NRK Meny
Normal

Ministeren vil ha raskere produksjon

Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell vil se nærmere på hvem som skal ha ansvaret for produksjon av samiske læremidler.

Bård Vegar Solhjell, kunnskapsminister
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

- Vi er i dialog med Sametinget om hvordan vi kan samarbeide for å gjøre læremiddelsituasjonen for samiske elever bedre. Vi vil se på ansvarsfordelingen for produksjonen av læremidler, og hvordan produksjonen kan gå raskere og bli mer effektiv, sier statsråden.

Spurte ministeren

Stortingsrepresentant Vera Lysklætt (V) fra Karasjok har i løpet av en uke utfordret både statsministeren og kunnskapsministeren.

Vera Lysklætt, (V)

Vera Lysklætt (V).

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Lysklætt som selv er lærer, viste i spørsmålet til Solhjell, at det finnes rundt 150.000 nye og ferdigproduserte samiske lærebøker på ulike forlagslager.

- Dette skjer samtidig med at det er en stor mangel på lærebøker i den samiske skolen. Hva vil statsråden gjøre slik at disse kan bli tatt ibruk av elever og lærere over hele landet som sårt trenger disse læremidlene i undervisningen, spurte finnmarksrepresentanten.

- Forventer at loven følges

- Jeg skal be Utdanningsdirektoratet be Fylkesmannen se nærmere på saken, svarte Solhjell (SV).

I svaret ellers viser kunnskapsministeren til opplæringsloven som sier at skolene skal ha tilgang til nødvendige læremidler. Videre sier loven at kommunen, fylkeskommunen og skoleeieren har ansvaret for at kravene i loven følges.

- De nødvendige ressursene skal stilles til disposisjon som er nødvendig for at kravene blir oppfyllt. Jeg forventer at skoleeier følger loven, sier Solhjell.