NRK Meny
Normal

Satser stort "over dammen"

11 rykende ferske rockelåter er nå ferdigmikset og mastret hos noen av de mest profilerte plateprodusentene i verden.

Lasse Johnsen Kvernmo
Foto: Selvportrett

– Jeg måtte jo reise til USA for å lage denne plata fordi det ikke finnes gode nok produsenter i Norge. I Amerika derimot er de veldig flinke, sier Lasse Johnsen Kvernmo spøkefullt.

Han legger til at han reiste over "Dammen" rett og slett fordi han hadde lyst til å jobbe sammen med de beste av de beste i bransjen.

Det nye samiske rockehåpet er oppvokst i Karasjok, men bor for tiden i Tromsø.

HØR: Sáivu - "Seven" på MySpace (ekstern lenke)

Et prosjekt til 600.000 kroner

En tankefull Lasse Johnse Kvernmo.
Foto: Privat foto

Gruppa si har rockeren fra Karasjok kalt for "Sáivu". Ifølge Várjjat Sámi Musea/Varanger Samiske Museum sin nettside saivu.com kan ordet bety forskjellige ting, men knyttes ofte til en annen verden og de vesenene som har tilhold der.

Plata har ennå ikke fått en tittel.

De elleve låtene på den nye plata er spillt inn i 747 Studio i Memphis, Lake Fever Studio i Nashville og The Mix Room i Los Angeles. Hele prosjektet har til nå kostet cirka 600.000 kroner.

Av dette har AronsenMonsen Invest i Tromsø investert tilsammen 530.000 kroner. I tillegg kommer offentlig støtte på 60.000 kroner.

– Jeg vet ennå ikke hva det gjenstående arbeidet vil koste. Men produksjon av musikkvideo, markedsføring og turne vil jeg tippe vil komme på rundt 1,5 millioner kroner, anslår den håpefulle rockeren.

Plata ble nylig ferdig mastret, men det er ennå uklart når det blir utgivelse.

– Jeg har jobbet med dette prosjektet i de siste fem årene. Derfor har jeg en merkelig følelse når jeg har nådd så langt. Tomhet, men også forventning, sier Lasse Johnsen Kvernmo.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

En av teknikerne under opptak av musikken.

En av teknikerne under opptak av musikken.

Foto: Lasse Johnsen Kvernmo

Kjente produsenter

Kvernmo sier at musikalsk sett er hans store forbilder blant annet Sound Garden, Guns `n Roses, OMD, Led Zeppelin og Aha. Sin egen musikk beskriver han som amerikansk vestkystrock med en samisk twist.

– Selv om musikken er spillt inn og produsert i Amerika så kan man jo fortsatt merke en viss samisk DNA på denne musikken, forklarer Lasse.

Ben Grosse

Ben Grosse

Foto: Promobilde

Produsenter er Skidd Mills og Ben Grosse. Plata er også mikset av Ben Grosse. Ben Grosse har i sitt lange produsentliv vært involvert i de største musikkproduksjonene i verden, blant annet Madonna og Velvet Revolver. Skid Mills har blant annet produsert 12 Stones, Saving Abel, ZZ Top, Saliva og Sick Puppies.

Mastringen er gjort av Ted Jensen ved Sterling Sound i New York. Han har produsert store rockegrupper helt siden 1960-tallet. Han har blant annet produsert Metallicas musikk.

På plata har Lasse Johnsen Kvernmo hovedvokal. På gitar finner vi den kjente studiomusikeren Richard Fortus, som spiller med Guns `n Roses og har blant annet jobbet med Riannah og Christina Aguilera. På trommer er Michael MacManus, som blant annet har spilt i Twelve Stones. All programmering og bass er utført av Skid Mills.

Fra miksingen av plata til Lasse Johnsen Kvernmo.

Fra miksingen av plata.

Foto: Lasse Johnsen Kvernmo

– Hovedmarkedet for plata er Norge og USA, men det er jo selvsagt umulig å si hvem denne plata er laget for. Det er nemlig ikke enkelt å bare si at man lager musikk til for eksempel det tyske markdet, til folk i Karasjok eller det finske markedet for den saks skyld, forklarer Lasse Johnsen Kvernmo.