Barn i Colombia tørster ihjel

I det nordlige Colombia har det ikke regnet på to år. Hittil i år har 15 barn fra urfolkssamfunn dødd på grunn av den ekstreme tørken.

Ekstrem tørke i Colombia fører til barnedød

Det har vært ekstrem tørke lengst nord i Colombia i lang tid. Flere barn har dødd som følge av mangel på drikkevann. Dette barnet tilhørende Wayuu-folket henter vann fra en av tankene som ennå ikke er tom.

Foto: STR / Epa

Minst 15 barn fra urfolkssamfunn har dødd i delstaten La Guajira nordøst i Colombia i Sør-Amerika på grunn av ekstrem tørke, melder avisa Colombia Reports.

Jorge Armando Otálora Gómez, ombudsmann i Colombia (Defensoría del Pueblo på spansk, red. anm.) besøkte for litt over en uke siden urfolksområdene lengst nord i landet som grenser til Venezuela.

Gómez rapporterer om en humanitær katastrofe der tusenvis av mennesker nå lider på grunn av tørken som herjer i området. Spesielt barn lider av underernæring og ulike sykdommer knyttet til uhygienske vannkilder og mangel på rent drikkevann.

– Gruvedrifta tar vannet

I tillegg til tørke som følge av værfenomenet El Niño , sier urfolkene i området at kullutvinningen sluker det meste av de vannressursene de har igjen, melder TV-nyhetsstasjonen teleSUR. Det som blir igjen er ubrukelig.

– Alt vannet vi har igjen er forurenset av gruveutslippene. Det er ikke egnet som drikkevann eller til matlaging, sier Luis Alberto Puchaina fra Wayuu-folket.

Den mektige elva Rancheria er nå bare en sanddynge.

– Jeg gråter hver gang jeg ser den tørrlagte elva som nå ser ut som en enorm sandvei. Den har vært tørr i 4-5 måneder, normalt ville den blitt fylt opp igjen etter bare kort tid, sier Maria Piaya, representant for Wayuu-folket i La Guajira.

Regjeringen i Colombia avviser at gruvenæringen har noe skyld i vannmangelen, og peker på El Niño som hovedårsak.

40.000 underernærte barn

Delstaten La Guajira er blant landets fattigste, der flesteparten av innbyggerne er urfolk. Minst 65 prosent av menneskene her bor i tørre ørkenlignende områder uten umiddelbar tilgang på rent drikkevann. Nærmere 40.000 barn i de største kommunene i delstaten er underernært på grunn av usikker mat- og vannsitusjon.

I en rapport fra 2011 fra IDEAM (Institute of Hydrology, Meteorology and Environmental studies) slås det fast at vannressursene i landet er svært ujevnt fordelt, der 80 prosent av befolkningen bor i områder uten tilgang til vann.

Frykter store mørketall

Ekstrem tørke i Colombia

Denne Wayuu-kvinnen i Uribia i La Guajira samler vann fra et lite vannhull. Ekstrem tørke har ført til at elver har tørket inn og brønnene er tomme.

Foto: STR / Epa

Tallet på antall døde barn i disse områdene kan være langt høyere enn de hittil rapportere 15, da urfolkssamfunnene ofte begraver sine barn uten å melde ifra om dødsfallet til myndighetene, uttaler helsemyndighetene til lokale medier.

Offisielle tall viser at det i løpet av de siste seks årene har dødd nærmere 300 barn i det nordlige Colombia på grunn av sult og underernæring.

Ombud Jorge Armando Otálora Gómez ber nå regjeringen om å bygge demninger og vannmagasiner for å trygge vannsituasjonen for urfolkene, samt styrke leveransen av mat og kosttilskudd til den nordlige delstaten.

Ekstrem tørke i to

Regjeringen har bygget flere hundre brønner i de nordligste urfolksområdene, men de fleste er nå tomme da det ikke har vært noe nedbør de siste to årene.

De brønnene som ennå har noe vann er uhygieniske og uegnet som drikkevann. Barn og eldre har blitt syke av å drikke det skitne vannet, og diaré og oppkast blir fort livsfarlig for de som allerede er underernært.

Lastebiler fullastet med vann har kjørt ut vannforsyninger til urfolksområdene, men da det er svært store avstander med dårlig veistandard, tar kjøreturen lang tid. Behovet er også så stort at lastebilene går tomme før de rekker å komme til de mest avsidesliggende områdene, melder ombudsmannen.

Ifølge offisielle tall har også urfolkssamfunnene mistet mer enn 7000 kveg de siste tre månedene som følge av tørken. Ombudsmannen kaller situasjonen for en humanitær krise og ber myndighetene ta grep med å bygge kanaler fra eksisterende vannkilder slik at de 15 urfolkskommunene lettere får tilgang på rent vann.