NRK Meny
Normal

– Trenger gruvedrift

Er reindrift viktigere enn gruvedrift? Er det plass til begge næringene? I kveld blir det debatt om dette på folkemøte i Kvalsund.

Folkemøtet på nett Sendingen starter klokken 19.30.

Knut Roger Hanssen
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Vi ønsker i utgangspunktet gruvedrift. Høyre kommer til å jobbe for at vi skal ha alternative arbeidsplasser. Det er vi nødt til for ellers forvitres våre samfunn fullstendig, sier Knut Roger Hanssen til NRK Sámi Radio.

Knut Roger Hanssen er toppkandidat for Høyre i valgkrets 2.

– I enkelte tilfeller må også reindrifta finne seg i å vise samfunnsansvar, sier han.

BAKGRUNN: Partiene om gruvedrift

BAKGRUNN: Partiene om reindrift

Folkemøte i Kvalsund

Torsdag kveld arrangerer NRK Sámi Radio folkemøte i Kvalsund i Finnmark. Der blir framtidig mineralvirksomhet og reindrift debattema.

Kvalsund har i løpet av de siste årene vært et av stedene hvor mineralselskapene har drevet omfattende letevirksomhet.

Det er dokumentert drivverdige forekomster i området, men reindrifta i området er svært skeptiske. Dette kan bety inngrep i områder som er viktige for reindrifta, og som er negative for dens eksistens.

– Nye inngrep vil resultere nye avviklinger i reindrifta. Dermed vil vi være inne i en utvikling som kan undergrave vår eksisten, sa Mikkel Nils Sara til NRK i mai 2008.

BAKGRUNN: Gull og mineraler

Truer ikke reindriftas eksistens

Hanssen er ikke overbevist om at det er reindrifta som må vike for andre næringer. Også i hans hjemkommune, Porsanger, har det vært omfattende letevirksomhet.

– Man kan heller spørre om det er andre næringer som må vike for reindrifta. Jeg tror neppe at en gruve i Porsanger kan true reindriftas eksistens.

Knut Roger Hanssen er overbevist om at det er mulig å komme fram til gode løsninger.

– Hvis man i utgangspunktet er konfliktorientert, så blir det konflikt. Men vi i Høyre er helt overbevist om at det er plass til begge næringene i vårt fylke.

LES OGSÅ: – Kultursnakk ødelegger

Høyretoppen mener grundig planlegging, dialog og forståelse for at fylket trenger flere næringer, er viktig.

– Reindrifta skal på lik linje andre næringer behandles som nettopp næring. Da er det viktig at også reindrifta opptrer seriøst. Det betyr at man ikke alltid kan få viljen sin, sier han.

Sendingen fra folkemøtet starter klokken 19.30 og varer fram til 21.00. Møtet er på Kvalsund kultur. Du kan høre den på DAB-radio og her på nrk.no/sami. Programleder er Thor Thrane.