Hopp til innhold

Fiskeriministerens fagfolk slakter rapport

Vesentlige mangler. Ikke godt nok vurdert. Betydelig svakhet. Dette er noen av karakteristikkene Fiskeridirektoratet bruker om rapporten til et regjeringsoppnevnt utvalg.

Torskehoder

Fiskeridirektoratet har sagt sitt om Tveterås-utvalgets innstilling (illustrasjonsfoto).

Foto: Petter Strøm / NRK

Fisker Birgir Haukdal, Island

Den islandske fiskeren Birgir Haukdal advarer Norge.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

– Dette er absolutt crazy. Jeg håper Gud vil redde dere, sa den islandske fiskeren Birgir Haukdal (41) til NRK da han hørte om forslagene til Tveterås-utvalget.

Utvalget foreslo en rekke endringer av dagens fiskeripolitikk. Blant annet ønsket utvalget at sjømatindustrien skal kunne eie fiskebåter og fiskekvoter.

– Ikke vurdert godt nok

Fiskeridirektoratet bruker ikke like folkelige uttrykk som den islandske fiskeren i sin høringsuttalelse om forslagene til Sjømatindustriutvalget som er det offisielle navnet på utvalget. Men tilbakemeldingene til Fiskeridepartementet er entydige.

Torsdag publiserte direktoratet sitt svar på hjemmesiden (ekstern lenke). Fiskeridirektør Liv Holmefjord mener innstillingen er mangelfull på en del sentrale områder og peker på at utvalget ikke har vurdert konsekvensene av sine forslag til tiltak godt nok.

– Det er forslagene med stor og direkte betydning for fiskeflåten som gir størst grunnlag for diskusjon. Utvalgets flertallsforslag om endringer i deltakerloven og innretningen på strukturpolitikken for fiskeflåten er særlig kontroversielle, sier Holmefjord.

Elisabeth Aspaker

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H).

Foto: Vidar Gudvangen / NRK

Hun hevder at den betydelige liberaliseringen av strukturpolitikken som utvalget anbefaler, må forventes å ha meget store konsekvenser på relativt kort sikt for næringsstrukturen både på sjø og land.

– Det er en vesentlig svakhet at slike konsekvenser i liten grad er utredet og vurdert, sier fiskeridirektør Liv Holmefjord.

– Mangelfull analyse

Fiskeridirektoratet berører også politiske sider i sin høringsuttalelse.

– Utvalget evner heller ikke på en god måte å belyse hvordan fiskeripolitikken, og da spesielt den som angår fangstleddet, har utviklet seg de siste tiårene. En slik analyse ville gitt grunnlag for en mer åpen og konstruktiv diskusjon om hva som bør være de naturlige neste steg i utviklingen av norsk fiskerinæring, mener fiskeridirektøren.

Og videre sier hun:

– Utvalget peker på at en liberalisering av strukturpolitikken vil kapitalisere store deler av den potensielle ressursrenten fra fiskeriene. Det er en betydelig svakhet ved utvalgets innstilling at denne viktige og prinsipielle problemstillingen ikke er viet adskillig større oppmerksomhet.

– Bør avlyse forslagene

Leder i Stortingets næringskomite, Geir Pollestad (Sp) sier til NRK at fiskeriministeren snarest bør avlyse flere av forslagene fra Tveterås-utvalget.

– Det er en alvorlig kritikk mot et offentlig utvalg at flere av de mest kontroversielle rådene er mangelfullt utredet. Jeg deler kritikken fra direktoratet, og mener det vil være et eksperiment om fiskeriministeren nå snur opp ned på norsk fiskeripolitikk med bakgrunn i utvalgets utredning, sier Pollestad.

Han mener Sjømatindustriutvalget skaper stor usikkerhet i fiskerinæringen.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK