Hopp til innhold

Sáivu stiller med stjernegitarist

Det samiske rockehåpet Lasse Johnsen Kvernmo alias Sáivu opptrer sammen med gitaristen i Guns`n Roses på Midnattsrocken i Lakselv.

Richard Fortus, Matt Tecu og Lasse Johnsen Kvernmo.

Richard Fortus, Matt Tecu og Lasse Johnsen Kvernmo alias Sáivu.

Foto: Knut Åserud / Pressebilde

Historien om Lasse Johnsen Kvernmo (28) er spesiell. Gutten med bakgrunn fra Tromsø og Karasjok reiste i 2003 til USA for å bli pilot. Endel år senere kom han hjem som Sáivu - med både flysertifikat og et album i bagasjen.

Med seg på lasset til Brennelvneset og Midnattsrocken har han gitaristen fra Guns´n Roses, Richard Fortus.

Prime Time spilletid

Midnattsrockens bookingansvarlig, Stig Grøtta, er ikke i tvil om at de nå har signert et spennende band. Så sikker er han på at dette kan bli en opplevelse for publikum, er det faktum at Sáivu har fått Prime Time spilletid på festivalen - det vil si en av festivalens beste spilletider.

Lasse Johnsen Kvernmo alias Sáivu.
Foto: Carl Gøran Larsson / Pressebilde

– Ikke minst det faktum at Richard Fortus har så stor tro på Sáivu at han tar turen over "Dammen" og videre opp til "Nordpolen", bør vitne om at dette er en artist publikum absolutt bør rette blikket mot, sier Grøtta.

Kvernmo har spilt inn og fått mikset sitt debutalbum "Sáivu" i USA. Denne plata vil bli utgitt om ikke så lenge. Med seg i studio hadde han blant annet Guns´n Roses gitarist Richard Fortus. I tillegg har den unge samiske rockeren under innspillingen av plata samarbeidet med den Grammy-vinnende produsenten Skid Mills, hans kollega Ben Grosse og trommeslager Matt Tecu i Henry Rollins Band.

– Et så godt debutalbum som "Saivu" er en sjelden vare i dette gamet, sier Grøtta som videre forteller at Sáivu absolutt burde stått på flesteparten av festivalscenene i Norge denne sommeren.

Korte nyheter

 • Frp vil stramme inn reglene på Stortinget

  Fremskrittspartiet mener Rødt har misbrukt retten til å invitere gjester inn på Stortinget.

  Nå vil lederen av justiskomiteen straffe stortingspolitikere som ikke følger reglene, skriver Dagbladet.

  Onsdag 11. oktober satte samiske Fosen-aktivister seg ned på det blanke steingulvet i vandrehallen. De nektet å flytte seg og ble sittende og joike til seint på kveld.

  Opptrinnet fikk stor oppmerksomhet, og var et brudd på Stortingets regler for besøk. Til slutt måtte politiet bære dem bort.

  – Stortinget er Norges viktigste demokratiske arena. Det er ikke greit å gjøre Stortinget til slagmark for politisk aktivisme, sier leder i justiskomiteen Per-Willy Amundsen (Frp).

  Han vil nå ha tiltak for å forhindre at noe liknende skal skje igjen.

  Fosen-aktivister i Stortinget
  Foto: Alf Simensen / Alf Simensen
 • Svensk selskap har kjøpt opp Sydvaranger Mining AS

  Det svenske selskapet Grangex AB har i dag inngått en avtale om å kjøpe Sydvaranger Mining AS fra Orion for 33 millioner amerikanske dollar. De overtar vedlikeholdet av gruven 1. januar. Det skriver Sør-Varanger Avis.

  Grangex har i dag har inngått en betinget salgs- og kjøpsavtale med OMF Fund II H Ltd (Orion) for oppkjøp av 100 prosent av aksjekapitalen og aksjonærlånene til Sydvaranger Gruve AS. Det skriver de i en pressemelding.

  Administrerende direktør i Grangex, Christer Lindqvist er glad for å lede dette banebrytende nordiske samarbeidet i en av Norges viktigste regioner på et avgjørende tidspunkt i Europas søken etter å bli selvhjulpen når det gjelder mineraler.

  Da Lindqvist besøkte Sydvaranger i sommer sa han at de vil være først i verden med å ta i bruk helt nye metoder i jernmalmproduksjon, og at Sydvaranger stod øverst på ønskelista, på grunn av den rene malmen og mulighetene som lå i det.

  Ordfører Magnus Mæland (H) er fornøyd.

  – Dette var veldig hyggelige nyheter. Jeg ønsker de nye eierne hjertelig velkommen, sier Mæland (H).

  Sydvaranger gruve.
  Foto: Frida Ravna Rømo / NRK
 • UNN gjenopptar tilbud om tidlig ultralyd

  UNN gjenopptar tilbudet om tidlig ultralyd fra første uke i 2024, opplyser UNN.

  Det er et frivillig tilbud som tilbys til gravide i uke 12 i svangerskapet i Tromsø, Harstad og Narvik ved UNN.

  Tilbudet ble midlertidig stanset i juni. Årsaken var mangel på ultralydjordmødre, ifølge UNN.

  – Vi mangler fortsatt ultralydjordmødre, men har utdannet flere leger for å utføre disse oppgavene. Vi kan derfor igjen innkalle til tidlig ultralyd når vi mottar henvisning til den vanlige rutineultralyden i uke 17-19, sier avdelingsleder Ingard Nilsen på Kvinneklinikken.