Hopp til innhold

Får stjernehjelp fra Guns N`Roses

Den samiske rockeartisten Lasse Johnsen Kvernmo (31) alias «Sáivu» får hjelp av Guns N` Roses til å utgi sin første plate.

Richard Fortus og Lasse Kvernmo

Guns N`Roses gitarist Richard Fortus og Lasse Kvernmo.

Foto: Ođđasat / NRK

Axl Rose og Richard Fortus på scenen i Bergen 31. mai 2010

Axl Rose og Richard Fortus på scenen i Bergen.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Det verdenskjente amerikanske rockebandet Guns N` Roses har tatt den unge samiske artisten Lasse Johnsen Kvernmo fra Karasjok/Tromsø under sine vinger. Det betyr at bandet vil hjelpe ham i studio, med produksjonen av den kommende CD-plata, utgivelsen og promoteringen av skiva.

– Snart reiser jeg til USA for å ta meg av noen praktiske saker. Vi skal blant annet gjøre ferdig opptakene og forhåpentligvis er den nye plata klar for utgivelse i løpet av januar neste år, håper Kvernmo.

Allerede i to år har unge Kvernmo samarbeidet med Guns N` Roses-gitarist Richard Fortus. Så langt har dette samarbeidet ført til utgivelse av en digital EP i november 2010, som ble anbefalt av Guns N`Roses både på Facebook og Twitter . 2. oktober i år kom singelen «Goodbye» , som er en forsmak på debutalbumet «Iron Curtain».

– Under oppholdet i USA skal vi også «skyte» musikkvideo og besøke Guns N` Roses. Dette er noe jeg virkelig gleder meg til, sier Kvernmo.

– Åpner lukkede dører

Richard Fortus har siden 2002 spilt i Guns N' Roses. Han har besøkt Norge flere ganger både med Guns N' Roses og sin samiske kompanjong Lasse Johnsen Kvernmo. I 2010 gjorde han og nordmannen sin til nå eneste konsert på Midnattsrocken i Lakselv i Finnmark.

Samisk/amerikansk rockeduo

Lasse Johnsen Kvernmo og Richard Fortus.

Foto: saivumusic.com

– Jeg falt for det sterke låtmaterialet hans. Der og da bestemte jeg meg for at dette ville jeg si ja til. Han har sterke og unike rockesanger av høy kvalitet. Jeg får mange demoer tilsendt, og dette er egentlig første gang jeg sier ja til denne typen samarbeid, sier Richard Fortus til NRK.

Kvernmo sier at samarbeidet med Fortus og resten av Guns N`Roses betyr mye for ham som artist og for mulighetene til å nå frem til publikum.

– Richard er med på å åpne dører som vanligvis ville har vært stengt for meg. Han har et stort navn og Guns N`Roses har selvsagt også fortsatt et stort navn. Å ha disse i ryggen betyr i praksis at jeg vil få tid til å jobbe med musikken min. Richard er i tillegg veldig flink til å skrive låter. Dette er til stor hjelp for meg, sier Kvernmo.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Den samiske rockeren sier at det er en ren tilfeldighet at han har blitt å jobbe med musikk i nettopp USA.

– Jeg tror ikke jeg selv valgte så aktivt å jobbe med musikk i USA. Det skjedde bare ved en tilfeldighet da jeg gikk på skole der borte. Da ble den kunstneriske siden av meg født. Jeg har aldri tenkt at det må skje i USA eller at Sápmi ikke er bra nok. Det var bare slik at musikken min ble født der borte, forklarer Kvernmo.

– Vanskelig å definere det samiske

Prosjektet bærer navnet Sáivu - et ord fra samisk mytologi. Sáivu regnes som et tilholdssted for døde forfedre. Der alt er større, vakrere og bedre enn i de levendes verden.

Alle tekstene i sangene er imidlertid på engelsk. Kvernmo tror likevel at det samiske på en måte skal komme frem i musikken hans, men han er i tvil om hvordan man skal definere det samiske.

Lasse Johnsen Kvernmo

Lasse Johnsen Kvernmo ved miksebordet i et utested i Tromsø.

Foto: Juliane Kravik / NRK

– Jeg tror ikke norske musikere klarer å gi en god definisjon på hva det samiske er innen musikken. Jeg tror heller ikke norske musikere bryr seg mer om dette enn det amerikanske musikere gjør. Amerikanske rockere jobber nemlig veldig grundig og setter seg dypt inn i saker og ting før de starter arbeidet med et nytt prosjekt, forklarer Kvernmo.

Han sier at grundighet er kjennetegnet for amerikanske musikere.

– Når amerikanske musikere skal jobbe sammen med en samisk artist, så leser de samisk historie for at de skal kunne forstå hva det dreier seg om. Alle jeg jobber sammen med i dette prosjektet vet en god del om samisk historie, språk, tradisjoner og lignende. Noe lignende tror jeg ikke skjer i den norske musikkverden, tror Kvernmo.

– Flere spillejobber i Norge

Det er ikke helt usannsynlig at Richard Fortus blir å ha flere spillejobber i Norge sammen med Sáivu.

Skrur på mixer
Foto: Ođđasat / NRK

– Vi blir etter all sannsynlighet å ha en liten turnè i Sápmi på nyåret etter at den nye plata er gitt ut. Da vil trolig Richard også komme hit og delta i hele turnèen, tror Kvernmo.

Hvordan forhåpninger har du til den nye plata?

– Jeg håper at plata vil være en god start for Sáivu. EPen var på en måte et prøve-prosjekt. Låtmaterialet her var ikke helt ferdig og ikke helt slik vi vil ha det. Richard har også gitt mer av seg selv under arbeidet med den kommende plata enn han tidligere har gjort under samarbeidet med meg. Nå har han mye større innflytelse på sluttproduktet enn det han hadde tidligere, forklarer Kvernmo.

Sáivu, Lasse Johnsen Kvernmo

Sáivu med gitarist Richard Fortus under Midnattsrocken 2010.

Foto: Ođđasat / NRK

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK