Gigantinvestorer oppfordrer banker om å selge seg ut av Dakota Access Pipeline

Store pensjonsfond, kapitalforvaltningsselskaper og organisasjoner har skrevet under et opprop der de ber store investorer om å selge seg ut av omdiskutert oljerørprosjekt.

Mann passerer Wall Street-børsen i New York

Illustrasjonsbilde av Wall Street-børsen i USA. De som har undertegnet oppropet advarer DAPL-investorer om langtidsskadene for renommeet hvis de ikke selger seg ut.

Foto: Richard Drew / AP

Mer enn 120 investorer med over $ 650 milliarder i eierandeler i banker som finansierer Dakota Access Pipeline (DAPL), har oppfordret finansielle institusjoner om å følge Standing Rock Sioux stammens oppfordring om å omdirigere oljerørledningen bort fra urfolks landområder.

«Vi er bekymret for at hvis DAPL blir å følge den planlagte ruten, så vil det garantert føre til en opptrapping av konflikten og uro og mulig forurensing av vannforsyningen.»

Sofia Jannok

Mange samer støtter urfolkenes kamp mot Dakota Access Pipeline. Her står den samiske stjerneartisten Sofia Jannok utenfor Nordeas hovedkontor i Stockholm med et klart budskap; Nordea ut av Dakota Pipeline!

Foto: Christian Åslund / © Christian Åslund / Greenpeace

Citigroup, Wells Fargo, Suntrust Bank og BNP Paribas er blant de 17 bankene som har fått brev undertegnet av pensjonsfond, kapitalforvaltningselskaper og organisasjoner, opplyser den engelskspråklige russiske TV-kanalen Russia Today.

Den norske storbanken DNB er en av investorene som brevet er adressert til.

«Banker med økonomiske bånd til Dakota Access Pipeline kan bli innblandet i disse kontroversene og kan stå overfor en langsiktig skadet merkevare og omdømmeskade, som følge av forbrukerboikott og mulig juridisk ansvar.»

Store norske investeringer

NRK Sápmi har laget en rekke saker om Dakota Access Pipeline og fortalt om store norske eierinteresser i den kontroversielle oljerørledningen.

Blant annet har DNB gitt lån på 4,7 milliarder norske kroner til Energi Transfer Partners, som er hovedselskapet som står bak utbyggingen. NRK har også kartlagt Oljefondets investeringer, som er på 10,32 milliarder kroner i fem selskaper som står bak byggingen.

Dakota Access Pipeline (DAPL) er kontroversielt fordi det frakter skiferolje i rørledning gjennom urfolksområder, olje som vil forårsake enorme klimagassutslipp når det forbrennes.

Standing Rock, jente oppe på biltaket

Før jul stoppet den daværende amerikanske presidenten Barack Obama utbyggingen av DAPL. Dette ble behørig feiret av aktivistene. Nå vil Donald Trump fullføre utbyggingen.

Foto: Reuters

Bankene har allerede blitt presset av aktivister som har oppfordret folk til å selge seg ut av institusjoner som finansierer prosjektet til 3,7 milliarder dollar, som er ledet av energioverføring Partners. Så langt har bankkontoer verdt $ 53 millioner blitt trukket tilbake som følge av motstanden mot DAPL, hevdes det i brevet.