NRK Meny
Normal

Får ikke kjøpt samiske lærebøker

Man får ikke lenger kjøpt lærebøker i bokhandler i Norge lenger etter at Sametinget kjøpte bokberget. Dette fører til en forverret læreboksituasjon på svensk og finsk side av Sápmi.

Samiske bøker
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Samiske skoler i Sverige og Finland får ikke lenger kjøpe de lærebøkene de vil fra forlaget Davvi Girji.

Sametinget i Norge har kjøpt 249 titler, som de gir bort til alle samiske barnehager og grunnskoler i Norge. Sametinget eier disse bøkene nå.

Skuffet

Marit Anne Allas fra Jukkasjärvi i Sverige, måtte skuffet returnere uten skolebøker fordi bokhandelen i Kautokeino ikke får selge disse bøkene.

– Jeg kom til Kautokeino for å kjøpe lærebøker og dro selvfølgelig til bokhandelen, men så hørte jeg at vi ikke får kjøpt lærebøker fordi de skal til grunnskoler i Norge. Jeg måtte dra hjem igjen uten bøker.

– Hvordan synes du det er?

– Det er veldig dårlig. Det finnes ikke så mange samiske lærebøker. Vi må bruke lærebøkene som finnes. Det hadde vært gode bøker for oss også, om vi hadde fått brukt dem.

Sametinget bestemmer

Allas var også innom Sametinget før hun ga opp.

– Jeg var der en tur, men de sa at de ikke kan gjøre noe fordi de har gjort en avtale med forlaget. De holdt på å jobbe med saken, men saken er ikke løst.

Det var forrige sommer at Sametinget kjøpte 249 titler som var i forlaget Davvi Girjis lager.

Avtalen gikk ut på at Sametinget bestemmer hvem som får bøkene. De ga bøkene gratis til grunnskoler og barnehager i Norge. Det førte også til at man ikke lenger får kjøpt titlene i bokhandler.

Bokhandelen i Karasjok Kara Libris bekrefter at de ikke lenger får selge disse bøkene.

Lover å ordne opp

Bjarne Store Jakobsen

Politisk rådgiver i Sametinget Bjarne Store-Jakobsen lover å ordne opp, slik at alle skal få kjøpe bøker.

Foto: Sara Beate Eira / NRK

Politisk rådgiver i Sametinget Bjarne Store-Jakobsen lover å ordne opp, slik at alle skal få kjøpe bøker.

– Det er beklagelig at de ikke fikk bøkene, men vi har en dialog både med Davvi Girji og andre forlag. Vi skal finne en løsning på dette slik at samiske elever også i Finland, Sverige og Russland skal få benyttet disse bøkene. Men det er også sånn at vi har kjøpt bøkene til samiske skoler i Norge og de prioriteres.