NRK Meny
Normal

Ny samisk rocker scenebuterer

Han har spilt inn plate i USA og kaller seg for "Viddas nye store helt". Nå lover han en musikalsk sjokkdebut på scenen under Påskefestivalen i Karasjok.

Vokalist og låtskriver i gruppa "Sáivu", Lasse Johnsen Kvernmo.

Vokalist og låtskriver i gruppa 'Sáivu', Lasse Johnsen Kvernmo.

Foto: Knut Åserud

Karasjok kommer snart til å få en ny rockehelt, i allefall hvis vi skal tro på forhåndsomtalen til påskeaftenens rockekonsert på Karasjok samfunnshus med rockegruppa "Sáivu".

Vokalisten og låtskriveren, Lasse Johnsen Kvernmo (28), lover en sjokkdebut.

Spilt inn plate i USA

Kvernmo har allerede i flere år syslet med musikk, men det er først i forbindelse med Påskefestivalen i Karasjok at publikum får både se og høre hva gutten har holdt på med.

Sáivu, eller Lasse Johnsen Kvernmo (28) som han er døpt, reiste til Statene for å bli pilot, men kom hjem med både flysertifikat for kommersiell luftfart og det californisk-samiske rockealbumet ”Seven”. Dette albumet spilt inn med noen av vestkystens råeste rockemusikere og produsenter.

Den samiske rockeren er født i Tromsø og oppvokst på vidda i Karasjok. Den ikke helt blyge mannen mener selv at han er det neste store navnet fra Sápmi, men i motsetning til storheter som Mari Boine og Áillohaš (Nils-Aslak Valkeapää), står Saivu godt plassert irockens verden.

Plata, som allerede er ferdigmikset, er imidlertid ennå ikke gitt ut på grunn av blant annet en tom sparekonto.

Opplevd mye i USA

Tiden i Statene ble fordelt mellom Myrtle Beach i South Carolina, der flyskolen lå, og Los Angeles og Memphis, der betraktelig større muligheter skulle åpenbare seg.

Sáivu oppdaget raskt at musikken hadde begynt å oppta ham mer enn flyskolen i perioder. Mellom flytimene kjørte han rundt på Myrtle Beach, i ren Elvis- og Johnny Cash-stil, og lette etter musikere og billige platestudioer. En av de første medmusikantene var en speedfreaker som på 80-tallet spilte i et band som hadde varmet opp for Yngvie Malmsteen.

Ben Grosse

Ben Grosse.

Foto: Promobilde

De første tre låtene Sáivu skulle spille inn, til den nette sum av 500 dollar, ble gjort i et platestudio han raskt omdøpte til Shit Note. Alt dette skulle imidlertid endre seg til det bedre for rockeren fra Sápmi.

I Los Angeles kom han nemlig i kontakt med navn som Richard Fortus,
mest kjent som gitarist i Guns N`Roses, den Grammy-vinnende
produsenten Skid Mills (Daughtry, Sick Puppies, Saving Abel), nok en superprodusent i Ben Grosse (Filter, Sevendust, Fuel, Marilyn Manson, Ben Folds), og trommeslager i Henry Rollins Band, Matt Tecu.

Med slike musikere og produsenter på plata "Seven", har resultatet blitt akkurat så oppsiktsvekkende bra som man forvente, skryter Lasse Johnsen Kvernmo av musikken sin. Hvis du ikke tror det: Sjekk det ut selv!