NRK Meny
Normal

Balto Ap-toppkandidat likevel?

Først kom beskjeden om at Marianne Balto forlater Sametinget. Nå ber lokallaget i Tana henne om å revurdere avgjørelsen sin.

Bilde

Marianne Balto har blitt bedt om å tenke seg om av Per Ivar Henriksen.

Foto: Kenneth Hætta/Sametinget (montasje)

– Vi ønsker en presidentkandidat fra Finnmark. Steinar har nå takket nei, og Marianne var vårt førstevalg fra begynnelsen av, og derfor har vi bedt henne om å tenke seg om en gang til.

Det sier sekretær Per Ivar Henriksen for Tana Arbeiderparti.

Etter at det ble klart at Steinar Pedersen takker nei til å stille som førstekandidat fra Østre valgkrets til sametingsvalget neste år, ser Tana Arbeiderparti seg nødt til å se seg om etter andre kandidater fra Tana til denne plassen. Derfor har de bedt Marianne Balto om å revurdere sitt syn om ikke å stille til sametingsvalget.

– Marianne har ikke avvist vårt spørsmål, men bedt om å få tenke litt over saken – og det aksepterer vi, selvfølgelig, sier Henriksen.

Per Ivar Henriksen sier at selv om de internt i partiet ikke har vedtatt at en kommende sametingspresident må snakke samisk, så har det vært ønskelig for Tana Ap da de er en samiskspråklig kommune.

– Har fått støtte fra folk og i partiet

Sametingsrådsmedlem Marianne Balto bekrefter overfor NRK at hun nå skal tenke seg om. For bare tre uker siden slapp hun nyheten om at hun forlater Sametinget etter denne perioden og at hun ikke ønsker å bli renominert.

Hun sier til NRK at hun er glad for at Tana Ap har tiltro til henne og at de ønsker henne som sin førstekandidat.

– Jeg ønsker å vise respekt for deres ønske og derfor har jeg gått med på å vurdere saken på nytt igjen. Vi hadde nettopp samepolitisk konferanse og både da og de siste dagene har jeg fått spørsmål om jeg ikke skal revurdere. Jeg opplever at det er stor interesse for dette.

– Men hvorfor ønsker du å revurdere avgjørelsen din?

– Det er fordi Tana Ap har bedt meg om å seriøst vurdere det på nytt. Det er også mange av velgerne som har bedt meg om det samme, og derfor vil jeg nå bruke de kommende dagene til å tenke over saken før jeg vil komme med en avgjørelse.

Marianne Balto kan ennå ikke si noe om når det blir.

Desperate?

Ravdna Buljo Gaup

Nyhetsredaktør Rávdná Buljo Gaup sier det blir spennende å følge med på prosessen videre.

Foto: NRK

Nyhetsredaktør Rávdná Buljo Gaup i NRK Sápmi sier at dette er en direkte konsekvens av at Steinar Pedersen ikke vil inn i samepolitikken, og at dette viser hvor rotete situasjonen er i same-Ap.

– Det fremstår som veldig klart at de nå fremmer Balto på nytt fordi de ikke ønsker Willy Ørnebakk som president, det er en desperat hast med å finne motkandidater. Det sier noe om den tilstanden som nå råder i Arbeiderpartiet på Sametinget, de klarer ikke å enes og samles om en kandidat, sier hun.

KOMMENTAR: Kaos i same-Ap

Rávdná Buljo Gaup sier at dette også viser at same-Ap ikke har en strategi for hvordan de skal vinne valget og hvordan de skal sikre seg presidentvervet.

Du har sagt tidligere at Marianne Balto ikke nødvendigvis har nok støtte for å bli president. Balto viser selv til en støtte som hun opplevde på den samepolitiske konferansen sist helg. Hva er det som har skjedd der?

– Det har nok blitt veldig tydelig at det bare er en presidenkandidat og det er Willy Ørnebakk. Nå må de som ikke ønsker han som president, finne en kandidat som virkelig kan konkurrere med han. Og Marianne Balto er en slik kandidat.

– For mange kokker

Det har ennå ikke vært nominasjoner i Østre valgkrets, og nyhetsredaktør Rávdná Buljo Gaup sier at det kan bli interne kamper om maktposisjonene. Likevel er det avgjørende i saken om hvem partiet mener er best egnet til å samle partiet og også vinne valget.

– Jeg er ikke sikker på om de klarer å enes om en kandidat. Det blir spennende å se hva Balto nå gjør. Hun er ikke en nybegynner i politikken og hun frykter nok ikke stormen om den kommer. Hun har sagt at det er for mange kokker involvert i presidentspørsmålet og de mange kokkene styrer fremdeles.

– Hva vil være avgjørende for Baltos beslutning nå tror du?

– Jeg tror at hun vil ha en form for garanti, at de ulike kretsene vil gå inn for å støtte henne som kandidat. Det er naturlig for enhver politiker å sondere terrenget om hvor stor støtten til vedkommende er, sier nyhetsredaktør Rávdná Buljo Gaup.