Hopp til innhold

Partiene om gruvedrift

Dette sier partiene om gruvedrift og mineralvirksomhet.

Bergverk i Kvalsund
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Árja:

«At utbyggingsvirksomhet i samiske områder skal ta vesentlig hensyn til tradisjonelle samiske næringer, og at slik virksomhet skal komme til nytte for lokalbefolkningen».
«At vi ikke kun skal være råvareleverandører til andre land; mineralvirksomhet som ikke er til skade for samiske utmarksbrukere skal komme lokalbefolkningen til gode ved etablering av arbeidsplasser og tilføring av midler til kommunene.»

Arbeiderpartiet:

«Når det gjelder mineralleting og utvinning skal Sametinget og kommunene være med i beslutningsprosessen. Konsekvensanalyser bør foretas før undersøkelse, leting og utvinning finner sted. Målsettingen med mineralvirksomheten må være størst mulig lokal og regional verdiskaping.
Arbeiderpartiet vil legge vekt på at man skal samarbeide om løsninger, og ha arbeidsformer som skaper minst mulig uklarhet og konflikt. Derfor er det viktig at det snarest etableres forhandlingsordninger for bruk av undergrunnsressurser i samiske områder, slik dette prinsippet er utformet i artikkel 15, pkt. 2 i ILO-konvensjon nr. 169.»

Høyre:

«Høyre mener det er viktig at etablering og drift av gruver kan gjennomføres
i sameksistens med blant annet samiske næringer. Høyre vil sikre
at interessene til tradisjonelle samiske næringer blir ivaretatt i slike saker,
spesielt reindriften som er den mest arealavhengige av de tradisjonelle
næringene.»

Norske Samers Riksforbund:

«Vår utfordring er å bevisstgjøre hverandre om at vår bruk av naturen også kan utgjøre en trussel mot naturgrunnlaget for vår kultur. Kampen for samiske rettigheter til naturressursene skal ikke vinnes for at naturen skal tape. Det må tas hensyn til samiske interesser i alle typer lov- og planarbeid. Urfolk skal ikke fortrenges fra sine områder på grunn av utbygginger som har miljøødeleggende virkninger, for eksempel olje-, gass- og mineralutvinninger og vannkraftutbygginger.»

«vi samer skal gi aktivt samtykke i forhold til virksomhet som krever store arealinngrep i samiske områder«»

Samenes Folkeforbund:

«Samenes Folkeforbund vil arbeide for at jordbruk, jakt, fiske, reindrift og utnyttelse av utmark og naturrikdommer sikres, da disse fortsatt er grunnlaget for bosettingen i samiske områder, bygder og lokalsamfunn.«»

Senterpartiet:

«Senterpartiet mener det er viktig å sikre samene råderett over naturressursene i samiske områder. Gjennom lovverket må samiske rettigheter sikres gjennom sjølråderett over ressurser som fisk, jord, skog, mineraler, vannkraft, olje og gass.«»

«Senterpartiet mener det er viktig å sikre lokalbefolkningen i samiske områder råderett over grunn- og naturressursene. Lov om rettsforhold og forvaltning av grunn og naturressurser skal gi lokalbefolkningen eierskap til grunn, og myndighet til forvaltning av ressurser.»

Nordkalottfolket:

«Reindrifta har, som eneste samiske utmarksnæring, fått sterk beskyttelse og gode rammebetingelser gjennom eget lovverk. Dette er viktig og riktig. Men, enkelte deler av lovverket er i ubalanse med øvrig samisk næringsliv, og hindrer annen næring og utvikling i vesentlig grad.»

«Andre utmarksnæringer må gis samme rammebetingelser. Annen samisk og norsk næringsliv i nordområdene er også viktig for å opprettholde bosettingen. En bærekraftig næringsutvikling må være basert på nytenkning og modernisering, med miljø, økonomi og sosiale forhold som bærende elementer.»

Flyttsamelista:

«»reindrifta skal allerede i startfasen inkluderes i gruvedrift eller annen virksomhet sompå lang sikt er ødeleggende for naturen«»

Korte nyheter

  • Stor utstilling med urfolkskunstnere: «Urfolkshistorier» i Bergen

    På fredag åpner vi den gigantiske utstillingen «Urfolkshistorier» på Kode i Bergen.

    Det er trolig første gang i Europa at et museum presenterer en så stor kunstutstilling med og av urfolk.

    Kuratorene representerer urfolk i Mexico, Brazil, New Zealand, Sápmi/Norden, Australia, Peru og Canada.

    Utstillingen teller til sammen 300 verk, 170 kunstnere og dekker sju regioner i verden.

    Utstillingen åpner fredag 26. april.

    Utstillingen er svært politisk, og har en egen avdeling om urfolksaktivisme.

    – Disse kunstnernes arbeid reflekterer deres liv - og selv om det er fra ulike kanter av verden går noen tema som en rød tråd: miljøødeleggelse, overgrep, frihetskamp og kulturundertrykkelse – men også en enorm overflod og livsglede.

    – Flere av kunstverkene representerer en viktig motstemme mot et økende overforbruk og naturødeleggelse, sier kurator Irene Snarby.

    De samiske kunstnerne er blant annet Britta Marakatt-Labba, Joar Nango, Ingunn Utsi og Máret Ánne Sara.

    Alexander Luna, Maxima Acuña in Tragadero Grande in front of the Laguna Azul, 2012 (detalj).
    Foto: Pressebilde
  • Møtes til protest mot president Lula

    Tusenvis av urfolk samlet seg mandag i Brasils hovedstad Brasilia til starten av den 20. «Free Land Camp».

    Den ukelange årlige leiren for urfolk i Brasil vil i år fokusere på å protestere mot president Luiz Inácio Lula da Silvas uoppfylte løfter om å opprette reservater og utvise ulovlige gruvearbeidere og landtyver fra deres territorier.

    I forrige uke opprettet Lula to nye reservater i stedet for de seks hans regjering hadde lovet i år.

    Under kunngjøringen erkjente han at «noen av vennene våre» ville bli frustrerte.

    Urfolksprotest i Brasilia
    Foto: Dan Robert Larsen / NRK
  • Sámi festiválat Norggá buoremusaid gaskkas

    «Norske Kulturarrangører» organisašuvdna lea dál almmuhan evttohasaid oažžut lágideaddji bálkkašumiid jagi 2023 ovddas.

    Márkomeannu, Riddu Riđđu ja Sámi Beassášmárkanat leat evttohuvvon iešguđet surggiin.

    Sámi Beassášmárkanat gilvvohallet nammaduvvot «Dán jagáš festiválan».

    Festiválat Márkomeannu ja Riddu Riđđu lágideigga oktasaš doarjjakonseartta Fovse- sápmelaččaide ja -ákšunlisttaide Riikalávddis Oslos. Dainna konsearttain sáhttiba festiválat nammaduvvot Dán jagáš inspirašuvdnan.

    Márkomeannu lea maiddái finalistta Dán jagáš čalbmerávkaleapmi.

    Lubna Jaffrey åpnet Riddu Riđđu.
    Foto: Inga Maret Solberg Åhren / NRK