– Glad for brevet fra Sametinget

I Den norske Tibet-komitè er de glade for at Sametinget gjerne vil møte Dalai Lama.

Dalai Lama

Sametinget har sendt et brev der de ber om å få audiens hos Dalai Lama under hans Norgesbesøk i mai.

Foto: MORRIS MAC MATZEN / REUTERS

Namgyal Tsomo Svenningsen

Styreleder Namgyal Tsomo Svenningsen i Den norske Tibet-komitè.

Foto: privat

– Vi synes det er kjempebra at Sametinget gjerne vil møte Dalai Lama under hans norgesbesøk i mai. Nå er sametingspresidentens brev blitt sendt videre til Dalai Lamas representant, opplyser styreleder Namgyal Tsomo Svenningsen i Den norske Tibet-komitè.

Hun sier at Tibet-komiteen nå venter et svar fra Dalai Lama, men at de ikke på forhånd kan si hva svaret kommer til å bli.

– Jeg kan ikke si helt hundre prosent om han kommer til å si ja eller nei til invitasjonen fra sametingspresidenten, men jeg tror de er veldig positive til det, sier Svenningsen.

– Vil gjerne møte Dalai Lama

Sametingspresident Aili Keskitalo har nylig sendt et brev til Dalai Lamas representant i Norge, der hun ber om audiens hos Tibets åndelige leder under hans besøk i Norge i mai.

Aili Keskitalo

Sametingspresident Aili Keskitalo (NSR).

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Jeg vil vurdere å invitere ham til Sápmi for å vise hvordan forholdene har utviklet seg her, sier Keskitalo til NRK.

I brevet sitt til Dalai Lamas representanter skriver Keskitalo blant annet:

«I år feirer Sametinget 25 år. Det er samtidig 25 år siden Hans Hellighet Dalai Lama besøkte Sametinget for første gang i Karasjok i desember 1989. Vi husker fortsatt besøket med glede som en særdeles viktig hendelse»

I Den norske Tibet-komiteen opplyser de at Dalai Lamas program er veldig hektisk og at han derfor garantert ikke blir å reise andre steder i Norge enn til Oslo.

– Rart at regjeringen ikke vil møte Dalai Lama

Sametingsreprensentant Johan Vasara (Ap) mener det er rart at representanter for den norske regjeringen ikke har planer om å møte Dalai Lama under hans Norgesbesøk.

Johan Vasara

Johan Vasara (Ap).

Foto: Dan Robert Larsen

– Norske regjeringer har tidligere støttet Dalai Lama og tibetanernes kamp mot kinesisk undertrykkelse. Jeg merker meg at regjeringen har endret syn og at de prioriterer økonomisk fortjeneste i handelen med Kina i stedet for menneskerettigheter og å påpeke brudd på menneskerettigheter som skjer i Tibet, påpeker Vasara.

I Den norske Tibet-komitè vil de imidlertid ikke bebreide regjeringen for dette.

– Dette er som UD (utenriksdepartementet) også sier et uoffisielt besøk. Derfor er det heller ikke blitt sendt ut invitasjoner til regjeringen eller andre offisielle representanter for Norge, forklarer Namgyal Tsomo Svenningsen.

Besøkte Karasjok i 1989

Samene bor her året rundt og derfor må de være et veldig tøft folk.

Dalai Lama kommer på Norgesbesøk 7. til 10. mai. I 2014 er det 25 år siden Dalai Lama fikk fredsprisen for sin fredlige kamp for sitt folk og mot kinesisk undertrykkelse.

I forbindelse med mottagelsen av fredsprisen i desember 1989 var Dalai Lama også på besøk i Sametinget i Karasjok. Da fikk Tibets åndelige leder blant annet prøve å kjøre rein på elveisen i bitende kulde.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

14. desember 1989 fikk Dalai Lama kjøre med rein på elveisen i Karasjok.

Dalai Lama iført pesk, skinnlue, skjerf, bellinger og skaller kjørte med rein for første gang i sitt liv da han besøkte Karasjok i 1989. Reporter er Magne Ove Varsi.

– Dalai Lama er et forbilde for hele verden. Han har alltid med fredelige midler kjempet for at hans folk skal oppnå bedre menneskelige rettigheter. Det er de samme idealene som Sametinget står for, forklarer Johan Vasara.

Dalai Lama er en av Kinas fremste kritikere etter at stormakten okkuperte landet hans for over 60 år siden. Kina er verdens nest største økonomi og straffer alle Tibet-venner økonomisk og med utestenging.