Hopp til innhold

Gigantinvestorer oppfordrer banker om å selge seg ut av Dakota Access Pipeline

Store pensjonsfond, kapitalforvaltningsselskaper og organisasjoner har skrevet under et opprop der de ber store investorer om å selge seg ut av omdiskutert oljerørprosjekt.

Mann passerer Wall Street-børsen i New York

Illustrasjonsbilde av Wall Street-børsen i USA. De som har undertegnet oppropet advarer DAPL-investorer om langtidsskadene for renommeet hvis de ikke selger seg ut.

Foto: Richard Drew / AP

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Mer enn 120 investorer med over $ 650 milliarder i eierandeler i banker som finansierer Dakota Access Pipeline (DAPL), har oppfordret finansielle institusjoner om å følge Standing Rock Sioux stammens oppfordring om å omdirigere oljerørledningen bort fra urfolks landområder.

«Vi er bekymret for at hvis DAPL blir å følge den planlagte ruten, så vil det garantert føre til en opptrapping av konflikten og uro og mulig forurensing av vannforsyningen.»

Sofia Jannok

Mange samer støtter urfolkenes kamp mot Dakota Access Pipeline. Her står den samiske stjerneartisten Sofia Jannok utenfor Nordeas hovedkontor i Stockholm med et klart budskap; Nordea ut av Dakota Pipeline!

Foto: Christian Åslund / © Christian Åslund / Greenpeace

Citigroup, Wells Fargo, Suntrust Bank og BNP Paribas er blant de 17 bankene som har fått brev undertegnet av pensjonsfond, kapitalforvaltningselskaper og organisasjoner, opplyser den engelskspråklige russiske TV-kanalen Russia Today.

Den norske storbanken DNB er en av investorene som brevet er adressert til.

«Banker med økonomiske bånd til Dakota Access Pipeline kan bli innblandet i disse kontroversene og kan stå overfor en langsiktig skadet merkevare og omdømmeskade, som følge av forbrukerboikott og mulig juridisk ansvar.»

Store norske investeringer

NRK Sápmi har laget en rekke saker om Dakota Access Pipeline og fortalt om store norske eierinteresser i den kontroversielle oljerørledningen.

Blant annet har DNB gitt lån på 4,7 milliarder norske kroner til Energi Transfer Partners, som er hovedselskapet som står bak utbyggingen. NRK har også kartlagt Oljefondets investeringer, som er på 10,32 milliarder kroner i fem selskaper som står bak byggingen.

Dakota Access Pipeline (DAPL) er kontroversielt fordi det frakter skiferolje i rørledning gjennom urfolksområder, olje som vil forårsake enorme klimagassutslipp når det forbrennes.

Standing Rock, jente oppe på biltaket

Før jul stoppet den daværende amerikanske presidenten Barack Obama utbyggingen av DAPL. Dette ble behørig feiret av aktivistene. Nå vil Donald Trump fullføre utbyggingen.

Foto: Reuters

Bankene har allerede blitt presset av aktivister som har oppfordret folk til å selge seg ut av institusjoner som finansierer prosjektet til 3,7 milliarder dollar, som er ledet av energioverføring Partners. Så langt har bankkontoer verdt $ 53 millioner blitt trukket tilbake som følge av motstanden mot DAPL, hevdes det i brevet.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK