Professor Ragnar Tveterås som har ledet det regjeringsoppnevnte Sjømatindustriutvalget (også kalt Tveterås-utvalget) svarer på advarselen om å la fiskeindustrien få eie fiskebåter og fiskekvoter.
– Den norske fiskeindustrien må få mere frie tøyler til å organisere sin egen virksomhet, mener professor Ragnar Tveterås som har ledet Sjømatindustriutvalget.
Foto: Nils Henrik Måsø / NRK– Dette er
forslag, mener islandske småtbåtfiskere.Men Tveterås står på sitt:
– Island har ikke hatt råd til å tulle med fiskerinæringen. Derfor har vi noe å lære av Island, forklarer Tveterås.
Samtidig kommer han med følgende utfordring:
– Også kritikerne bør være ærlige på at vi ikke klarer å ta vare på alle samfunn og alle bedrifter langs den norske kysten. Det viser i hvert fall historien, slår professoren fast.
Retten til å eie fiskebåter og fiskekvoter i Norge har hittil vært forbeholdt aktive fiskere. Nå frykter de å tape hegemoniet til fiskeindustrien dersom forslaget fra utvalget går igjennom.
Medaljens bakside
Ordningen har styrket markedsadgangen til utlandet for den islandske fiskerinæringen. Men medaljen har også en bakside.
Knallhard konkurranse har ført til opphoping av fiskekvotene på stadig færre hender. Den største industrien, HB Grandi, eier ti trålere og disponerer alene 12 prosent av landets fiskekvoter. De er derfor ikke lenger avhengig av fisken fra småbåtfiskerne.
IKKE BARE KJEFT: – Heldigvis har vi også fått ros for det arbeidet vi har gjort, sier professor Ragnar Tveterås når han blar i avisbunken.
Foto: Nils Henrik Måsø / NRKSamtidig sliter tidligere fiskevær med arbeidsledighet og fraflytting.
Også Norge kan få den samme utviklinga dersom Tveterås-utvalgets forslag blir gjennomført, frykter kritikerne.
– Staus Quo er ingen løsning
Men professor Ragnar Tveterås mener at Norge ikke har noe valg.
– Status Quo er ingen løsning, spesielt ikke hvis Norge har som mål å være verdens beste sjømatprodusent. Men ikke alt trenger å bli blåkopi av den islandske fiskeripolitikken, forklarer Tveterås.
Tøff konkurranse, krevende kunder, høye lønnskostnader og usikker råvaretilgagn er de største utfordringene.
Får støtte fra Høyre
Høyres fiskeripolitisk talsmann, stortingsrepresentant Frank Bakke-Jensen, mener sammenligningen med Island er interessant.
– Det vil gi gass til sentralisering av fiskeindustrien og fiskekvoter på noen få hender dersom fiskeindustrien kan få eie sin egen flåte, mener stortingsrepresentant Ingrid Heggø (Ap).
Foto: Nils Henrik Måsø / NRK– Egen fiskeflåte gjør den islandske industrien mye mer i stand enn den norske, til å være på markedet 365 dager i året, svarer Bakke-Jensen.
Ap vil ikke ha kvotebaroner
Men Arbeiderpartiets fiskeripolitiske talskvinne, stortingsrepresentant Ingrid Heggø, er ikke like begeistret.
– De som sier at lykken er å bli som Island, må se hvordan det er blitt der. Kvotebaroner er et veldig riktig og godt uttrykk for Island, hevder Heggø.
Mehamn i Gamvik kommune i Øst-Finnmark har slitt med store utfordringer etter at Norway Seafoods la ned fiskebruket her.
Foto: Atle Markeng / NRK