblematisk for norske myndigheter at dette møtet finner sted.
Professor Frank Aarebrot.
Foto: Åge Algerøy / NRKAarebrot er ikke like imponert over regjeringen og stortingspresidentens holdninger i saken.
– Det er jo fryktelig pinlig det hele, sier han. Han kan forstå utenriksministeren ut fra at når han møter en representant for et annet land, så er det en diplomatisk handling, og det er regjeringen som skal drive landets utenrikspolitikk.
– Men i og med at nobelkomitéen er valgt av Stortinget så burde stortingspresidenten møte han. En hvilken som helst nobelprisvinner bør stortingspresidenten møte, nettopp fordi komitéen er valgt av Stortinget, mener Aarebrot.
Han mener denne saken representerer et veiskille i Norges forhold til menneskerettigheter og folkeretten.
Dalai Lama iført pesk, skinnlue, skjerf, bellinger og skaller kjørte med rein for første gang i sitt liv da han besøkte Karasjok i 1989. Reporter er Magne Ove Varsi.