NRK Meny
Normal

Flashmob med samisk vri – en protest mot DNB

Det er ikke så sjelden samer sitter og drikker kaffe i ring, men kanskje ikke like ofte på gulvet til en DNB-filial.

Samisk ungdom med en stille flashmob i solidaritet med urfolk på andre siden av Atlanteren.

VISER SIN STØTTE: Den samiske ungdomskonferansen i Trondheim bestemte seg for å gjennomføre en flashmob-oppvisning med egenart, som støtte til urfolkstammene i Nord Dakota.

– Dette er en stille aksjon mot DNB, sier Ulrika Louise Snowdon, som er en av initiativtakerne til at samisk ungdom tidligere i dag samlet seg i DNB-filialen på Trondheim Torg.

Ulrika Louise Snowdon på Trondheim Torg iført kofte

TOK INITIATIV: Ulrika Louise Snowdon sier at de ville ha en flashmob med mening.

Foto: Tor-Emil Schanche / NRK

Det norske ordtaket sier at «den som tier, han samtykker», mens i samisk kultur er det motsatt, dersom man ikke sier noe er man uenig.

I dette tilfellet var ungdommene i den samiske ungdomskonferansen i Trondheim imot DNB sitt engasjement i den omstridte amerikanske oljerørledningen Dakota Access Pipeline.

– Vi ville ta en flashmob, som har mening og betyr noe, forteller Snowdon.

samisk ungdom sitter i ring og drikker kaffe på gulvet til DNB-filialen i Trondheim

LAVVU-KAFFE: I lávvuen sitter man ofte i ring og drikker kaffe. Denne gangen ble kaffedrikkingen et uttrykk for misnøye med DNB.

Foto: Tor-Emil Schanche / NRK

Utbyggingen fortsetter

På onsdag ble det klart at utbyggingen av oljerøret vil fortsette, til tross for store protester både der byggingen tar sted, men også solidaritetsprotester verden over. Demonstrasjonene mot «The Black Snake», som er navnet urfolkene i Nord Dakota har gitt oljerørledningen, sies å være den største urfolksdemonstrasjonen i moderne tid.

Demonstrantene frykter for sine hellige områder og tilgangen til rent drikkevann. Kritikken har selskapene bak oljerørledningen avfeid som feil.

DNB er blant flere aktører som har penger i prosjektet. Til sammen har DNB, som NRK tidligere har vist, lånt til sammen 4,7 milliarder kroner til prosjektet. Et lån DNB tidligere har sagt at de vurderer å trekke dersom det strider imot bankens etiske retningslinjer.

DNB: – Vi er glade for engasjementet

Banken sier at det er flott at ungdommene engasjerer seg.

DNBs Even Westerveld i DNBs lokaler i Oslo

HOLDER FOKUS: Informasjonsdirektøren til DNB, Even Westerveld, sier at slike demonstrasjoner er med på å minne DNB på å holde fokus i saken.

Foto: Tor-Emil Schanche / NRK

– Det minner oss om det engasjementet som er der, både blant den samiske befolkningen, og blant andre deler av befolkningen. Det gjør at vi skjerper oss, og har fokus på å finne gode løsninger i denne saken, sier DNBs informasjonsdirektør Even Westerveld.

Ifølge informasjonsdirektøren var det ikke til sjenanse for de ansatte i filialen.

– Men vi vil jo helst at interessegrupper som skal demonstrere, gir oss et lite forvarsel slik at vi kan forberede våre ansatte, legger Westerveld til.

Sametingspresidenten demonstrerte sammen med ungdommen

Men en flashmob er aldri forventet, skal man tro Ulrika Snowdon.

Vibeke Larsen iført kofte i DNB sine lokaler

PRESIDENTEN MED: Sametingspresident Vibeke Larsen ble invitert med av ungdommene.

Foto: Dragan Cubrilo / NRK

– En flashmob er der alle plutselig dukker opp, og gjør noe som ikke er forventet, så når man er ferdig, så drar alle hver til sitt, forklarer hun.

Med seg hadde ungdommene fått sametingspresident Vibeke Larsen.

– Jeg var sammen med ungdommen og demonstrerte mot DNB sitt engasjement i «Black Snake» og Nord Dakota. Det er en grei måte å markere at ungdommen bryr seg om urfolk på andre siden av Atlanteren, mener sametingspresidenten.

Oljerører Dakota Access Pipeline på lang sandslette

DAKOTA ACCESS PIPELINE: Det er denne oljerørledningen de samiske ungdommene protesterte mot. En 1900 km lang ledning som skal pumpe millioner av liter olje per dag fra oljefeltet Bakken i USA.

Foto: Tom Stromme / AP