NRK Meny
Normal

Island: – Dette kan skje også i Norge

Nå advarer også islandske myndigheter mot konsekvensene av å gi fiskeindustrien muligheten til å eie fiskebåter og fiskekvoter.

Den tidligere kapteinen Grétar Mar Jónsson fra Keflavik minnes tiden da småbåteiere klarte seg bra på Island. Det viser seg at Islands fiskeripolitikk som også vurderes å innføres i Norge har vært en katastrofe for bygdesamfunnene.

På Island var man ikke godt nok forberedt på konsekvensene av at kvotene kunne kjøpes av industrien.

Sjefdirektør Johann Gudmundsson på det islandske Fiskeridepartementet mener at Norge bør ta lærdom av de tabbene som Island gjorde da de innførte systemet i 1991.

– Vi ble kanskje tatt på senga og var ikke godt nok forberedt på de sosiale konsekvensene av vedtaket, forklarer Gudmundsson.

Sjefdirektør Johann Gudmundsson, Fiskeridepartementet, Island

Jeg har tillit til at Norge vi lære av de feilgrepene som Island har gjort, svarer sjefdirektør Johann Gudmundsson på det islandske fiskeridepartementet.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Mange småbåtfiskere er satt på land fordi de ikke klarer å konkurrere om fiskekvotene med fiskebruk som eier fiskebåter. Resultat er sterk sentralisering av fiskerinæringa, noe som har ført til krise i stadig flere bygdesamfunn.

– Det samme kan også skje i Norge, advarer Gudmundsson.

Men han vil ikke si at det er absolutt crazy - slik landets småtfiskere uttrykker det - hvis nordmenn innfører samme system.

Gudmundsson har stor tillit til at norske myndigheter har egne løsninger med forebyggende tiltak som kan hindre arbeidsledighet og fraflytting fra bygdene.

– Fisk er viktig eksportnæring for Island. På generelt grunnlag har det derfor vært nødvendig å la industrien få eie fiskebåter og disponere egne fiskekvoter, forklarer Gudmundsson.

– Trist for bygdene

Også tidligere kaptein, Grétar Mar Jónsson fra Keflavik, håper på at Norge tar lærdom av tabbene på Island.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Grétar Mar Jónsson, Keflavik

Grétar Mar Jónsson studerer båten som han har vært kaptein på.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Vi finner ham på båtmuseet i Keflavik. Han er en av de mange fiskere som har gitt opp. De fleste fiskebåtene er havnet på museet.

– Trist, sier han mens han vandrer i utstillingslokalet.

Jón Kristjánsson, Reykjavik studerer islandsk kart

Fiskeribiolog Jón Kristjánsson viser på kartet de kriserammede bygdene på Island.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Også fiskeribiolog Jón Kristjánsson fra Reykjavik løfter en advarende finger til Norge.

– Det islandske kvotesystemet har rett og slett vært en katastrofe for bygdesamfunnene. Systemet har ført til opphoping av kvoter. De store er blitt større mens de små er blitt mindre, forklarer Kristjánsson.

– Nødvendig for industrien

Men oppfatningen er annerledes på fiskeindustriens fellesforbund, Fisheries Iceland.

– Grepet som myndighetene gjorde på 1990-tallet, har rett og slett vært nødvendig for den islandske eksportnæringen, forklarer leder Kolbeinn Árnason.

Ifølge ham ville den islandske fiskeindustrien vært lite konkurransedyktig på verdensmarkedet dersom de ikke hadde fått lov til å eie egne fisketrålere.

Kolbeinn Árnason, leder for Fisheries Iceland

NØDVENDIG TILTAK: Leder Kolbeinn Árnason i Fisheries Iceland mener det er nødvendig for industrien å eie sin egen fiskeflåte hvis de skal være konkurransedyktige på verdensmarkedet.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Derfor har jeg stor forståelse for at også Norge vurderer samme system, sier Kolbeinn Árnason.

Den samme oppfatningen har også stortingsrepresentant Frank Bakke-Jensen.

– Vi bør ta lærdom av det tette samarbeidet som den islanske flåten har med fiskeindustrien.

Fiskebåt på Island

Knallhard konkurranse med fiskeindustrien om fiskekvoter, har ført til at mange islandske småbåtfiskere er kastet på land.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK